Cum s-a aprins scandalul de la Târgu-Mureş: un inspector şcolar s-a crezut ministru. Politicienii au inflamat spiritele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din punct de vedere legal, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu a avut aviz din partea Ministerului Educaţiei, ci a fost înfiinţat doar prin semnătura şeful Inspectoratului Şcolar Mureş, Ştefan Someşan, decizie cercetată de procurorii DNA. Închiderea Liceului a căpătat însă o miză politică.

Aproape 2.000 de persoane, marea majoritatea etnici maghiari, au participat miercuri după-amiază, 6 septembrie, de la ora 18.00, în faţa Prefecturii Mureş, la un miting de protest.  Timp de aproape o oră, etnicii unguri au rostit discursuri în maghiară şi română prin care au cerut ca Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, desfiinţat prin hotărâre judecătorească în vara aceasta, să fie repus în funcţiune.

Povestea Liceului începe la data de 29 iulie 2014, când, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureş, s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, cu condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic.

Hotărârea în cauză a fost prezentată Inspectoratului Şcolar (ISJ) Mureş , iar la acel moment, inspectorul-şef, Ştefan Someşan, a arătat că Ministrul Educaţiei Naţionale a dat aprobare pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal. În acest context, ISJ a acordat avizul conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic. Procurorii DAN susţin însă că, „în realitate, Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ”.

Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să se creeze o stare de nemulţumire în creştere? Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Decizia emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea. La art. 2, acest document susţinea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea.

Inspectorul care s-a crezut ministru
În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al ISJ Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ. Potrivit procurorilor, Someşan, deşi, potrivit normelor legale, nu deţinea prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ, a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional ”Unirea” la acest nou liceu şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de Ministerul Educaţiei către unitatea şcolară nou înfiinţată.

Pe lângă ancheta DNA, Primăria Târgu-Mureş şi consiliul reprezentativ al părinţilor din cadrul Colegiului Naţional Unirea au deschis în paralel un proces în contencios administrativ. Procesul a fost finalizat în vara acestui an prtintr-o decizie a Tribunalului Mureş, prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea Liceului Romano-Catolic.

Aici, la Târgu Mureş, unii încearcă de câţiva ani să descurajeze voinţa comunităţii maghiare, dezideratele noastre. Kelemen Hunor, preşedinte UDMR

S-a implicat şi episcopul

După demararea anchetei, reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice din România şi UDMR au acuzat de mai multe ori îngrădirea dreptului la educaţie în limba maghiară, prin desfiinţarea liceului teologic. Acţiunile acestora au culminat cu protestul organizat în 6 septembrie la Târgu Mureş, la iniţiativa Fundaţiei Statusul Romano-Catolic al cărei preşedinte este Jakubinyi György arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia. Peste 2.000 de persoane au participat la protest. „Aici, la Târgu Mureş, unii încearcă de câţiva ani să descurajeze voinţa comunităţii maghiare, dezideratele noastre, pe care le exprimăm lunar, în legătură cu drepturile noastre lingvistice, simbolurile naţionale, dar şi cu situaţia UMF din Târgu Mureş”, a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Noi avem în momentul de faţă tratament egal faţă de toate minorităţile din România. Nu avem o problemă la nivelul ministerului, este o problemă locală. Liviu Pop, ministrul Educaţiei

Tudose, ironic. Pop nu se amestecă
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a afirmat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că problema de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş nu este a instituţiei pe care o reprezintă, ci este o "problemă locală", spunând că există o soluţie, pe care nu a prezentat-o însă public. „Avem o situaţie specială la Târgu Mureş. Nu este atributul Ministerului Educaţiei. Noi avem în momentul de faţă tratament egal faţă de toate minorităţile din România. Nu avem o problemă la nivelul ministerului, este o problemă locală. E şi un dosar DNA în lucru. Cred că avem o soluţie prin care elevii să nu sufere acolo", a spus Pop.
Premierul Mihai Tudose a comentat ironic situaţie, afirmând că eforturile trebuie depuse în Ucraina, unde există probleme mai mari. "Chiar este o situaţie deosebită (în Ucraina - n.r.). Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală şi acolo ni s-au închis toate", a spus el.

Ungaria a răspuns cu un şantaj
Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta. Într-un comunicat, Guvernul ungar anunţă că a luat această decizie după suspendarea activităţii Liceului catolic la Târgu Mureş. „Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi familiilor afectate. E un pas neprietenos şi foarte grav al României“, a declarat Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe. „Haideţi să ne uităm şi la calitatea emiţătorului din Ungaria, un secretar de stat. Diplomatic, asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună «ia uite ce a spus ăla». Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci şi domniile lor au aici”, spus premierul Mihai Tudose.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea crede că reacţia Ungariei, de a retrage sprijinul României pune OCDE, a fost exagerată. "Nu este prima dată când are astfel de reacţie, dar acum într-adevăr e exagerată. Dar eu văd aici 2 subiecte ditincte: dacă discutăm numai de reacţia Ungariei, o să schimbăm între noi comunicate şi o să avem măsuri şi contra-măsuri, dar problema rămâne tot nerezolvată. Situaţia de acolo, din punctul meu de vedere, nu este rezolvată. Nu se rezolvă cu răspuns la comunicatul Ungariei", a spus Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite