Cum s-au făcut de râs politicienii în prima sesiune parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii români au arătat în prima sesiune parlamentară că au un „vocabular bogat“, în diferite momente apelând la cuvinte deloc potrivit pentru instituţia pe care o reprezintă. În central atenţiei au fost senatori şi deputaţi ca Traian Băsescu, Şerban Nicolae, Corneliu Bichineţ sau Nicolae Bacalbaşa.

Primul episod al folosirii limbajului colorat în Camera Deputaţilor a avut loc odată cu o şedinţa de plen din martie când, pe ordinea de zi, figura problema „găurii” de 10 miliarde de euro produsă la buget de guvernul Cioloş. Fostul preşedinte Traian Băsescu şi şeful Camerei Deputaţilor s-au întrecut într-un schimb de replici dure. Băsescu a declarat atunci că, în locul unei comisii de anchetă privind paguba de la buget, mai bine s-ar înfiinţa o comisie pentru ferma de porci de la Tel-Drum, trimitere la afacerea pe care fiul lui Liviu Dragnea o deţinea la acel timp în Teleorman. „Apropo de ferma de porci, domnule Băsescu, nu ştiam că aveţi şi această specializare“, a spus Dragnea, Băsescu răspunzând printr-un alt atac: „Păi v-am crescut, domnule Dragnea!“.

Protest în chiloţi

În aceeaşi zi, un alt politician, de această dată fost membru al ALDE, protesta faţă de conflictul dintre grupul lui Călin Popescu Tăriceanu şi cel al lui Daniel Constantin. Pentru a-şi arată nemulţumirea faţă de scandalul din interiorul partidului, fostul lider ALDE Botoşani, Dumitru Zmău, a recurs la un gest aparte. S-a fotografiat în faţa Parlamentului, îmbrăcat doar într-o pereche de chiloţi şi în şosete.

image

Dumitru Zmău, un politician fără prea multe haine. FOTO Facebook

Fotografia a urcat-o pe pagina sa de Facebook, unde a însoţit-o de un mesaj dur la adresa lui Daniel Constantin: „Si uite aşa, mi-am luat rămas bun de la Daniel Constantin, atunci cand mi-am dat demisia din copreşedinte ALDE Botoşani. Atunci i-am arătat ce aveam in chiloţi, în partea din spate. Acum când văd că face scandalul acesta, el fiind un nimeni absolut, aş vrea să-i arăt ce am şi în partea din faţă! Cum e de făcut, dragi prieteni?”. Ulterior, fotografia a dispărut de pe pagina de Facebook, iar cei din Departamentul de Comunicare ALDE s-au „spălat de mâini” de gestul său: „Precizăm că domnia sa nu mai este membru al partidului din luna septembrie 2016”.

„Analfabet“, „prost“, „nespălat“, „sare mătreaţa din el“

În aprilie, într-o şedinţă a conducerii Senatului, senatorul PSD Şerban Nicolae l-a jignit în mod repetat pe senatorul USR Mihai Goţiu. Disputa dintre cei doi nu a plecat de la un proiect de lege aflat pe ordinea de zi, ci de la faptul că liderul senatorilor PSD de la acea vreme şi-a amintit că Mihai Goţiu l-a acuzat, într-o conferinţă de presă, că „face legi pentru corupţi“.  În ciuda faptului că a declarat că nu titlul de „avocat al corupţilor” îl deranjează, Şerban Nicolae a lansat o serie de jigniri - „la microfon, ca să rămână întregistrate“- către Mihai Goţiu. Pe rând, senatorul USR a fost numit analfabet şi acuzat că „încurcă semantica cu semiotica”, că „sare mătreaţa din el şi doarme în Parlament”,  că se „comportă ca muncii de pe cămaşa lui Nicuşor Dan”. Nu în ultimul rând, în ton cu declaraţiile făcute de Goţiu, Şerban Nicolae şi-a continuat atacul, spunând că nu poate fi „avocatul nici nespălaţilor şi nici al proştilor, aşa că sunteţi în siguranţă”.

„Faci fractură dacă mai dai cu labele“

Un derapaj verbal, de această dată la Camera Deputaţilor, l-a avut centrul atenţiei pe social-democratul Nicole Bacalbaşa şi deputatul PMP Corneliu Bichineţ. Şedinţa de plen care se dezbătea modificarea regulamentului comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor,  l-a făcut pe Bacalbaşa să o atace pe adresa Raluca Turcan, care a declarat că va contesta la CCR decizia majorităţii de a modifica regulamentul Camerelor. Declaraţia sa nu a fost primită cu bine de deputatul PSD, care i-a transmis că: „eu unul nu o să mă las speriat de ameninţările distilate ale doamnei Gurgan, Curcan (aluzie la Raluca Turcan - n.r.), îmi scapă, mă scuzaţi, sunt bătrân”. Avertismentul preşedintelui de şedinţă, care-i cerea să-şi încheie discursul, nu a fost luat în seamă, parlamentarul continuând atacul, spunând despre o colegă parlamentar căreia nu i-a rostit numele că va face fractură dacă „mai dă cu labele” şi a arătat o serie de semne obscene.

„Nu v-a stricat nimeni rozeta“

În discursul său, Bacalbaşa a făcut referire şi la oraşul Vaslui, aspect ce a stârnit nemulţumiri din partea deputatului PMP de Vaslui, Corneliu Bichineţ, care i-a oferit o replică la fel de acidă: „Aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta”. Ulterior, într-o intervenţie la Digi24, Bichineţ a spus că el „nu jigneşte, ci ia atitudine“. Atitudine au luat şi parlamentarii USR, care au protestat faţă de „nivelul de suburban la care a ajuns Parlamentul”, părăsind sala de plen. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite