Cum şi-a săpat Marian Oprişan singur groapa şi cine este liderul PSD care-l va înlocui: i-a luat iubita, îi ia şi partidul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Misăilă l-a lăsat cu totul în umbră pe Marian Oprişan
Cristi Misăilă l-a lăsat cu totul în umbră pe Marian Oprişan

Marcel Ciolacu vrea să-l instaleze în locul lui Marian Oprişan pe Cristi Misăilă, primarul din Focşani, omul pe care tocmai baronul de Vrancea l-a promovat în politică. Mai întâi, Misăilă i-a luat iubita fostului său şef, iar acum e la un pas să-i ia şi partidul. Dacă n-ar fi impus schimbarea sistemului electoral în 2019, Marian Oprişan ar fi fost azi din nou şef peste judeţ.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu i-a cerut lui Marian Oprişan să demisioneze din fruntea organizaţiei Vrancea după înfrângerea de la locale. ”Mariane, fă un pas în lateral!”, i-a transmis Ciolacu, în şedinţa conducerii PSD. Oprişan a refuzat. ”De ce, Marcele? Chiar dacă eu am pierdut Consiliul Judeţean, partidul şi-a păstrat scorul pe judeţ. Am fost peste media naţională”, a răspuns Oprişan, potrivit surselor Adevărul. PSD a obţinut 41,9% în Vrancea ca vot politic, în timp ce PNL a scos 40,9%. PSD  a bifat la nivel naţional 30% . Filiala PSD Vrancea s-a clasat pe locul 11 la nivel naţional. ”Mariane, deci nu faci un pas în lateral?”, a întrebat, iritat, Ciolacu. ”Nu, nu fac”, a răspuns scurt Oprişan. ”Mariane, dacă nu recunoşti că ai pierdut, atunci supunem la vot”, a continuat liderul PSD. Şi s-a votat. Rezultatul a fost covârşitor împotriva lui Marian Oprişan. Doar doi lideri de filială au votat în favoarea sa, susţin sursele citate.

Ca disputa să nu ia amploare, Marcel Ciolacu l-a întrebat apoi pe Marian Oprişan pe cine propune în locul său pentru şefia organizaţiei Vrancea, dar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean a refuzat să-şi impună succesorul. Prin urmare, Ciolacu l-a sunat pe primarul oraşului Focşani, Cristi Misăilă, care a refuzat să preia filiala, pe motiv că ”s-ar crea disensiuni” în judeţ. Nici Angel Tîlvăr, deputat de Vrancea, unul dintre apropiaţii lui Ciolacu, nu a vrut să-l înlocuiască pe Oprişan. Paul Stănescu şi Claudiu Manda s-au uitat şi ei în altă parte când s-a pus problema interimatului. Prin urmare, Marcel Ciolacu va conduce filiala ca preşedinte interimar până după alegerile parlamentare.

Potrivit surselor Adevărul, Cristi Misăilă va prelua filiala judeţeană, chiar dacă pe moment a refuzat. De altfel, primarul a deschis deja o portiţă. ”Am refuzat, pentru că le-am promis focşănenilor mai multă muncă şi mai puţină politică, iar eu sunt un om de cuvânt. Dacă se susţine în continuare acest lucru şi colegii vor dori să fiu în fruntea organizaţiei, atunci va fi altceva, nu prea poţi să refuzi”, a declarat  Cristi Misăilă pentru Adevărul.

Cine e Misăilă
Cristi Valentin Misăilă, omul propus să-i ia locul lui Oprişan la şefia PSD Vrancea, are 45 de ani şi este din anul 2016 primar al municipiului Focşani. Deşi acesta nu are nicio funcţie în PSD Vrancea, ci doar calitatea de membru simplu, numele său a fost vehiculat la şefia social democraţilor vrânceni încă dinainte de pandemie, în luna februarie 2020, când au avut loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei, media locală prezentându-l aproape sigur drept contracandidat al lui Oprişan. Într-un final, baronul a candidat de unul singur iar Misăilă nu a fost prezent nici măcar între delegaţii la conferinţă. Cristi Valentin Misăilă este de profesie economist. A fost funcţionar şi apoi director adjunct la Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea, iar ulterior angajat la Garda Financiară, de unde a plecat după un concurs pe care nu l-a promovat. În anul 2010, Marian Oprişan l-a luat pe Misăilă consilier personal la cabinetul său de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, iar în 2012 l-a promovat în funcţia de subprefect. Patru ani mai târziu, în 2016, Oprişan a mers pe mâna lui Misăilă şi la Primăria Focşani, decizie care s-a dovedit câştigătoare, acesta reuşind să-l învingă atunci pe candidatul liberalilor, Ion Ştefan, actualul ministru al Lucrărilor Publice. Victoria împotriva ministrului ”Grindă” a fost reconfirmată mult mai categoric şi la alegerile locale din 27 septembrie, când Misăilă a reuit să câştige al doilea mandat de primar. 

Oprişan şi Misăilă sunt legaţi şi de un trecut amoros. Fosta iubită a lui Marian Oprişan, Lucreţia  Dumbravă, care i-a fost secretară baronului de Vrancea mulţi ani, este din 2018 actuala soţie a primarului Cristi Misăilă. Cei doi soţi locuiesc într-o casă construită în zona Crângului Petreşti, aproape de Focşani, pe un teren “moştenit” de la mama lui Marian Oprişan. Naşul de cununie al lui Misăilă este miliardarul Ioan Niculae, un afacerist cu mare trecere la actualul preşedinte al PSD, Marcel Ciolacu.

Dispute cu Oprişan
În ultimii patru ani, relaţia primarului Cristi Misăilă cu Marian Oprişan nu a fost deloc cea mai caldă, fiind uneori chiar contondentă. Disputa s-a acutizat anul trecut, când edilul a refuzat organizarea celebrelor spectacole plătite cu mulţi bani publici. Pe acest aspect, Misăilă s-a certat chiar cu propriii consilieri locali PSD din Focşani, care i-au blocat mai multe proiecte.  În actuala campanie electorală,  Marian Oprişan a încercat să se lipească de imaginea publică sensibil mai bună a lui Misăilă, afişându-se alături de primar la mai multe întâlniri cu cetăţenii în municipiul Focşani, fapt neobişnuit până acum. Aceste întâlniri nu au fost promovate deloc de primar  pe pagina sa de socializare.

Oprişan şi-a săpat singur groapa
De menţionat că Oprişan a pierdut alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea în special din cauza scorului slab obţinut la Focşani, unde a luat cu 6.000 de voturi mai puţin  decât contracandidatul său liberal Cătălin Toma, exact diferenţa de scor care s-a menţinut după numărarea voturilor în tot judeţul. În Vrancea, PSD are încă o bogată zestre de primari pe care baronul mizează să se menţină la vârful partidului. Oamenii săi au  câştigat 42 de primării (cu 8 mai puţin decât în 2016)  iar PNL 28 de primari (faţă de 20 acum patru ani).

În ciuda faptului că liberalul Cătălin Toma a câştigat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, situaţia politică este momentan complicată, pentru că nicio formaţiune politică nu are majoritate.  PNL a obţinut 15 mandate, PSD tot 15 şi ALDE-2. Dacă s-ar fi păstrat sistemul electoral din 2016, când preşedinţii de CJ au fost ales prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni, azi Marian Oprişan ar fi fost în continuare şef peste Vrancea, pentru că ar fi avut majoritate alături de ALDE, partenerul său politic în ultmii ani. În mod ironic, cel care a insistat ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi din nou direct, prin vot uninominal, a fost chiar Marian Oprişan. În vara anului trecut, premierul Viorica Dăncilă, la presiunea lui Marian Oprişan, a schimbat legea electorală prin ordonanţă de urgenţă. Pe scurt: Oprişan şi-a săpat singur groapa politică. 

În mediul politic din Focşani se vorbeşte că Marian Oprişan îşi doreşte să continue la Consiliul Judeţean, urmând să stea în costa noului preşedinte al CJ Vrancea, Cătălin Toma, chiar şi din postura de vicepreşedinte, ca urmare a unei alianţe majoritare cu ALDE, partid alături de care Oprişan a guvernat local şi în ultimii opt ani. Preşedintele ALDE Vrancea, Ionel Cel Mare, a deţinut timp de două mandate vicepreşedinte al CJ Vrancea şi a fost permanent un aliat fidel al PSD, dar mai ales al lui Oprişan, ori de câte ori a avut nevoie de el. Doar abilitatea noului preşedinte liberal al CJ e a negocia cu ALDE l-ar putea lăsa în ofsaid pe Oprişan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite