Cum îl tratau social-democraţii pe Regele Mihai în anii '90. Nicolicea voia ca fostul suveran să fie declarat „persona non grata“

Cum îl tratau social-democraţii pe Regele Mihai în anii '90. Nicolicea voia ca fostul suveran să fie declarat „persona non grata“

Eugen Nicolicea, preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, cerea în 1994 ca Regele Mihai să fie declarat „persona non grata“. FOTO Inquam Photos

Moartea Regelui Mihai i-a făcut pe mai mulţi membri ai PSD să-şi exprime aprecierea publică pentru fostul suveran. Nu la fel stătea situaţia în urmă cu 20 de ani, când din rândul social-democraţilor erau transmise mesaje precum necunoaşterea „vreunui rege Mihai“. Mai mult, Eugen Nicolicea, deputat şi în prezent, cerea în 1994 ca fostul suveran să fie declarat „persona non grata“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Social-democraţi precum Lia Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda, Gabriela Firea sau Liviu Dragnea şi-au exprimat aprecierea publică faţă de fostul suveran al României din perioadele 1927-1930 şi 1940-1947. Însă relaţia acestui partid, fie că s-a numit PDSR sau PSD, nu a fost întotdeauna bună în ceea ce priveşte raportarea la fostul suveran şi monarhie. 
 
Unul dintre fruntaşii PSD din Parlament, deputatul Eugen Nicolicea, îl ataca dur pe rege în 1994, la câteva zile după ce fostul monarh fusese oprit pe Aeroportul Otopeni şi împiedicat să intre în ţară. După cum arată Recorder, citând un număr din Evenimentul Zilei de la acea vreme, Nicolicea a cerut de la tribuna Parlamentului ca „cetăţeanul Mihai Hohenzollern“ să fie declarat „persona non grata“. Mai mult, Nicolicea, cunoscut şi în prezent pentru ieşirile sale, voia ca doi parlamentari ai Opoziţiei, Dinu Patriciu şi Ticu Dumitrescu, să rămână fără imunitate pentru că şi-au permis să-l întâmpine pe fostul suveran pe pista aeroportului. 
 
Cuvintele grele spuse de Nicolicea de la tribuna Camerei Deputaţilor i-a determinat pe jurnaliştii vremii să-i facă un portret sumbru actualului preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. „Eugen Nicolicea este, în ultimul timp, «gunoierul» partidului de guvernământ. Când trebuie spuse lucruri care pe oricare alt deputat l-ar umple de ruşine este scos la rampă Eugen Nicolicea“, scriau jurnaliştii de la Cotidianul în 1994. 
 
Dar Eugen Nicolicea nu era singurul social-democrat care avea un dinte împotriva fostului suveran şi împotriva monarhiei. De exemplu, Ion Iliescu, preşedinte al României ales de pe listele PDSR, declara că „Regele Mihai se situează singur în afara poporului român“. Şi preşedintele Senatului în perioada 1992-1996, Oliviu Gherman, declara sec: „Nu ştiu să existe vreun rege Mihai“, după cum arată istoricul Andrei Muraru într-o postare mai veche de pe contul de Facebook.
 
Te-ar putea interesa şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările