Cum se repartizează mandatele în viitorul Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma rezultatelor de duminică, PSD va avea cel mai mare număr de mandate din viitorul Parlament, mai multe decât PNL, USR, PMP şi UDMR la un loc. PSD ar putea forma o majoritate confortabilă doar cu ALDE şi cu grupul minorităţilor naţionale.

Potrivit unei simulări făcută de Agenţia de Rating Politic, viitorul Parlament va avea 464 de aleşi, dintre care 328 de deputaţi şi 136 de senatori, cu 124 mai puţini parlamentari decât actualul Legislativ. Majoritatea necesară pentru susţinerea Guvernului şi pentru adoptarea legilor organice va fi asigurată în actualul mandat al Parlamentului de 233 de parlamentari, adică de 50% plus 1 din cei 464 de aleşi.

În urma rezultatelor obţinute la scrutinul de duminică, PSD va avea cel mai mare număr de mandate, care însumează 47,8% din numărul total al lor. Cu cei 222 de parlamentari, PSD pleacă avantajat în negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare, mai având nevoie de doar  11 aleşi pentru a asigura voturile necesare pentru învestirea viitorului Guvern.

De partea cealaltă, PNL  care, în ciuda scorului mic obţinut la alegeri,  îşi conservă poziţia de a doua forţă parlamentară, va avea doar 99 de mandate. USR,  al treilea partid parlamentar ca număr de mandate, se va baza pe voturile a 43 de deputaţi şi senatori. Deşi sondajele îl dădeau pe muchie de cuţit pentru a trece pragul parlamentar, UDMR a reuşit să obţină un scor mai bun, deci şi mai multe mandate, decât următoarele două partide care au intrat în Parlament. UDMR va avea 30 de parlamentari, în timp ce ALDE, potenţialul partener de guvernare al PSD, va deţine 28 de aleşi, iar PMP 26 de mandate.

PNL + USR + PMP < PSD

La Camera Deputaţilor, PSD va avea 155 de deputaţi dintr-un total de 328, cu zece mai puţini decât majoritatea asigurată de 164 de aleşi. PSD a anunţat că va forma Guvernul cu partenerii lor de la ALDE şi că sunt deschişi să discute cu reprezentanţii UDMR pentru o majoritate parlamentară consolidată în Parlament. Cu cei 19 deputaţi ai ALDE şi cei 16 ai minorităţilor naţionale, PSD îşi va forma o majoritate confortabilă, cu 35 mai mulţi aleşi decât majoritatea necesară votării Guvernului şi a legilor organice. Dacă la aceste voturi se mai adaugă şi cele 21 ale UDMR, un eventual Executiv format în jurul PSD se va bucura de o stabilitate politică greu de clintit.

De partea cealaltă, în urma redistribuirii mandatelor, partidele care vor fi, cel mai probabil, în Opoziţie nu reuşesc să egaleze împreună numărul de mandate ale PSD. PNL se va sprijini pe voturile a 69 de deputaţi, USR va avea 30 de mandate, iar PMP – 18. Cele trei partide au împreună 117 mandate, cu 47 de deputaţi mai puţini decât majoritatea necesară. O majoritate parlamentară formată în jurul PNL ar fi posibilă doar dacă toate partidele care au trecut pragul de 5%, inslusiv ALDE, s-ar alia împotriva PSD, scenariu puţin probabil.

PNL + USR < PSD

La Senat, situaţia este tot în favoarea PSD, care va avea 67 de senatori, ceea ce înseamnă 49,3% din numărul total de mandate (136). Procentul PSD la Senat este mai mare decât la Camera Deputaţilor pentru că grupul minorităţilor naţionale nu există, deci nu intră la socoteală.  Majoritatea parlamentară va fi asigurată la Senat de 69 de aleşi, cu doi mai mulţi decât va deţine PSD. Cu cei nouă senatori ai ALDE, PSD va depăşi majoritatea cu şapte aleşi, la care se mai pot alătura şi cei nouă senatori pe care îi va avea UDMR. Practic, dacă PSD va coopta ALDE şi UDMR, ar contabiliza împreună 85 de mandate.

În urma redistribuirii mandatelor, PNL se va baza pe 30 de mandate, USR pe 13, iar PMP va avea 8 senatori. Împreună, cele trei partide care au declarat că nu vor face alianţă cu PSD alcătuiesc împreună 51 de senatori, cu 18 aleşi mai puţin decât majoritatea necesară votării Guvernului.

image
image


USR, de două ori mai mare decât PNL în Bucureşti

În municipiul Bucureşti, din cele 29 de mandate, PSD a obţinut 12, iar al doilea partid clasat este USR, cu opt deputaţi, de două ori mai mulţi decât PNL. La Senat, din cele 13 locuri, PSD va avea cinci senatori, USR – patru senatori, iar PNL doar doi.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite