Cum s-au refăcut calculele în Parlament după vacanţa parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul sesiunii parlamentare, situaţia parlamentară se prezintă îngrijorătoare pentru PSD, care a pierdut cinci aleşi pe timpul verii, propice pentru UNPR, care şi-a întărit şi mai mult poziţia în Parlament, devenind o ameninţare pentru guvernarea Ponta, şi constantă pentru PNL, a cărei moţiune de cenzură ar avea sorţi de izbândă doar dacă ar reuşi să-l atragă de partea lor pe vicepremierul Gabriel Oprea.

Începutul lui septembrie coincide şi cu debutul unei noi sesiuni parlamentare după o perioadă de două luni în care aleşii s-au aflat în vacanţă. Un proverb românesc din bătrâni care se aplică şi în politică spune că toamna se numără bobocii, iar vara nu a fost deloc blândă cu PSD, care a pierdut în doar două luni nu mai puţin de cinci parlamentari.

Deputaţii Gheorghe Ciobanu şi Aurel Vlădoiu au încetat din viaţă, mandatele lor fiind vacantate, deputatul PSD Ion Ochi, pe care partidul l-a apărat în faţa Justiţiei, a demisionat, deputatul Nicolae Florin, a părăsit PSD pentru a trece în tabăra PNL, iar un alt senator, Marius Isăilă, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, a sărit, surprinzător, în barca UNPR, partid care activează deocamdată  în grupul PSD.

Partidul lui Liviu Dragnea urmează să-l scadă de la numărătoarea din Senat şi pe Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, care urmează să plece pentru un salariu consistent la Curtea de Conturi. Dacă PSD a pierdut cinci parlamentari, UNPR, partid aflat la guvernare alături de PSD şi de ALDE (PC şi PLR) a câştigat toţi atâţia aleşi, consolidându-şi, astfel, şi mai mult poziţia în Parlament.  Vicepremierul Gabriel Oprea a reuşit să atragă trei senatori de la celelalte partide cu care se află la guvernare:  Ilie Năstase (ALDE), senatorul Lucian Iliescu (ALDE) şi Marius Isăilă (PSD). La aceştia trei se adaugă şi deputaţii din Grupul Democrat şi Popular, Liliana Mincă şi Ştefan Dalcă.

UNPR face legea în Parlament

Parlamentarii din formaţiunea vicepremierului Gabriel Oprea nu formează un grup separat în Parlament, ci activează în grupul PSD. Mult mai important este însă numărul lor, care ar putea să pună beţe-n roate în mod serios guvernării Ponta. După ultimele capturi de vară, progresiştii au ajuns să numere acum nu mai puţin de 63 de parlamentari (42 de deputaţi şi 21 de senatori), cifre care îl pot lăsa, oricând, pe Ponta fără scaunul de premier. Poziţia UNPR este cu atât mai îngrijorătoare pentru PSD, dar mai ales pentru Victor Ponta, cu cât Opoziţia, îndeosebi PNL, pregăteşte o nouă moţiune de cenzură împotriva actualului Guvern, care ar putea trece lejer cu doar jumătate din voturile pe care se bazează UNPR în Parlament. Vara nu a schimbat deloc situaţia parlamentară a PNL.  Liberalii i-au adus în rândurile lor pe deputaţii Nicolae Florin (PSD) şi pe Paul Dumbrăveanu (independent) şi i-au pierdut pe deputatul PNL Octavian Bot, care a decedat pe timpul verii, şi pe Mihai Răzvan Ungureanu, al cărui mandat a fost vacantat după ce a fost numit director al SIE.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat deja că luna noiembrie este dată limită până la care Opoziţia poate depune moţiune de cenzură. Liberalii nu se grăbesc pentru că vor să fie siguri că au de partea lor acea majoritate de care au nevoie pentru a trânti Guvernul Ponta.  „Ştiţi că avem doar o singură moţiune de cenzură pe sesiune. Vom găsi cel mai potrivit moment astfel încât să se genereze acea majoritate parlamentară pentru a da jos Guvernul Ponta şi pentru a susţine un guvern liberal“, a spus Gorghiu, în prima zi din noua sesiune parlamentară.
 
Acea majoritate parlamentară de care vorbeşte Alina Gorghiu se poate forma doar cu ajutorul voturilor UNPR sau prin culegerea, bob cu bob, a parlamentarilor, scenariu mult mai greoi pentru Opoziţie. Dacă PNL ar alege a doua variantă ar avea nevoie de mai mult de 50 de parlamentari, excluzându-i aleşii UDMR, pe cei neafiliaţi şi chiar pe cei din Grupul Democrat şi Popular, cu care ar trebui să negocieze în mod individual în doar două luni. De aceea, cealaltă alternativă pe care o au la îndemână liberalii, aceea a negocierii directe cu Gabriel Oprea, este calea mai simplă, dar şi mai eficientă în perspectiva răsturnării actualei guvernări. Gabriel Oprea a spus în repetate rânduri că este partener atât a lui Victor Ponta cât şi al preşedintelui Klaus Iohannis, iar principiul după care funcţionează vicepremierul Guvernului Ponta este cel al „interesului naţional“, din care Oprea a făcut un motto al său şi al partidului pe care îl conduce. Dacă problemele cu Justiţia vor escalada în ceea ce îl priveşte pe Victor Ponta, în această situaţie Gabriel Oprea s-ar putea alia cu PNL, mai ales că anul viitor sunt programate două rânduri de alegeri.

Ce spun cifele

În  Camera Deputaţilor, în acest moment, grupul PSD numără 179 de deputaţi, din care 42 aparţin UNPR. ALDE, partid rezultat din fuziunea PLR cu PC, al treilea din coaliţia de guvernare, are 25 de deputaţi. Aceste trei grupuri politice strâng 204 voturi şi asigură o majoritate liniştitoare, cu 11 peste limită.  La aceste cifre se adaugă şi cele 17 voturi ale minorităţilor, care votează îndeobşte cu Puterea.

Dreapta este încă departe de a forma acum majoritatea în Parlament. PNL se bazează pe voturile a 117 deputaţi, cu 87 sub pragul majorităţii. UDMR, care a votat alături de PNL la sfârşitul sesiunii trecute, mai poate contribui cu încă 17 voturi, neafiliaţi, adică deputaţii din PMP şi cei care au fost cooptaţi de Mircea Geoană, cu alte 17 voturi, Grupul Democrat şi Popular cu alte 17, iar Grupul Democrat şi Popular cu 11 voturi. Nici aşa Opoziţia nu ar strânge majoritatea de care ar avea nevoie pentru a da jos PSD de la guvernare, asigurată de 179 de voturi, iar liberalii împreună cu celelate partide parlamentare care se află în afara Puterii strâng laolaltă 179 de deputaţi.  O singură mutare ar înclina balanţa: cooptarea UNPR, o formaţiune de centru, în noul proiect de dreapta. Cu cele 42 de voturi ale progresiştilor, dreapta ar putea prelua puterea în Camera Deputaţilor doar cu ajutorul UNPR, ai parlamentarilor din formaţiunea lui Mircea Geoană, şi ai celor din Grupul Democrat şi Liberal. 

La Senat, PSD, împreună cu ALDE, are 93 de voturi, în timp ce majoritatea este asigurată de 84. Din grupul PSD mai fac parte şi 21 de senatori UNPR, care, dacă s-ar desprinde de partidul care i-a adoptat, ar forma cel de-al treilea grup senatorial ca mărime . Pe partea dreaptă, PNL se poate lăuda cu 59 de senatori , cu 25 sub majoritate. Ecuaţia ar putea fi rezolvată după scenariul de la Camera Deputaţilor: trecerea UDMR şi UNPR la centru-dreapta şi formarea unui nou Guvern liberal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite