Cum s-a transformat avocatul României la CEDO în avocatul lui Dragnea. Surse: Pledoaria, livrată prin „centrul de reflecţie“ al PSD. MAE a fost ignorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de a-l apăra pe Liviu Dragnea, Viorel Mocanu  a pledat  pentru Florin Salam
Înainte de a-l apăra pe Liviu Dragnea, Viorel Mocanu  a pledat  pentru Florin Salam

Viorel Mocanu, avocatul României la CEDO, nu a informat MAE că va schimba „linia de apărare“ în dosarul lui Liviu Dragnea, susţin surse diplomatice pentru Adevărul. Fostul avocat la CEDO pledase în favoarea sistemului judiciar care l-a condamnat pe Dragnea, în timp ce Mocanu a pledat pentru liderul PSD, în defavoarea României. Argumentele invocate de Mocanu au fost elaborate chiar de avocaţii lui Dragnea, susţin surse politice.

În luna februarie, Agentul României la CEDO, Catrinel Brumar, a fost schimbat intempestiv de Guvern. Motivul? În procesul pe care Liviu Dragnea l-a intentat la CEDO împotriva României, Brumar a redactat o pledoarie în favoarea sistemului românesc de Justiţie, intrând în contradicţie cu liderul PSD. În locul lui Catrinel Brumar a fost numit Viorel Mocanu, avocat al unor cauze de „prestigiu“: a pledat pentru Florin Salam şi Oana Zăvoranu.

„Adevărul“ a scris la acea vreme că Executivul încearcă să „îndulcească“ poziţia României în procesul pe care Liviu Dragnea l-a deschis la Strasbourg, proces în care contestă sentinţa de doi ani cu suspendare primită în dosarul Referendumul.

Ieri a venit şi confirmarea. Hotnews.ro a consultat la Strasbourg documentele depuse în dosar, iar concluzia e evidentă: Viorel Mocanu a răsturnat argumentaţia lui Catrinel Brumar. Aşadar, agentul guvernamental la CEDO „a uitat“ că reprezintă România şi a pledat în favoarea lui Liviu Dragnea, cel care l-a propulsat la Strasbourg.

Surse dipomatice susţin pentru „Adevărul“ că Viorel Mocanu a ignorat Ministerul de Externe, în subordinea căruia funcţonează, când a formulat noua apărare. „Agentul la CEDO formulează o linie de apărare în fiecare dosar, linie avizată printr-un Memorandum de MAE. Catrinel Brumar primise aviz, însă noua pledoarie a lui Viorel Mocanu e diametral opusă, după cum arată documentele. Mocanu avea nevoie de un nou aviz, însă «a sărit» procedura. Iar diplomaţii noştri nu îndrăznesc să se revolte, pentru că Mocanu are o susţinere politică foarte mare. Ştie tot ministerul că a fost trimis special de Dragnea“, susţin surse guvernamentale pentru „Adevărul“. Mai mulţi funcţionari din MAE au confirmat că prin Direcţiile de specialitate ale ministerului nu a trecut niciun Memorandum pentru schimbarea liniei de apărare a României în procesul intentat de liderul PSD. 

Avocatul României s-a întors împotriva României

Pledoaria lui Viorel Mocanu marchează o bornă ruşinoasă: e pentru prima dată când un agent guvernamental al României la CEDO se întoarce împotriva României. În plus, avocatul angajat de Liviu Dragnea, irlandezul Bernard O'Connor, a folosit în apărarea liderului PSD chiar argumentele susţinute de avocatul României la CEDO. 

Potrivit unor surse politice, Viorel Mocanu a primit pledoaria în plic, chiar de la avocatul lui Liviu Dragnea, plic care a trecut şi pe la „centrul de reflecţie din PSD“, aşa cum a numit Tudorel Toader echipa de jurişti a partidului, în care Florin Iordache are un rol central. „Cert e că pledoaria nu-i aparţine lui Mocanu. E suficient să vă uitaţi la limbajul extrem de subtil din punct de vedere juridic folosit în limba engleză. Or, Viorel Mocanu vorbeşte engleză cât să nu se piardă pe stradă“, susţin sursele citate. CV-ul avocatului României la CEDO confirmă faptul că engleza lui Viorel Mocanu este de „nivel mediu“.

Precedentul invocat de Dragnea e total diferit
Viorel Mocanu a admis faptul că problemele ridicate de Liviu Dragnea împotriva României  „sunt reale“ şi a recunoscut „deficienţele“ în ceea ce priveşte motivarea deciziilor judecătoreşti. „Guvernul notează că petentul (Liviu Dragnea) nu a depus cereri pentru despăgubiri pecuniare sau pentru cheltuieli. Referitor la cererea petentului pentru despăgubiri non-pecuniare, Guvernul se adresează Curţii pentru a aplica jurisprudenţa sa din «Cerovsek şi Bozicnik v. Slovenia»“, se arată în documentul de la CEDO, publicat de HotNews.

În cazul „Cerovsek şi Bozicnik v. Slovenia”, două persoane au fost condamnate de un magistrat care nu a participat la proces. Însă situaţia lui Dragnea e total diferită, aşa cum a arătat-o şi Catrinel Brumar, când a trimis prima documentaţie către CEDO, în decembrie 2018. În cazul lui Liviu Dragnea, doar motivarea sentinţei nu a fost semnată de toţi judecătorii, pentru că Liviu Stanciu şi Luminţa Zglimbea ieşiseră la pensie. Fosta şefă a Curţii Supreme, Livia Stanciu, în prezent judecător CCR, a fost preşedintele Completului în dosarul „Referendumului”. În locul celor două judecătoare, motivarea sentinţei a fost semnată, potrivit legii, de şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea. Deci Dragnea doar s-a agăţat de o chichiţă avocăţească, încercând să arate că a fost condamnat pe nedrept. La CEDO, Catrinel Brumar a explicat procedura juridică din România, pledoarie care a contrazis teoria lui Dragnea, potrivit căreia sentinţa nu a fost legală.

L-a apărat pe „regele“ manelelor
Viorel Mocanu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, apoi a urmat cursurile de master ale Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti, iar în prezent este doctorand la Universitatea „Valahia“ din Târgovişte. Îndrumătorul său de doctorat este profesorul Ion Pârgaru, fost deputat PSD, PNL şi UNPR. Mocanu a bifat şi un curs la Colegiul Naţional de Apărare, instituţie frecventată intens de politicieni pentru a-şi„ farda“ CV-urile golaşe.  Din octombrie 2018, Mocanu este consilier onorific al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ca avocat, Mocanu are în portofoliu nume „grele“ ca Florin Salam şi Oana Zăvoranu. De asemenea, a făcut parte din echipa de avocaţi care l-a apărat pe fostul primar general Sorin Oprescu, trimis în  judecată pentru corupţie. Viorel Mocanu  a fost angajat şi de Rovana Plumb pentru dosarul Belina, însă n-a mai fost nevoit să pledeze în faţa instanţei, după ce majoritatea PSD-ALDE din Parlament a refuzat să-i ridice imunitatea Rovanei Plumb.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite