Cum răspunde Victor Costache acuzaţiilor aduse de deputatul Ungureanu: „Un amestec de calomnii şi rea voinţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Costache, fost ministru al Sănătăţii  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Victor Costache, fost ministru al Sănătăţii  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a venit cu o replică după ce deputatul USR, Emanuel Ungureanu, l-a acuzat pe acesta că ar fi blocat banii destinaţi spitalelor din Cluj. Potrivit fostului ministru, afirmaţii lui Ungureanu sunt „un amestec de calomnii” şi ar arăta că acesta nu cunoaşte mecanismul de finanţare al sistemului sanitar din România.

Victor Costache a precizat pentru „Adevărul” că acuzaţii lui Emanuel Ungureanu „denotă un amestec de calomnii, rea voinţă şi lipsa de cunoaştere a mecanismelor de finanţare din sistemul sanitar din România precum şi a legislaţiei din domeniu”. Fostul demnitar susţine că a semnalat de la începutul lunii ianuarie că Ministerul Sănătăţii nu avea în inventar stocul strategic de rezervă de echipamente şi materiale sanitare care ar fi trebuit să existe de mai mulţi ani în depozitele Ministerului Sănătăţii. 

Drept urmare, în ianuarie a fost elaborat necesarul de materiale şi echipamente de protecţie, printre acestea fiind măştile simple, FP2, FP3, combinezoane şi ventilatoare. Cantitatea de echipamente a fost centralizată şi aprobată prin OUG 11 din 5 februarie 2020, iar ulterior, procedura de achiziţie s-a desfăşurat conform legii, prin ONAC şi Ministerul de Finanţe.  De asemenea, Victor Costache a punctat faptul că în paralel Ministerul Sănătăţii a înscris România în luna ianuarie, la procedura de achiziţie a Comisiei Europene de materiale sanitare şi echipamente, adică „încă 500 de ventilatoare precum şi măşti şi combinezoane de protecţie”.

Fostul ministru susţine că au fost alocate fonduri încă de la începutul anului tuturor unităţilor sanitare pentru achiziţionarea de aparatură Covid-19, mai exact încă din luna februarie s-a făcut repartiţia pe capitole bugetare. „Pe 27 februarie s-a obţinut alocarea prin HG de la Ministerul de Finanţe a unei sume record de 350 de milioane din fondul de rezervă a Guvernului pentru tot ce înseamnă pacient critic şi terapie intensivă. Odată ce aceste fonduri au fost alocate s-a lucrat împreună cu specialiştii în boli infecţioase pentru configurarea unui program special de acţiuni prioritare în domeniul bolilor transmisibile şi în special a COVID-19”, susţine fostul demnitar din Guvernul Orban. 

Victor Costache punctează că a susţinut, din luna ianuarie, demersurile companiei Ministerului Sănătăţii, Unifarm, de a obţine fonduri pentru a achiziţiona rapid echipamente de protecţie şi materiale sanitare. Urmarea ar fi obţinerea creditării în luna martie a Unifarm cu 210 milioane de USD.

În punctul său de vedere, Victor Costache a subliniat că „nu Ministerul Sănătăţii administrează sau coordonează în vreun fel achiziţiile pe care unităţile spitaliceşti le fac din fonduri proprii sau din contractele cu casă”. Mai mult, Ministerul Sănătăţii a emis documente ce impuneau o reducere a activităţii cu minim 50 % şi a susţinut spitalele la Casă Naţională de Asigurări că să primească aceeaşi valoare a contractului cu casă deşi efectuau mai puţine proceduri/intervenţii.

Victor Costache a neagă clar că el sau secretarul general din minister, Georgeta Bumbac nu au pus piedici în lupta împotriva coronavirusului, ci susţine că au umărul la luarea unor măsuri clare pentru reducerea răspândirii epidemiei în România. În plus, potrivit punctului de vedere al lui Victor Costache finanţarea spitalelor s-a făcut prin intermediul mai multr „pârghii financiare”, de la achiziţie centralizată de la bani din bugetul până la achiziţie centralizată prin Comisia Europeană sau programe ale Băncii Mondiale. 

„Strategia de finanţare a spitalelor în acest context a fost complexă şi nu s-a mizat pe o singură sursă şi s-a apelat la toate pârghiile financiare cunoscute : achiziţie centralizată prin sume suplimentare obţinute încă din ianuarie de la Bugetul de Stat prin Ministerul de Finanţe (ONAC), recreditare UNIFARM, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii prin programe specifice pentru pacienţi critici şi de COVID 19 (cu o suplimentare record ce reprezintă de trei ori bugetul din anii anteriori), achiziţie centralizată prin Comisia Europeană, programe Banca Mondială şi fonduri europene.

Anterior, deputatul Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe Victor Costache şi pe secretarul general al MS că sunt printre vinovaţii indirecţi ai infectării a peste o sută de cadre medicale. „Din culpa directă a Georgetei Bumbac şi a protectorului ei politic, Victor Costache, peste 100 de cadre medico-sanitare şi alţi zeci de bolnavi, au fost infectaţi cu COVID 19 iar unii dintre ei se zbat între viaţă şi moarte!!! Am avertizat public de mai multe ori că această Georgeta Bumbac este toxică, ce a făcut Victor Costache? Priviţi documentul din video, Victor Costache nu doar că a protejat-o pe Bumbac când a venit în Ministerul Sănătăţii, ci a primit din partea lui mai multă putere prin ordin de ministru în luna ianuarie 2020”, a scris zilele trecute pe Facebook Ungureanu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite