Cum s-a îmbătat Opoziţia cu apă rece. Surse: Votul anti-Dragnea nu a fost înregistrat pe stenograme, deci nu există. Motivul: liberalii nu au vorbit la microfon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna ( USR), Raluca Turcan (PNL) şi Eugen Tomac ( PMP) au încercat să-l răstoarne pe Dragnea
Dan Barna ( USR), Raluca Turcan (PNL) şi Eugen Tomac ( PMP) au încercat să-l răstoarne pe Dragnea

Votul pentru schimbarea lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor nu a fost înregistrat pe stenograme, deci nu există oficial, susţin surse parlamentare pentru „Adevărul“. Motivul? Opoziţia nu a vorbit la microfon, aşa cum cere legea. Aşadar, Liviu Dragnea rămâne în continuare al treilea om în stat.

Tentativa Opoziţiei de a-l schimba pe Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor a eşuat din punct de vedere juridic. Rămâne doar răfuiala politică. Mai multe surse parlamentare au confirmat pentru „Adevărul“ că votul ad-hoc dat de PNL, USR şi PMP împotriva liderului PSD n-a fost unul oficial, deci nu va fi înregistrat pe stenograme. Şi dacă nu va fi înregistrat pe stenograme, nu va putea fi trimis la Monitorul Oficial, deci nu există. Potrivit surselor citate, stenografii angajaţi în Parlament transcriu doar declaraţiile oficiale, care sunt de două tipuri: cele susţinute de la tribuna Camerei Deputaţilor, de către preşedintele care conduce şedinţa plenului, şi cele rostite la microfonul de la pupitru, de către parlamentari, atunci când li se acordă cuvântul de la prezidiu.

Articolul 149 din Regulamentul Camerei Deputaţilor spune că „nimeni nu poate lua cuvântul decât dacă îi este dat de preşedinte“. Florin Iordache a prezidat şedinţa Camerei Deputaţilor de miercuri, fiind delegat de Liviu Dragnea. Aşadar, Iordache avea dreptul să invite deputaţii la cuvânt şi tot el putea să le taie invitaţilor microfonul (tehnic vorbind). De obicei, când parlamentarii depăşesc timpul alocat unui discurs, preşedintele de şedinţă le taie microfonul.

Liberalii au strigat în pustiu
În  timpul şedinţei de miercuri, după ce Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL, a cerut să fie supusă la vot revocarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor, preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a dispus o pauză de consultări pentru 20 de minute. Înregistrarea video postată pe site-ul Camerei Deputaţilor ( scandalul începe la 02.40) arată că, după 10 minute, deputatul PNL Marilen Pirtea, care ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al Camerei, vine la microfonul invitaţilor. Iordache nu-i dă cuvântul, microfonul rămâne închis, deci nu se aude nimic din ce spune liberalul în faţa sălii de plen. Şi trec aşa câteva minute, timp în care Pirtea se tot întoarce spre Florin Iordache, aflat la prezidiu. Iordache îl ignoră. În sfârşit, pauza de consultări se termină, iar Iordache îi dă cuvântul lui Pirtea. Liberalul se apucă să supună la vot prelungirea şedinţei, deşi doar Florin Iordache avea acest drept, în calitate de preşedinte. De altfel, Iordache îi spune lui Pirtea: „Dar nu conduceţi dumneavoastră (şedinţa – n.r), domnul coleg“. Pirtea insistă să ia cuvântul, Iordache îi repetă că nu poate conduce şedinţa, îi taie microfonul şi îl pofteşte în sală. Numai că liberalul Pirtea nu se întoarce în bancă şi supune la vot, în tăcere, revocarea lui Dragnea. Pe înregistrare se vede cum deputaţii Opoziţiei aplaudă, însă nu se aude nimic. „Pe stenogramă vor apărea replicile lui Iordache şi, între paranteze, «apluze» sau «huiduieli din sală», aşa cum apar indicaţiile scenice într-o piesă de teatru“, susţin surse din administraţia Camerei Deputaţilor. În final, Iordache îi transmite lui Pirtea că „se face de râs“ şi declară şedinţa închisă. 

Concluzia: Opoziţia a dat un vot fantomă pentru revocarea lui Liviu Dragnea, un vot care nu va fi înregistrat în Monitorul Oficial. Liderul PSD rămâne în fruntea Camerei Deputaţilor. Stenogramele vor fi publicate oficial săptămâna viitoare.

 „Adevărul“ a prezentat, în detaliu, culisele războiului din Camera Deputaţilor. Ce arme mai are Opoziţia? Ce argumente are PSD? Cum poate fi dat jos Dragnea, regulamentar? 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite