Cum au reuşit PSD şi ALDE să o facă pe Codruţa Kovesi câştigătoare, orice s-ar întâmpla la Bruxelles

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi în Parlamentul European FOTO EPA-EFE
Laura Codruţa Kovesi în Parlamentul European FOTO EPA-EFE

În următoarele zile, negocierile dintre reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene vor stabili cine va ocupa postul de procuror european. Laura Codruţa Kovesi este aleasa Parlamentului, dar se confruntă cu opoziţia dură a guvernului de la Bucureşti. Dar orice s-ar întâmpla, LCK iese câştigătoare.

Dacă poziţia Parlamentului European este îmbrăţişată şi de Consiliu, Laura Codruţa Kovesi va devini şeful unei noi instituţii care va investiga, în special, fraudele cu fonduri europene. Ocuparea unui post atât de important se va realiza în pofida guvernanţilor de la Bucureşti care au făcut, până acum, tot ceea ce se putea face pentru a anihila şansele doamnei Kovesi. Victoria va fi una personală şi va însemna înfrângerea puternicilor de acasă. Dar nu numai atât. Toţi cei care protestează faţă de acţiunile PSD-ALDE de subordonare a justiţiei se vor simţi încurajaţi să continue, fie că sunt magistraţii care ies pe treptele tribunalelor, fie că sunt procurorii care au decis să-şi suspende activitatea. Aceeaşi încurajare o vor simţi şi protestatarii care ies în stradă în număr mai mic sau mai mare. Toţi cei care consideră că puterea politică de la Bucureşti distruge supremaţia legii vor simţi că şi ei au obţinut o victorie în faţa guvernării PSD-ALDE. Va fi o victorie, în mare parte de moral, dar moralul contează cel mai mult într-o bătălie de uzură. Majoritatea PSD-ALDE nu va renunţa la scopurile pe care le urmăreşte, dar va înregistra o înfrângere care va cântări mult în termeni de imagine, tocmai pentru că a depus atâtea eforturi şi nu a reuşit să o blocheze pe Laura Codruţa Kovesi în ascensiunea ei europeană.

În cazul în care pierde, doamna Kovesi rămâne în ţară, dar cu un masiv capital de simpatie şi, evident, electoral. Fără opoziţia liderilor PSD-ALDE, Laura Codruţa Kovesi nu ar fi devenit un potenţial candidat atât de solid. O eventuală înfrângere a ei în cadrul negocierilor de la Bruxelles va fi pusă pe seama malversaţiunilor puterii de la Bucureşti care a sabotat o candidatură a unui român pentru o înaltă funcţie europeană. Deja cota de încredere a doamnei Kovesi este în ascensiune şi transformarea capitalului de simpatie în capital electoral se poate face cât se poate de uşor.

Ţinând cont că anul acesta sunt alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, intrarea doamnei Kovesi în campanie ar schimba radical peisajul în dauna PSD, pentru că o candidatură a fostului procuror-şef DNA va ridica nivelul de adrenalină şi va încinge până la incandescenţă scena electorală. Adversarii ei vor cheltui resurse uriaşe pentru a o contracara, ceea ce va avea ca efect atragerea atenţiei asupra campaniei şi va mobiliza mulţi nehotărâţi să meargă la vot.

PSD nu este avantajat de o prezenţă semnificativă la alegeri, iar dacă vorbim despre prezidenţiale, principala problemă a partidului o reprezintă  lipsa unui candidat credibil. Liviu Dragnea s-a lansat deja într-un turneu electoral de testare a pieţei, dar scorul său este încă modest.

PSD poate să se felicite că a făcut tot ceea ce a putut pentru a face din Laura Codruţa Kovesi un candidat cu şanse. Tot ceea ce ar mai putea spera este ca doamna Kovesi să câştige postul de procuror european.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite