Cum se schimbă ecuaţia politică după  desemnarea lui Dacian Cioloş la funcţia de premier

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Trebuie să recunoaştem că gestul preşedintelui Iohannis, de a-l nominaliza pe Dacian Cioloş la funcţia de premier, ne-a luat pe toţi prin surprindere. Prima reacţie este că Cioloş este pionul de sacrificiu. Că nu va obţine desemnarea în Parlament şi va urma o a doua nominalizare a lui Florin Cîţu. Iar de frica alegerilor anticipate, Parlamentul va valida această a doua desemnare. Şi ce va urma?

Ce se va întâmpla dacă guvernul Cioloş nu va fi validat

Guvernul Cioloş nu are cum să fie validat fără voturile PNL din parlament. Mai importantă este întrebarea ce se va întâmpla dacă Cioloş nu va fi validat de o majoritate parlamentară.

În primul rând se pierde timp. Încă alte 10 zile de negocieri, iar în cazul când va fi nominalizat tot Cîţu, USR nu va vota în parlament guvernul acestuia. Şi va vota împotrivă la a doua nominalizare. În declaraţiile de azi, Cîţu a tot turuit că există o decizie a conducerii PNL conform căreia USR nu va mai „pupa” la guvernare. Şi că urmează să negocieze o altă majoritate, iar el să păstreze funcţia de premier. Cu cine o altă majoritate? Doar cu PSD, alt partid cu suficiente voturi în parlament nu există. Adică, Florin Cîţu, după ce a demonizat ani în şir PSD, acum acceptă să se „urce în pat” cu duşmanul? Ar fi de noaptea minţii. Cîţu nu mai judecă logic, i-a luat puterea minţile, şi asta trebuie să dea de gândit. Se pare că lui Iohannis i-a şi dat de gândit.

PSD a spus de multe ori că nu are de gând să susţină un guvern PNL-UDMR condus de Cîţu, pentru că şi-ar ostiliza propriul electorat, iar eşecul guvernării Cîţu i-ar atârna de gât ca o piatră de moară.

În plus, tabăra Orban va părăsi în mod sigur PNL, fracturând un partid aflat şi aşa la cote de alarmă în percepţia publică. Câţi PNL-isti îl vor urma pe Orban, fracturând filialele PNL din teritoriu? Nu se ştie încă.

Încă ceva. Să presupunem că la a doua nominalizare, Cîţu sau alt PNL-ist de frunte va trece de votul parlamentului. Şi ce sprijin parlamentar  va avea în continuare? Cum îşi va trece prin parlament proiectele de legi şi OUG-urile?

Iar moţiunile de cenzură  vor atârna ca o sabie deasupra capului lui Cîţu. Cum se vor face reformele cerute de PNRR? Că fără majoritate parlamentară nu se poate. Pierdem banii din PNRR?

La toate aceste întrebări trebuie să răspundă, cu luciditate, „echipa câştigătoare”. De la Florin Cîţu nu mai poţi pretinde luciditate. Şi preşedintele Iohannis se poate implica in deciziile PNL. Până acum, PNL l-a ascultat cu sfinţenie. Sa vedem dacă o va face.

Florin Cîţu nu mai ştie ce vorbeşte

Iată reacţia lui Cîţu de astă seară:

”Am luat act de desemnarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloş, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susţinut moţiunea de cenzură (PSD şi AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloş, după ce acesta va găsi soluţia unei majorităţi împreună cu aliaţii săi de la moţiunea de cenzură, PSD şi AUR. Mâine PNL va discuta situaţia politică la zi într-o şedinţă BPN”.

O declaraţie complet ilogică şi care demonstrează că puterea i-a luat minţile lui Cîţu. Ce să mai discute cu Cioloş dacă acesta şi-ar forma o majoritate cu PSD şi AUR? Nu mai e nimic de discutat.

Doar că, USR a explicat de multe ori şi principiile lor ne arată că nu are de gând să negocieze cu PSD şi AUR. Asta numai în mintea lui Cîţu se poate întâmpla. 

Un alt premier,  decât Florin Cîţu, care să pună în practică decizia conducerii PNL, „fără USR la guvernare”, va avea ceeasi soartă ca un guvern condus de Cîţu. Nu va avea majoritate parlamentară.

În concluzie, ori Cioloş este acceptat ca premier, şi guvernul condus de el va fi validat de coaliţia PNL-USR-UDMR, fie intrăm într-o spirală a instabilităţii politice, care în contextul actualelor crize ar putea însemna mii, sau zeci de mii de români morţi, din cauza pandemiei sau a frigului din case.

Dacă Cioloş va fi validat, dar nu reuşeşte în conducerea guvernului, având majoritatarea parlamentară asigurată, în 2024 USR va deconta eşecul guvernării.

Dacă nu va fi validat premier, eşecul mult mai cert al guvernării va fi decontat de PNL în frunte cu Cîţu.  Ce va alege PNL? Vom vedea în câteva zile.

Dacă negocierile cu PNL şi UDMR eşuează, Dacian Cioloş îşi va depunde mandatul iar USR va rămâne în opoziţie, urmând să fructifice această decizie la alegerile din 2024.

Va învinge logica elementară în „echipa câştigătoare”? Că de la Cîţu nicio speranţă! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite