Cum sunt politicienii mai presus de lege şi de plată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba despre datoriile băneşti enorme ale Televiziunii Române, bunăoară, multe dintre ele făcute ba din cauza legislaţiei proaste, neactualizate, neconformă cu vremea în care trăim, ba din vina unor preşedinţi-directori generali fie proşti manageri, fie hoţi de-a binelea numiţi în post de legislatori, Parlamentul ridică neputincios din umeri.

Parlamentul ne informează grăbit că nu poate face nimic. Nimic mai mult decât o dezbaterea şi aceea eşuată. Edificatoare pentru slaba pregătire legislativă a aleşilor şi inexistenta lor cultură politică. Dezbatere la capătul căreia deputaţii şi senatorii se mulţumesc să transfere toate responsabilităţile asupra guvernului.

Care instantaneu ne informează că s-ar afla în imposibilitatea de a acţiona. Ba pentru că TVR este în ograda Parlamentului, ba fiindcă nu îl lasă legislaţia europeană şi orice ban în plus ar însemna ajutor de stat. Deşi portiţe ar exista şi de ele s-au slujit şi alte televiziuni europene în vremea în care erau la strâmtoare.

PSD e de acord cu propunerea legislativă a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu care vrea să treacă TVR în insolvenţă, o propunere care ne pune pe toţi pe gânduri fiindcă pare a ascunde interese deloc oneste. PNL pretinde că nu împărtăşeşte această opţiune, dar nu vine cu nici un fel de soluţie concretă. Doar dă comunicate de presă în care vorbeşte despre necesitatea păstrării independenţei editoriale a TVR. Comunicate al căror rol constă pesemne doar în a ne reaminti că PNL face ori mimează opoziţia, că PNL mai există şi că doamna Alina Gorghiu, co-preşedinta formaţiunii, e încă la datorie şi nu se ocupă, cel puţin deocamdată, de puericultură.

Curios e însă că atunci când vine vorba să se salveze pe ele însele de la plata obligaţiilor legale, de la insolvenţă ori de la faliment, de la achitarea firească a unor datorii imense făcute cu o inconştienţă care spune multe despre cât de responsabile au fost şi sunt si ele, şi conducerile lor succesive, despre (in)capacitatea lor de a administra ţara cele două mari partide ale ţării uită şi de rivalităţi, şi de lupta politică şi devin tovarăşe de mişelii. Care mai de care mai groase şi mai urât mirositoare.

 Aşa cum e cea săvârşită în ultimele zile ale acestei săptămâni, atunci când Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate o lege care iartă, cel puţin pe perioada campaniei electorale, toate partidele politice româneşti parlamentare de plata oricăror datorii.

Deputaţii au dat, carevasăzică, o lege de murături fiindcă, după mintea lor de oi creţe, partidele sunt mai presus de lege. Partidele- ne reamintesc iluştrii noştri aleşi, nesimţiţi până la Dumnezeu şi mai departe- înseamnă esenţa democraţiei şi democraţia trebuie salvată. Chiar şi prin încălcarea legilor şi a moralei. Chiar prin punerea în cui a Constituţiei. Cea care ne reaminteşte că nimeni nu ar fi mai presus de lege.

Tare mai sunt ingenioşi şi pesediştii, şi peneliştii, şi aldiştii, dar şi udemeriştii atunci când e vorba despre salvarea propriei lor piei. Anul trecut, dar şi primele luni ale anului acesta, ultimul pentru mulţi dintre ei în calitate de parlamentari, a mustit de abuzuri făcute sub tot felul de pretexte care mai de care mai mizere, mai descalificante. De la măriri dubioase de indemnizaţii la acordarea pensii speciale pe care aleşii neamului nu le merită cu nimic. De la salvarea de la normala întâlnire cu rigorile legii care ar trebui să fie una şi aceeaşi pentru toţi cetăţenii ţării până la weekenduri prelungite şi vacante fără sfârşit. Toate generos plătite din banii Statului, ai contribuabilului român. Abuzul de acum e cireaşa de pe tort. E culmea nesimţirii şi apogeul tupeului.

Doamna Monica Macovei, preşedinta Partidului M10, i-a cerut în cursul zilei de vineri, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Klaus Iohannis să dea dovadă de fermitate, de cinste, de onoare şi să nu promulge legea creată şi votată prin asocierea întru ticăloşie şi netrebnicie între PSD şi PNL, între Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, pe de o parte, şi Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, pe de altă parte.

Nefiind profet, nu ştiu ce va face dl. Iohannis după ce va reveni din vizita sa în Statele Unite. Mă tem însă că îşi va căuta prin buzunare Mont Blancul prezidenţial şi va semna. Nu de alta, dar nu se poate pune rău cu toţi politicienii. Care vedem că sunt cu toţii o apă şi-un pământ tocmai fiindcă se cred mai presus de lege. Aşa cum se crede uneori şi preşedintele însuşi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite