Cum ţine PNL cu dinţii de oile negre din Guvernul Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban nu va renunţa nici în ruptul capului la miniştrii contestaţi, Lucian Bode, Marcel Vela şi Monica Anisie, cu toate că aceştia se află în centrul scandalurilor politice în prag de alegeri, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Guvernul condus de Ludovic Orban e pus în faţa mai multor probleme generate de o parte a demnitarilor din Cabinet, în fiecare caz ministrul responsabil preferând fuga de răspundere. Iar lipsa de asumare e girată şi de cei din fruntea Guvernului, Ludovic Orban şi Raluca Turcan. De altfel, surse liberale au precizat pentru „Adevărul“ că şefii PNL sunt decişi să nu demită absolut niciun ministru până după alegerile parlamentare, singurele excepţii fiind cei care ar putea câştiga funcţiile pentru care candidează la locale.

Pe lista miniştrilor cu probleme sunt Lucian Bode, Marcel Vela, Monica Anisie şi Ion Ştefan. Ministrul Transporturilor Lucian Bode a dat vina pe şoferul de la SPP în urma accidentului rutier de săptămâna trecută, în urma căruia atât demnitarul, cât şi o altă persoană au fost răniţi. „Şoferul SPP este singurul responsabil de traseul pe care-l va urma şi de ducerea în siguranţă la destinaţie a demnitarului“, a declarat sec Lucian Bode.

Premierul Ludovic Orban a sărit în apărarea ministrului Lucian Bode, pe care l-a absolvit în totalitate de vină, subliniind faptul că demnitarul nu putea să-i spună şoferului dacă să meargă mai tare sau mai încet. „Domnul Bode este un om extrem de serios, un om care niciodată nu a abuzat de funcţie în vreun fel, dimpotrivă, este un om simplu, este un om cu bun-simţ. Din punctul meu de vedere, eu cred că activitatea unui ministru trebuie evaluată după rezultate, iar rezultatele se văd, sunt vizibile“, a declarat şeful Guvernului. Şi vicepremierul Raluca Turcan a certat media şi societatea civilă pe motiv că s-ar fi exagerat prea mult pe tema accidentului.

Vela a luat distanţă de scandalul cu clanul Duduianu

Nici ministrul Marcel Vela nu a ieşit cu vreo asumare oficială în ceea ce priveşte scandalul legat de înmormântarea unui membru al clanului Duduianu. Ministrul de Interne s-a limitat în a saluta demisia şefului Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, preferând pasarea responsabilităţii doar către acesta. „Este o decizie corectă pentru ca imaginea şi credibilitatea Poliţiei Române să nu fie afectate. Poliţia Română are o treabă mult mai importantă decât să se motiveze cu acest moment mult discutat. Suntem în război cu infracţionalitatea“, a declarat Marcel Vela, după demisia lui Vasilescu, însă fără a veni el să anunţe decizia, cu toate că e adeptul unor conferinţe de presă. Vela a fugit de responsabilitate nu doar în asumarea problemei, dar şi în explicaţiile publice, în ciuda faptului că preşedintele Iohannis a anunţat că i-a cerut să vină în faţa publicului şi să răspundă întrebărilor.

Monica Anisie şi asumarea problemelor

Cu toate că Ministerul Educaţiei încă nu a trimis clarificările exacte referitoare la începerea şcolilor, Monica Anisie pasează responsabilitatea pentru condiţiile de siguranţă către autorităţile locale şi susţine că a făcut tot ce putea pentru profesori. „În semn de responsabilitate faţă de copii, elevi şi de colegii mei profesori, trebuie să continui acest mandat alături de ei, având în vedere că începe un nou an şcolar altfel”, şi-a motivat Anisie refuzul de a demisiona, deşi i-a fost cerut acest lucru de PSD şi ALDE. Anisie e printre demnitarii din Guvern pe care colegii din conducerea PNL ar vrea să-i vadă schimbaţi, însă demiterea acesteia ar însemna recunoaşterea eşecului privind gestionarea pandemiei.

Un alt ministru contestat este Ion Ştefan. Ministrul Dezvoltării nu a reuşit să dea drumul la fonduri aşa cum doreau aleşii PNL şi colegii din Parlament, cu toate că mai mulţi oameni din anturajul lui Orban au mers în teritoriu şi au garantat bani pentru proiecte. Însă de cele mai multe ori banii pentru teritoriu au rămas la stadiul de promisiuni.

De altfel, Ion Ştefan este printre miniştrii care ar urma să părăsească Guvernul înainte de legislative, dacă acesta va fi ales în fruntea Primăriei Focşani. Un al doilea demnitar din echipa Orban la care conducerea PNL ar renunţa e Costel Alexe, candidat la şefia CJ Iaşi.

Citeşte şi:

Cum vrea Ciolacu să tragă de timp în favoarea PSD: comasarea alegerilor. Surse: Primarii social-democraţi i-au transmis că vor locale pe 27 septembrie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite