Cum a reacţionat Dragnea după fiecare respingere a Olguţei Vasilescu de către Iohannis. Ianuarie, „luna tăcerii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Lia Olguţa Vasilescu. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea şi Lia Olguţa Vasilescu. FOTO Inquam Photos

Lia Olguţa Vasilescu a cerut partidului său să reacţioneze în ceea ce priveşte conflictul cu Klaus Iohannis, preşedintele respingând-o de mai multe ori pentru funcţiile de ministru al Transporturilor şi cea de ministru al Dezvoltării. De altfel, Liviu Dragnea, un critic dur al şefului statului, mai mult a evitat să sară în apărarea colegei sale, preferând de multe ori să păstreze tăcerea.

Scandalul numirii a doi miniştri în Guvernul Dăncilă a început în noiembrie şi continuă şi azi. Redăm cronologic disputa între Guvern şi Klaus Iohannis, dar mai ales reacţiile sau lipsa de reacţie a lui Liviu Dragnea pe subiect. 

Pe 20 noiembrie, Klaus Iohannis anunţă că nu îi acceptă pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, cu toate că era de acord cu alte câteva numiri. Deşi era aşteptată o ieşire în public a lui Dragnea, liderul PSD a preferat să se întâlnească doar cu oamenii de încredere din partid. 

După ce PSD a venit cu propunerea Vasilescu la Dezvoltare şi Mircea Drăghici la Transporturi, la 21 noiembrie, Dragnea se limita să anunţe că vor reacţiona pe măsură dacă Iohannis o respinge: „În cazul în care preşedintele va sări iar cu picioarele pe Constituţie o să ne întâlnim şi o să stabilim ce facem. E o situaţie nedorită de noi“, declara Dragnea la 21 noiembrie. Se va dovedi că erau simple vorbe.  

Iohannis i-a anunţat pe social-democraţi că va lua o decizie după sărbătoarea de 1 Decembrie.  Drept urmare, la 26 noiembrie, PSD se reunea în CEx. Decizia social-democaţilor şi a lui Dragnea, sesizarea CCR după 1 Decembrie. Suspendarea şefului statului era exclusă, deşi unii PSD-işti vorbeau de acest lucru.  

Iohannis i-a ţinut pe social-democraţi în şah până la începutul anului 2019. Pe 4 ianuarie  şeful statului a anunţat că va refuza propunerile PSD pentru ministere. Atât. Niciun detaliu despre numele celor refuzaţi, adică primul sau al doilea val de propuneri. Reacţia lui Liviu Dragnea nu a venit pentru că era plecat în concediu. 

La 10 ianuarie a venit prima motivare a lui Klaus Iohannis. Dăncilă a revenit cu aceleaşi propuneri, iar pe 14 ianuarie Iohannis i-a respins iarăşi pe cei doi social-democraţi. Patru zile mai târziu, şeful statului a explicat faptul că dosarele celor doi miniştri au fost incomplete. Replica lui Dragnea s-a lăsat aşteptată, preşedintele PSD fiind tot în concediu.

Guvernul a revenit cu dosarele complete, încă de la jumătatea lunii ianuarie. Apoi, iar tăcere. Liviu Dragnea s-a limitat la câteva cuvinte despre situaţia Liei Olguţa Vasilescu, după mai bine de o lună de concediu, la începutul lunii februarie: „Decizia noastră este să mai aşteptm puţin. Să vedem dacă ne spune domnul Iohannis ceva“, a fost tot ce a spus Dragnea.  

Iohannis a anunţat joi că nu vrea să o numească pe Olguţa Vasilescu, aducând mai multe motive legate de acţiunile acesteia în ultimii ani şi subliniind că nu se califică pentru funcţia de ministru al Dezvoltării. Au ieşit cu atacuri mai mulţi social-democraţi, dar nu şi Liviu Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite