Cum prezintă Ponta informaţii trunchiate despre Ministerul Sănătăţii de dragul Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a rămas acelaşi
Victor Ponta a rămas acelaşi

Liderul ProRomânia Victor Ponta l-a criticat pe ministrul Sănătăţii, Victor Costache, că nu a participat la videoconferinţa organizată de China cu ţările din Europa Centrală şi de Est pe tema coronavirusului. Însă invitaţia nu a fost adresată direct miniştrilor Sănătăţii, ci reprezentanţilor ministerelor sănătăţii. De altfel, cele mai multe state au fost reprezentate de directori şi consilieri, nu de miniştri, potrivit informaţiilor Adevărul.

”Vineri, la videoconferinta organizata de China cu tarile din Europa Centrala si de Est, au participat toti vecinii nostri la nivel de Ministru / chiar si din Spania ( care nu este deloc in Europa Centrala si Est) a fost Ministrul de Externe / Presedintele Serbiei a multumit Chinei intr-un mesaj video pe care cred ca l-au vazut la fel de multi romani cat si sarbi ! In Romania Ministrul Sanatatii e prea ocupat (e la fitness) sa participe - secretarii de stat nu au primit mandat de la Ministru / noroc ca s-au gasit doi Directori de la MAI si MS sa fie macar prezenti - fara nicio solicitare si fara nicio interventie! , a scris pe Facebook fostul premier Victor Ponta. 

În replică, Ministerul Sănătăţii susţine că invitaţia nu a fost adresată direct miniştrilor Sănătăţii, ci reprezentanţilor ministerelor sănătăţii. Din partea României au participat specialişti de  la INBI Matei Balş şi DSU.

”În cadrul videoconferinţei au fost prezentate mai multe aspecte tehnice privind experienţa părţii chineze în prevenţia şi tratarea pacienţilor infectati. Mai exact au fost prezentate protocoale de investigatie epidemiologică, recomandări de dezinfecţie, ghiduri pentru aeroporturi şi companii aeriene, managementul contactilor apropiaţi, protocoale de protecţie a grupurilor specifice, protocoale de diagnostic de laborator, ghiduri de tratament, rolul şi intervenţia diferitelor autorităţi, atât cele de sănătate, cât şi cele locale.

La sfârşitul videoconferinţei, a existat o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Având în vedere  că a fost  agreată o singură intervenţie pentru fiecare ţară, la nivelul României s-a decis ca intervenţia să fie făcută de către reprezentanţii INBI Matei Balş, direct implicaţi în tratarea cazurilor cu COVID 19.

România apreciază deschiderea părţii chineze pentru sprijinirea măsurilor implementate în ţara noastră si consideră că modul de abordare al autoritatilor din China reprezintă "standardul de aur" în managementul pandemiei cu noul coronavirus. Între cele două ţări există o colaborare permanentă.

Mai mult,  în data de 6 martie  secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a avut întâlniri cu reprezentanţii Ambasadei Republicii Populare Chineze la sediul Ministerului Sănătăţii în cadrul cărora a discutat mai multe aspecte privind gestionarea resurselor pentru limitarea răspândirii COVID 19”, precizează Ministerul Sănătăţii. 

Participanţi la videoconferinţa 17+1 pe tema COVID-19 (13 martie 2020), potrivit informaţiilor obţinute de Adevărul: 

ROMÂNIA

  • Călin Alexandru, director general, Direcţia Generală Management Urgenţe Medicale, Ministerul Afacerilor Interne;
  • Costin Iliuţă, expert, Ministerul Sănătăţii din România


BOSNIA ŞI HERŢEGOVINA

  • Amela Lolic, asistent al ministrului sănătăţii şi bunăstării sociale din Republika Srpska, Bosnia şi Herţegovina. 


GRECIA

  • Helena Maltezou, şeful Departamentului Supraveghere şi Intervenţie Epidemiologică, Organizaţia Naţională de Sănătate Publică din Grecia

LETONIA

  • Ludmila Viksna, specialist-şef boli infecţioase, Riga Eastern Hospital şi decan al Departamentului Boli Infecţioase, Riga Stradins University;
  • Peteris Apinis, fost ministru al sănătăţii din Letonia, fost preşedinte al Asociaţiei Medicale din Letonia

POLONIA

  • Iwona Paradowska-Stankiewicz, consulant national în domeniul epidemiologiei din Polonia

ESTONIA

  • Jelena Rjabinina, specialist-şef, Departamentul Prevenire şi Controlul Infecţiilor, Consiliul Medical din Estonia;
  • Kart Sober, oficial în domeniul sănătăţii din Estonia

SERBIA

  • Danijel Nikolic, asistent secretar general, Secretariatul General al Guvernului Serbiei

CROATIA

  • Vera KATALINIC-JANKOVIC, consilier al ministrului sănătăţii
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite