Cum am putea să ne punem ordine în revoltă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În situaţii cumplite precum cea a tragediei din clubul #colectiv este de-a dreptul imposibil să stabileşti un pic de ordine în revoltele care te încearcă la 4 ani după ce, din cauza corupţiei, a delăsării, a neglijenţelor, a complicităţilor de esenţă mafiotă, 64 de oameni şi-au pierdut viaţa şi mai multe zeci au rămas mutilaţi pe viaţă.

Mai ales atunci când afli că prima grijă a respectivelor autorităţi a fost aceea de a-şi ascunde vinovăţiile.

Cum să pui o ordine în sentimente şi cum să afirmi că e mai grav faptul că autorităţile nu au ştiut atunci cum să reacţioneze, că s-au comportat vădit haotic şi că grija lor principală a fost să dosească de Procuratură, de victime, de familiile acestora, de opinia publică, de presă un filmuleţ de 20 de minute care îi pune la zid pe toţi responsabilii din domeniu decât detaliul  că inşii în cauză recunosc spăsiţi că nici acum lucrurile nu stau cu mult mai bine?

Cum să nu te simţi cuprins de revoltă în clipa în care vezi că mărturisirea în cauză vine din partea celor plătiţi să coordoneze  instituţii, organisme al căror rost e acela nu de a produce constatări rostite pe tonuri de lamento, ci de a sări, şi nu oricum, ci pregătiţi temeinic, în sprijinul populaţiei aflate la ananghie?

Nici urmă de mustrări de conştiinţă, nici cel mai mic indiciu de regrete. Nici din partea şefului Departamentului de resort din succesivele guverne ale României, dl. Raed Arafad, înţepenit în funcţia de secretar de Stat a câta oară prins zilele acestea cu minciuna şi cu mâţa în sac, nici din partea şefilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, d-nii Orlando Şchiopu şi Mihai Guţă. Pe care i-am văzut reacţionând, după ce cotidianul Libertatea a făcut public filmuleţul cu pricina, asemenea unor elevi de gimnaziu prinşi fie cu copiuţe, fie cu lecţia neînvăţată. Dând din colţ în colţ, fugind de acuzaţii, dar şi de ochii şi de microfoanele presei, formulând răspunsuri parţiale, ţâfnoase, infantile ori mincinoase de-a dreptul sau preferând să compună mesaje de dezvinovăţire pe reţelele sociale.

Dacă dl. Raed Arafat ar mai fi avut un biet rest de onoare, şi-ar fi prezentat instantaneu demisia din funcţia de secretar de Stat pe care a mânjit-o cu atât mai mult cu cât datoriile lui morale faţă de români sunt mai mari decât cele ale oricărei alte oficialităţi.

Dl. Arafat nu ar fi trebuit să uite că ei, românii simpli, l-au apărat de acuzaţiile nedrepte ce i-au fost aduse în anul 2012 de fostul preşedinte Traian Băsescu. Însă cum de atunci şi până astăzi dl. Arafat a comis greşeli în cascadă (şi în cazul accidentului aviatic din Apuseni, şi în tragedia de la #colectiv căreia a vrut să îi muşamalizeze aspectele neconvenabile, şi în afacerea Caracal) domnia-sa ar trebui să dispară instantaneu din spaţiul public.

La fel cum ar trebui să o facă şi domnii Orlando şi Guţă care, în conferinţa de presă de joia trecută, s-au comportat la fel de laş precum au făcut-o  şefii Jandarmeriei după incidentele din 10 august 2018,

Cum să nu te revolte fuga de răspundere a fostului ministru al Sănătăţii, un ins pe nume Nicu Bănicioiu, care, în 2015, declara senin că sistemul medical românesc este pregătit şi capabil să acorde asistenţă la cel mai înalt nivel victimelor de la #colectiv? Câte vieţi ar fi fost salvate dacă dl. Bănicioiu nu ar fi fost ori un mincinos, ori un fanfaron ori un incapabil sau toate laolaltă? Care acum fuge de întâlnirea cu Justiţia?

Cum să nu te scoată din ţâţâni revoltătoarele mărturisiri ale d-nei Păcălici în fustă, cu numele din buletin Pintea Sorina, care, la final de mandat, trebuie să admită că din 2015 şi până astăzi progresele din spitalele de arşi au fost puţine. Că în 2019 nu avem decât 12 paturi în plus faţă de cele de care dispuneam în 2015 pentru astfel de cazuri. Şi aceasta când în 2017, ca urmare a unor promisiuni mincinoase, partidul din care face parte d-na Pintea a preluat puterea şi şi-a început guvernarea catastrofală, vorbind despre construirea a 8 spitale regionale?

Şi cum să nu te simţi jignit de-a dreptul atunci când jalnicul Ion Cristoiu susţine ba în emisiuni tv, ba în editoriale că dezvăluirile de acum nu sunt decât nişte acţiuni dirijate împotriva lui Victor Ponta? Ori când un individ plătit din bani publici, de fapt un propagandist deghizat în membru CNA, aşa cum este Radu Herjeu încearcă să minimalizeze la ordin de partid dezvăluirile?

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite