Cum văd analiştii vizita lui Iohannis în SUA. „Trump ne-a transmis exact mesajele pe care doream să le auzim, iar Iohannis a întărit filosofia lui Trump“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Donald Trump, la Casa Albă
Klaus Iohannis şi Donald Trump, la Casa Albă

Preşedintele Klaus Iohannis a obţiut un succes personal în SUA, prin faptul că Donald Trump l-a identificat drept garant al luptei împotriva corupţiei, iar România, ca ţară, s-a asigurat că SUA vor interveni în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, susţin specialiştii contactaţi de „Adevărul”. De asemenea, presa internaţională laudă angajamentul luat de Donald Trump că va respecta Articolul 5 al Tratatului NATO.

Analistul politic Radu Magdin a punctat momentele esenţiale din întâlnirea Iohannis-Trump. „NATO, importanţa relaţiei bilaterale şi lupta împotriva corupţiei sunt capitolele unde a punctat preşedintele Klaus Iohannis. Lucrurile pot deveni însă mai clare în următoarele luni la capitolul vize şi investiţii economice concrete. Cert este că la impresie artistică, Iohannis a stat foarte bine în relaţia cu Trump, pozele şi limbajul corporal o dovedesc. E un moment bun, dar e important să existe urmări concrete”, a spus Radu Magdin pentru „Adevărul”.

Consultantul politic George Rîpă, de la Centrul de Analiză Strategică Aplicată (CASA), vorbeşte pe larg despre implicaţiile vizitei lui Iohannis în SUA. “Atât din punct de vedere diplomatic, dar şi în ceea ce priveşte vizibilitatea externă, putem spune că vizita a fost  «our finest hour» (cel mai bun moment al nostru – n.r). Momentul se datorează succesului diplomaţiei româneşti din ultimele două decenii dar şi faptului că, aşa cum ne-a cerut Bill Clinton, în 1997, «am păstrat direcţia». Mesajele transmise de partea americană în timpul conferinţei de presă comună sunt relevante istoric atât pentru România, cât şi pentru partenerii noştri din NATO. În primul rând, preşedintele Trump a întărit angajamentul Statelor Unite faţă de art. 5 al Tratatului de la Washington. «Suntem acolo pentru a proteja» simbolizează în mod clar şi definitiv angajamentul american pentru aliaţii din NATO. Sper ca această declaraţie tranşantă să pună capăt mesajelor ce vin din laboratoarele propagandei ruse şi care au fost preluate de «idioţii utili» de pe ambele maluri ale Atlanticului, şi care induceau ideea că nu ne mai putem baza unii pe alţii”, susţine George Rîpă.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a exprimat vineri seară angajamentul explicit faţă de respectarea Articolului 5 al NATO, prin care toate ţările membre sunt solidare cu oricare alt membru atacat, într-o conferinţă de presă purtată la Washington alături de preşedintele României, Klaus Iohannis. ”Statele Unite s-au angajat şi angajez Statele Unite faţă de Articolul 5. Cu siguranţă suntem aici pentru a proteja”, a răspuns Trump, întrebat de jurnalista TVR Ramona Avramescu dacă SUA vor respecta Articolul 5 din Tratatul NATO în cazul în care un alt stat membru va fi atacat.

FOTO Getty Images 

Donald Trump si Klaus Iohannis FOTO Getty Images

„Prezenţa lui Klaus Iohannis a fost una naturală, dezinvoltă“

George Rîpă vorbeşte şi de un alt mesaj important transmis de Donald Trump României. “În al doilea rând, în ciuda a ce spera «partida corupţilor» de la Bucureşti, Trump a menţionat susţinerea faţă de lupta împotriva corupţiei şi angajamentul ferm al administraţiei americane faţă de preşedinte român care are «sprijinul nostru». Avem deci un succes personal pentru liderul român, care a fost identificat de partea americană ca garantul luptei împotriva corupţiei”, crede consultantul George Rîpă, care continuă: “În al treilea rând, Donald Trump a menţionat de patru ori în discursul său componenta economică a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, iar acesta ar putea fi un semnalul care să anunţe noi investiţii americane în România. Deocamdată ştim doar pe surse că industria de apărare a României este văzută ca o prioritate strategică la Washington şi zona unde vom avea investiţii impresionante, alături de sectorul energetic. Prezenţa lui Klaus Iohannis a fost una naturală, dezinvoltă, iar asta a făcut să existe o chimie personală între cei doi lideri”.

Pe scurt, concluzia lui George Rîpă este următoarea: 

Ambii preşedinţi s-au completat excelent. Donald Trump ne-a transmis exact mesajele pe care doream să le auzim, pe teme precum NATO, corupţia şi economia, iar Klaus Iohannis a întărit filosofia lui Donald Trump, cel care ne aminteşte încă de când a preluat mandatul că pacea şi securitatea costă şi că apartenenţa la NATO înseamnă nu doar beneficii ci şi obligaţii.

Consultantul politic Cozmin Guşă a declarat, la Realitatea TV, că vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă intră în categoria întâlnirilor istorice şi a precizat despre conferinţa de presă că a fost „senzaţională”. Cozmin Guşă a apreciat  „engleza impecabilă” afişată de peşedintele României. „O engleză pe care niciun preşedinte al României nu a mai avut-o şi care scârţie la foarte mulţi diplomaţi, dar care prezentată pe peluza de la Casa Albă, în interacţiune cu preşedintele Statelor Unite sau cu jurnaliştii americani este un element care va şoca pozitiv lumea presei internaţionale” a spus consultantul.

FOTO Getty Images 

Donald Trump si Klaus Iohannis FOTO Getty Images

Ce a înţeles Tăriceanu

Liderul PSD Liviu Dragnea salută, într-o postare pe Facebook, ”faptul că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii se întăreşte”, în timp ce Tăriceanu a reţinut remarca lui Donald Trump privind lupta anticorupţie şi statul de drept, însă liderul ALDE crede în continuare că cea mai gravă formă de corupţie de abuzul de putere.

Ce spune presa internaţională
Publicaţia americană “BuzzFeedNews “a lăudat faptul că un jurnalist român a reuşit ceea ce n-au reuşit liderii europeni: să-l facă pe Donald Trump să dea sigurări că SUA va reacţiona în cazul în care un aliat NATO va fi atacat. “În mai puţin de un minut, un reporter modest din România a reuşit să facă ceea ce liderii din 27 de ţări n-au putut: să-l facă pe Donald Trump să se angajeze în principiul apărării colective a NATO”, a scris BuzzFeedNews. com, cu trimitere la întrebarea Ramonei Avramescu. 

Ziarul francez „Le Monde“ a subliniat faptul că Donald Trump le-a cerut aliaţilor să ia exemplul României şi să umble la „puşculiţă“ în ceea ce priveşte alocarea de bani pentru apărare. „Sperăm că aliaţii din NATO vor urma exemplul României şi vor răspunde obligaţiilor financiare în ceea ce priveşte costurile pentru apărare“ , a declarat Trump. Mai mult, presa din Hexagon consideră că un mare succes al acestei conferinţe de presă comune a fost faptul că pus „capăt neliniştilor“ în ceea ce priveşte declanşarea Articolului 5 al NATO în cazul agresiunii de către Rusia al vreunui stat din Alianţă.

Citeşte şi:

Ce scrie presa internaţională după întâlnirea de la Casa Albă dintre Iohannis şi Trump: „Tonul s-a schimbat“

Succes major al lui Iohannis la Washington. Declaraţie crucială a preşedintelui Trump

Iohannis, la Casa Albă. Trump: „Domnule preşedinte, vreau să aplaud eforturile de a lupta împotriva corupţiei şi de a proteja statul de drept“

SUA vor interveni dacă un alt stat membru NATO va fi atacat. Trump a exprimat angajamentul „clar“ al SUA pentru respectarea Articolului 5 al NATO

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite