Cum strică şpaga lui Vîntu planurile de guvernare ale PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii se tem că ALDE nu va mai intra în Parlament, după ce numele lui Călin Popescu Tăriceanu este vehiculat într-un nou scandal de corupţie. Iar fără Tăriceanu va fi aproape imposibil pentru PSD să strângă o majoritate parlamentară

Implicarea lui Călin Popescu Tăriceanu în scandalul de corupţie demascat de Sorin Ovidiu Vîntu - care susţine că, în 2008, a oferit o şpagă de 1 milion de euro ca Tăriceanu, la acea vreme premier, să-l numească pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării – încurcă serios planurile pe care şi le făceau liderii PSD pentru alegerile parlamentare din toamnă. „Dacă ALDE nu intră în Parlament, putem să ne luăm adio de la guvernare“, a declarat un vicepreşedinte al PSD pentru „Adevărul“. „Iar dacă Tăriceanu va începe să facă drumuri la DNA, mai ales acum, în prag de campanie, e greu pentru ALDE să treacă pragul electoral, pentru că, să fim serioşi, ALDE înseamnă Tăriceanu, nu-l votează nimeni pe Daniel Constantin“, a continuat liderul social-democrat.

În urma scorului obţinut de ALDE la alegerile locale ( 6%), conducerea PSD îşi făcea următorul calcul: partidul lui Tăriceanu va mai creşte un procent sau două, pentru că la alegerile parlamentare va fi pe listă chiar şi Tăriceanu, deci partidul va avea o locomotivă electorală. Iar cu procentul scos de ALDE, PSD avea prima şansă de a face majoritatea parlamentară, în condiţiile în care toate sondajele arată că PSD şi PNL vor avea un scor sensibil egal în toamnă - în jur de 30%.

„ALDE e mult mai important pentru noi decât a fost UNPR, partid pe care trebuia să-l cărăm în spate şi care nu aducea niciun om la majoritatea parlamentară. În schimb, ALDE merge pe propriile picioare, ar trebui să vină cam cu 30 de parlamentari. Dar dacă ALDE nu trece pragul, noi degeaba câştigăm alegerile “, mai spun sursele citate. Acest „degeaba“ s-ar traduce cam aşa: fără ALDE, PSD ar mai putea încerca o majoritate parlamentară doar cu PMP şi cu UDMR, însă un asemenea plan are două hibe evidente. Mai întâi, asocierea cu Traian Băsescu. „Cum să te aliezi cu PMP, după ce ne-am luptat atât cu regimul Băsescu. O astfel de formulă este de neacceptat. Cât despre UDMR, cu ei am avut o relaţie foarte bună tot timpul, doar că acum s-ar putea să nu intre în Parlament. Iar dacă intră, cred că se vor alia mai degrabă cu PNL, dacă Iohannis va încerca să-şi impună un premier. Tăriceanu e esenţial. Cu el putem măcar să ne gândim că vom avea ajunge la Putere, chiar dacă nici aşa nu e foarte sigur“, calculează un alt lider al PSD.  

Iar Tăriceanu ştie că miza sa politică este intrarea în Parlament. „Oricât aş fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri“, a fost prima reacţie a liderului ALDE, după ce procurorii DNA l-au reţinut pe Bogdan Olteanu, acuzându-l că, în 2008, pentru o şpagă de 1 milion de euro, a intervenit la Tăriceanu, premier la acea vreme, pentru a-l numi în funcţia de guvernator al Deltei pe Liviu Mihaiu, preferatul lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Dragnea se repliază
„Trebuie să strângem rândurile, altfel, în toamnă, vom câştiga alegerile, dar ne vom uita la PNL cum ia guvernarea. Ştiţi cum spune Iohannis: «urmăresc cu îngrijorare». Cam aşa urmărim noi acum ce se întâmplă cu ALDE “, a povestit, sarcastic, unul din liderii PSD pentru „Adevărul“. Liviu Dragnea a transmis deja primele mesaje de solidaritate. „Călin Popescu Tăriceanu rămâne prietenul şi partenerul meu indiferent ce se va întâmpla“, a afirmat Dragnea, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. Întrebat dacă consideră că ar exista vreun plan de a-l îndepărta pe el ori pe Tăriceanu de scena politică pentru a fi formată o altă majoritate decât PSD-ALDE din toamnă, Dragnea a spus: „E posibil“.

Astfel, liderul PSD încearcă deja să acopere un eventual eşec cu mesaje de victimizare. „Trebuie să recunosc că, în ultima perioadă am început să mă gândesc serios dacă nu cumva este vreun plan. Pentru că, din păcate, în România zilelor noastre nu prea mai poţi să crezi în coincidenţe. Încă nu sunt foarte sigur, dar este posibil ca undeva, cineva, cândva, să fi gândit un plan de genul ăsta, pentru că prea seamănă multe... Ponta e trimis în judecată, Tăriceanu e trimis în judecată, eu sunt trimis în judecată“, a mai spus Dragnea.

Ponta stă la pândă
Pentru Liviu Dragnea, eşecul ALDE ar putea însemna sfârşitul mandatului în fruntea PSD. O eventuală rămânere în Opozţie ar duce automat la declanşarea unui Congres extraordinar, iar Victor Ponta deja se încâlzeşte pe margine.  „Îmi doresc foarte tare să văd un Guvern PSD-ALDE sau, dacă nu se poate asta, atunci PSD să fie  cel mai mare partid în Opoziţie“, a spus Victor Ponta, ştiind că Liviu Dragnea nu mai poate rămâne preşedintele partidului dacă PSD ratează guvernarea. De altfel, Ponta refuză din start şi ideea ca PSD să fie parte într-un Guvern de uniune naţională. „Dacă dă PSD prim-ministrul, da. Dar nu cred că vor vrea ceilalţi. Haideţi să fim realişti. Dacă dă PSD premier, da. Dar nu cred că s-a gândit cineva să ne dea nouă funcţia de prim-ministru“, a mai spsu Ponta.

Liderii PSD se aşteaptă ca veşnica dispută dintre Ponta şi Dragnea să se reaprindă în tomană. „Victor are guvernarea bună de partea sa, Liviu are sprijinul partidului. Dar, dacă rămânem în Opozţie, cineva va trebui să plătească, iar acesta va fi liderul“, crede un vicepreşedinte al PSD. De altfel, între Ponta şi Dragnea nu mai există dialog. „Am zis că ne înţelegem perfect pentru că nu ne vorbim. Dar oricând va fi nevoie de mine pentru PSD, voi fi prezent”, a ţinut să menţioneze Ponta, arătând că Liviu Dragnea este preşedintele partidului, iar el este doar unul din cei 500.000 de membri PSD.

Dacă ALDE nu trece pragul, noi degeaba câştigăm alegerile. Tăriceanu e esenţial. lider PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite