Ce au înţeles politicienii din cuvintele lui Nuland. PSD: S-a referit la acţiunile lui Orban, prietenul lui Băsescu. Opoziţia: Este o palmă dată guvernării Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile Victoriei Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, potrivit cărora lideri din Europa Centrală ignoră valorile democratice şi protejează corupţii, sunt citite diferit de liderii politici din România.

„Astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi «democraţia neliberală», încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare“, a spus Nuland, fără a menţiona o ţară anume. 

Imediat după declaraţiile Victoriei Nuland, în România, vocile critice au spus că subsecretarul de stat american s-a referit la România şi Ungaria. În schimb, liderii politici citesc afirmaţiile lui Nuland în funcţie de interesul electoral.

Purtărorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, susţine într-un comunicat de presă că Victoria Nuland s-a referit exclusiv la Ungaria şi la acţiunile premierului Viktor Orban. „Afirmaţiile doamnei Victoria Nuland sunt cât se poate de clare. Vorbim despre probleme la care au reacţionat, în trecut, şi instituţiile europene. Toţi partenerii noştri europeni şi nord-atlantici ştiu că Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu, are un comportament despotic - Orban a redus libertatea presei şi a instituţiilor din ţara vecină, Orban a promovat o politică inacceptabilă pentru un stat membru al UE şi NATO. Mai mult, zilele trecute Ungaria a sistat exporturile de gaze către Ucraina, deşi UE s-a angajat să ajute Kievul. Nu este un secret pentru nimeni că Viktor Orban are o relaţie specială cu Moscova în general, şi cu Vladimir Putin în mod particular“, mai susţine purtătorul de cuvânt al PSD.

În acelaşi ton, Victor Ponta a spus că Statele Unite au o poziţie publică deja extrem de critică faţă de Ungaria. „Cred că şi preşedintele Barack Obama, şi doamna subsecretar Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, faţă de Ungaria, şi cred că dumneavoastră azi, fiind chiar în România şi chiar la Bucureşti, dacă nu mă înşel, domnul Orban, aveţi ocazia să-l întrebaţi. Eu, ca prim-ministru al României, nu vreau sau nu pot să comentez în public uitându-mă peste graniţă la alţii”, a afirmat Victor Ponta, la solicitarea presei de a comenta declaraţia subsecretarului de stat american Victoria Nuland.

Fostul ministru de Externe şi ambasador al României în SUA, senatorul PSD Mircea Geoană, spune că recenta declaraţie a Victoriei Nuland reprezintă o critică clară la adresa regimului Orban din Ungaria, dar şi un avetisment privind întreaga regiune privind corupţia.

„Este, fără îndoială, cea mai directă critică la adresa regimului Orban pe care am auzit-o din partea unui oficial american. În acelaşi timp, doamna Nuland, cu obişnuita sa vervă, a atras atenţia întregii regiuni post-comuniste, astăzi membri NATO şi UE, că securitatea oferită în principal de către America şi care este reconfirmată la cel mai înalt nivel prin articolul 5 al NATO, trebuie să aibă parte ca răspuns din partea regiunii de un efort comun de luptă împotriva corupţiei“, a spus Geoană.

„Nuland s-a referit şi la Guvernul Ponta“

Pe de altă parte, în zona Opoziţiei afirmaţiile Victoriei Nuland sunt fără doar şi poate „ o palmă dată guvernării Ponta“. „Victoria Nuland s-a referit la politicienii corupţi. Guvernul Ponta este un guvern corupt, deci doamna Nuland s-a referit şi la Guvernul Ponta. SUA s-a săturat de minciunile domnului Ponta şi nu vor mai tolera ca state partenere şi aliate, precum România, să fie subminate din interior de corupţie prin intermediul unor politicieni-marionetă. Echipa tânără a domnului Ponta nu se deosebeşte de echipa coruptă a domnului Năstase prin diferenţa de vârstă prin nivelul mai scăzut de inteligenţă. Declaraţiile doamnei Nuland este un semnal că sistemul politico-mafiot transpartinic îşi va da duhul în lunile ce urmează“, a declarat prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, pentru „Adevărul“.

Şi liberalii împărtăşesc opinia partenerilor lor de alianţă. „Declaraţiile deosebit de dure ale doamnei Victoria Nuland, Asistent al Secretarului de Stat pentru Eurasia, referitoare la comportamentul unor lideri din Europa Centrală, care promovează atacurile la adresa societăţii civile, ştirbesc independenţa presei, ignoră Parlamentul şi încurajează corupţia, reprezintă o palmă dată guvernării Ponta“, spune, tot într-un comunicat de presă, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru.

Candidatul PMP la Preşedinţie, Elena Udrea, a tratat subiectul din perspectiva luptei electorale şi l-a atacat, astfel, pe Ponta. „Chelul îşi pune singur mâna în cap - aşa şi cu PSD-iştii din jurul lui Victor Ponta care au sărit repede să explice că declaraţiile Victoriei Nuland cum că apără parlamentarii corupţi şi se ignoră corupţia nu se referă la iubitul lor conducător. Este evident pentru toată lumea că Victor Ponta propune un sistem autocratic şi cleptocratic, dorind restauraţia partidului-stat PSD. Vom evita însă acest pericol pentru că îl voi învinge pe 16 noiembrie“, a scris Elena Udrea pe facebook.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/mesajul-victoriei-nuland" target="_blank">View the story "Mesajul Victoriei Nuland " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite