Cum a repurtat Viorica Dăncilă două rateuri diplomatice în aceeaşi zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă nu a ajuns la prima întâlnire cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Euroepen. FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă nu a ajuns la prima întâlnire cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Euroepen. FOTO gov.ro

Premierul n-a ajuns la timp pentru întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi a anulat întrevederea cu ministrul german de Externe, Heiko Maas – totul în aceeaşi zi.

Viorica Dăncilă a început să gafeze şi prin neprezentare. Premierul României avea programată, luni seara, o întâlnire cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Aeroportul Băneasa, pentru o discuţie de 15 minute. Potrivit unor surse guvernamentale, Dăncilă a fost cea care a insistat să se vadă cu Juncker, care a venit în România pentru a participa la Summitul celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Iohannis. Însă, contrar tuturor uzanţelor diplomatice, Dăncilă n-a ajuns la timp la aeroport.

Unul dintre oficialii prezenţi luni la aeroport a povestit pentru „Adevărul“ filmul evenimentelor. „Aeronava cu care a venit în România şeful Comisiei Europene chiar a mers mai uşor pe pistă după aterizare, pentru că Dăncilă era blocată în trafic. Apoi, coloana SPP a mai dat o tură de pistă, după care a ieşit în faţa aeroportului, unde a mai dat o tură de rond, poate-poate apare. N-a apărut, aşa că Juncker a cerut să plecăm“, au povestit surse oficiale pentru „Adevărul“. 

Guvernul a aruncat vina pe SPP. „La ora 18.00, premierul Viorica Dăncilă a intrat în Aeroportul Băneasa. Însă SPP a preluat în coloană oficială delegaţia preşedintelui Comisiei Europene de la scara avionului şi a plecat spre hotelul la care urma să fie cazată“, a precizat Guvernul într-un comunicat de presă. Pe de altă parte, surse din SPP susţin că preşedintele Comisiei Europene a fost cel care a luat decizia să plece spre hotel, după ce a tras de timp câteva minute în speranţa că apare Viorica Dăncilă. În zadar.

După ce a ratat întâlnirea cu Juncker la sosire, premierul a reuşit totuşi să ajungă la plecarea şefului Comisiei Europene din România, a doua zi. Viorica Dăncilă a ajuns la aeroport la ora 11.55. În schimb, preşedintele CE nu a mai ajuns la ora 12.30, cum era programat iniţial, ci la 13.00. „Cei doi oficiali au avut o discuţie cordială, al cărei subiect central a fost pregătirea viitoarei Preşedinţii române a Consiliului UE“, a informat Palatul Victoria. Ulterior, Guvernul a publicat imagini fără sonor de la întâlnire. 

Ministrul german de Externe, lăsat cu ochii în soare

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, nu a fost singura „victimă“ a Vioricăi Dăncilă: o altă întrevedere ratată de premierul român a fost cea cu ministrul de Externe al Germaniei.

La Summitul „Iniţiativa celor Trei  Mări“ a participat şi ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas. Acesta a venit însoţit de o consistentă delegaţie de presă, formată, printre alţii, din reprezentanţi ai televiziunii publice ARD, ai agenţiei DPA, ai radioului Deutsche Welle, ai ziarului „Süddeutsche Zeitung“. 

Marţi seara, la cină, ziariştii germani au comentat surprinşi un incident diplomatic petrecut în acea după- amiază. Conform relatărilor acestora, ministrul german Heiko Maas avea programată, la Palatul Victoria, o întrevedere cu premierul român Viorica Dăncilă. Însă cu puţin timp înainte de ora programată, Guvernul român a anulat întrevederea. Ziariştii germani nu ştiau dacă autorităţile române au oferit şi o explicaţie pentru această contramandare a întâlnirii. Ei s-au arătat cu atât mai surprinşi cu cât atunci au aflat şi de incidentul petrecut în aceeaşi seară la Aeroportul Băneasa, când Viorica Dăncilă nu s-a mai prezentat la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Pornind de la aceste informaţii, ziarul „Adevărul“ a solicitat oficial Guvernului României detalii privitoare la incidentul dimplomatic cu ministrul german de Externe: cine a solicitat întâlnirea, în ce loc şi la ce oră a fost programată, cine şi din ce motive a contramandat această întrevedere.

Până la închiderea ediţiei, Guvernul nu a dat curs acestei solicitări. Totuşi, un oficial guvernamental a acceptat, sub protecţia anonimatului, să ne ofere câteva explicaţii. Acesta a spus că atâta vreme cât întrevederea dintre Viorica Dăncilă şi Heiko Maas nu a fost înscrisă în agenda oficială a premierului României, Guvernul nu are de ce să ofere explicaţii privind contramandarea vizitei. Acesta a precizat că întâlnirea ar fi urmat să aibă loc în marja Summitului „Iniţiativa celor Trei Mări“ şi că, în cazul unui asemenea tip de întrevederi, anularea acestora nu reprezintă un fapt neobişnuit. 

Răzbunarea premierului: tunurile pe instituţii

Premierul Viorica Dăncilă a cerut Secretariatului General al Guvernului un raport cu privire la modul în care serviciul Protocol a organizat întrevederea pe care ar fi trebuit să o aibă luni cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, dar pe care a ratat-o. Dăncilă a cerut şi Ministerului Transporturilor un raport cu privire la informaţiile pe care Aeroportul Băneasa le avea în legătură cu programul de zbor al aeronavei cu care Juncker a ajuns în România. Imediat, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a trimis Corpul de control la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează aeroportul din Băneasa.

De asemenea, Dăncilă vrea inclusiv o analiză riguroasă asupra modului în care a acţionat Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) la acest eveniment. Executivul arată că „instituţiile statului au obligaţia şi responsabilitatea să se coordoneze în organizarea întâlnirilor la nivel înalt, iar astfel de incidente sunt nepermise şi sunt de natură să afecteze imaginea României“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite