Cum au revenit parlamentarii la vechiul obicei: fuga de Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii au respins multe cereri ale Justiţiei
Parlamentarii au respins multe cereri ale Justiţiei

Votul negativ dat împotriva începerii urmăririi penale in cazul Laszlo Borbely este semnalul clar că aleşii au reînceput să abuzeze de imunitatea parlamentară, privită, din nou, ca o pavăză împotriva justiţiei


Imediat după alegerile prezidenţiale, atât învingătorii (PNL), dar mai ales învinşii (PSD) aproape că au jurat că nu vor mai proteja în Parlament niciun ales cu probleme penale. Primul test privind lecţia învăţată din votul din 16 noiembrie a fost chiar la două zile după alegeri, când deputaţii s-au pronunţat dintr-un foc asupra a trei cereri emise de procurorii DNA. Deputaţii în cauză au fost de la aproape toate partidele politice: Ioan Diniţă (PC),  Mircea Roşca (PNL) şi Ioan Adam (PSD). Votul dat în cazul celor trei a arătat că deputaţii au înţeles cât de important este să lase justiţia să-şi facă treaba. Astfel, pentru Ioan Diniţă, deputaţii au încuviinţat cererea procurorilor, cu 274 de voturi „pentru” şi 55 de voturi „împotrivă“. Votul a venit abia din a treia încercare, întrucât deputaţii mai încercaseră de două ori să se mobilizeze, dar fără succes.

Un alt caz special a fost cel al liberalului Mircea Roşca. Deputaţii i-au ridicat imunitatea cu un scor zdrobitor (220 de voturi ”pentru” şi 65 ”împotrivă”), deşi, în Comisia Juridică, PSD, profitând de majoritate, l-a protejat pervers pe liberal de justiţie. Culmea, în aceeaşi zi, deputatul PSD Ioan Adam a fost dat pe mâna procurorilor de către colegii săi din Comisia Juridică. Fără nicio jenă, PSD a încercat să arunce vina pe liberali. Votul din plen în cazul deputatului Adam a fost la fel de grăitor privind emapatia aleşilor cu acţiunile justiţiei, 248 de deputaţi votând „pentru” cererea procurorilor DNA, în timp ce 63 s-au pronunţat „împotrivă“.

Memoria scurtă a senatorilor
La Senat, aleşii s-au mobilizat exemplar imediat după alegeri şi au ridicat dintr-un foc imunitatea a doi colegi PSD, cercetaţi în răsunătorul dosar „Microsoft“. Deoarece senatorii sunt inferiori numeric în comparaţie cu colegii deputaţi, diferenţa dintre voturile pozitive şi cele negative nu este la fel de spectaculoasă. În cazul Ecaterinei Andronescu, 72 de senatori au votat „da“ cererii DNA, iar 62 „nu“. În ceea ce-l priveşte pe Şerban Mihăilescu, 77 de senatori au votat favorabil şi 51 împotrivă. Numai că minunea a durat doar câteva săptămâni.

În luna februarie, senatorii au uitat promisiunile făcute pe toate canalele TV privind protejarea statului de drept şi au pus primul scut în calea justiţiei. Cererea procurorilor DNA privind ridicarea imunităţii senatorului PNL Varujan Vosganian  a fost respinsă cu un vot scandalos: 71 de senatori au votat „împotrivă“ şi numai 56 „pentru“. La prima vedere, ar părea că pe senatorul Vosganian l-au salvat lacrimile şi rugăciunile citite intens chiar în sala de plen. De fapt, a fost vorba despre o înţelegere transpartinică.

Încercare eşuată la Udrea
Prima tentativă a deputaţilor de a pune scut în jurul imunităţii unui coleg  a fost la votul în cazul Elenei Udrea, pe numele căreia au fost emise şi votate cu o viteză nemaintâlnită opt cereri de urmărire penală şi arestare. Însă cererea privind arestarea preventivă în dosarul „Gala Bute“, ultima solicitare din lotul celor opt, a fost votată pozitiv de 170 de deputaţi şi „împotrivă “de 118, o diferenţă care a arătat din nou că un parlamentar al Opoziţiei poate fi apărat de colegii aflaţi la Putere.

Întoarcerea în timp
Euforia generată de votul din 16 noiembrie a dispărut, cu totul, miercuri, când 154 de deputaţi au votat „împotriva“ şi numai 125 în favoarea cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul deputatului UDMR, Laszlo Borbely. În plus, votul a venit şi după o tergiversare de câteva săptămâni bune, timp în care dosarul lui Borbely a zăcut în sertarele Parlamentului. Întrebat cum au votat deputaţii PSD în cazul Laszlo Borbely, premierul Ponta a răspuns că el a fost, în acea zi, la Braşov, pentru un proiect sportiv. „Sunt convins că v-aţi dat seama că dumneavoastră mă întrebaţi ce vreţi şi eu vă răspund ce cred că este important pentru ţară“, a adăugat, arogant, Ponta, atunci când jurnaliştii au insistat.

Reacţia Ambasadelor
Votul în cazul Laszlo Borbely a strânit reacţia partenerilor occidentali ai României. „Unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii“, a precizat Ambasada SUA. „Ambasada Olandei urmăreşte evoluţiile cu îngrijorare. Credem că toţi oamenii sunt egali în faţa legii“, au răspuns şi olandezii pentru Mediafax. „Politica noastră este de a nu comenta cazuri individuale, dar, desigur, vom monitoriza îndeaproape evoluţiile“, a declarat un oficial al Comisiei Europene pentru Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite