Cum au reacţionat ambasadele vizavi de modificările Codului Penal: „Urmărim cu îngrijorare amendamentele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada SUA a precizat, miercuri, că urmăreşte îngrijorările generate de amendamentele propuse la Codul Penal, respectiv la Codul de Procedură Penală, subliniind că orice modificări trebuie analizate cu atenţie de toate părţile interesate, pentru a se asigura că nu subminează progresele recente obţinute în consolidarea statului de drept. La rândul său, misiunea diplomatică britanică a reamintit că Parlamentul este obligat să sprijine Justiţia.

„Urmărim îngrijorările generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în această săptămână. Orice modificări aduse acestor coduri trebuie analizate cu atenţie şi în mod transparent de toate părţile interesate, pentru a se asigura că aceste modificări nu subminează progresele recente obţinute de România în consolidarea statului de drept şi în lupta anticorupţie“, a transmis Ambasada SUA. „Aşa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru atragerea în România a investitorilor locali şi internaţionali“, a precizat misiunea diplomatică, la solicitarea Mediafax.

Totodată, Ambasada Marii Britanii în România  a transmis că „a luat notă de preocupările semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală şi a Codului Penal“. „Aşa cum recomandă raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Parlamentul trebuie să sprijine instituţiile sistemului judiciar şi statul de drept“, a mai precizat misiunea diplomatică.

Zece senatori, nouă din partea PSD şi unul de la minorităţi, au depus la Senat o iniţiativă legislativă care prevede multiple modificări ale Codului de procedură penală. Dintre cei zece, patru sunt cercetaţi penal, cum este chiar cazul iniţiatorului proiectului, Marius Manolache, iar alţi trei sunt trimişi în judecată sau condamnaţi,  iar proiectul lor pare croit pentru a salva penalii din Parlament de condamnări, de arestul preventiv, dar şi de spaima denunţurilor.  Mai mult, ei vor pedepse aspre pentru magistraţii care îi trimit în „beciul domnesc“ şi asta cât mai repede, astfel încât au cerut ca modificările să treacă prin Parlament în procedură de urgenţă.

În acelaşi timp, senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru au propus, marţi, în Comisia juridică, un amendament la Codul Penal şi cel de procedură penală, prin care „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice“, înlocuind sintagma „suspiciuni rezonabile“. Potrivit motivaţiei senatorilor care au iniţiat amendamentul, noua formulare este ”mai apropiată de principiul de drept, consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regula, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepţia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite