Cum îl părăsesc pe Tăriceanu oamenii cu greutate din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansat cu mare fast în vara anului trecut, Partidul Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu, riscă deja să se destrame, în ciuda reuşitei de a se înregistra ca partid politic. Parlamentarii PLR nu mai cred în proiectul politic propus de Tăriceanu şi părăsesc rândurile partidului unul câte unul. Ultimul pe lista plecărilor este fostul ministru al Apărării, deputatul Mihai Stănişoară.

Planurile lui Călin Popescu Tăriceanu de a le oferi românilor care au convingeri liberale o alternativă la noul PNL sunt departe de a fi realizate, deşi Tăriceanu a reuşit să-şi înscrie oficial formaţiunea în Registrul Partidelor politice şi a bifat şi o fuziune cu Partidul Conservator la nivel parlamentar pentru ca aleşii liberal-reformatori să poată avea o identitate politică în Parlament, de unii singuri neputând constitui un grup parlamentar.

Însă parlamentarii din gruparea lui Tăriceanu nu sunt nemulţumiţi, ba mai mult încep să regrete plecarea din PNL. De aceea, o parte importantă dintre ei au decis să-l părăsească pe Tăriceanu. Pentru că uşile PNL s-au închis pentru trădători, parlamentarii, fie au trecut în altă tabără politică, fie au decis să iasă din politică şi să demisioneze din toate funcţiile deţinute. Este cazul lui Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării în Guvernul Boc, care a anunţat săptămâna aceasta că demisionează, atât din Parlament, cât şi din partidul fondat de Tăriceanu.

”După o îndelungată deliberare şi autoanaliză, am hotărât ca drumul pe care îl voi urma de acum înainte să nu mai includă, cel puţin pentru o perioadă, politica de partid sau cea parlamentară. Sunt convins că experienţa şi profesionalismul meu vor putea fi puse şi de acum înainte în slujba unor proiecte importante, care să vizeze dezvoltarea socio-economică a României, în context intern şi internaţional”, precizează Stănişoară, potrivit Mediafax.

Radu Stroe a plecat la Gabriel Oprea

Un alt nume cu greutate, nemulţumit că nu a prins loc în ultimul Guvern Ponta, care şi-a dat demisia din partidul pe care l-a fondat împreună cu Tăriceanu şi fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu,  este Radu Stroe, fost ministru de Interne susţinut de PNL, un îndrăgostit de funcţii înalte, care a părăsit rândurile PNL din cauza deciziei conducerii de atunci de a rupe USL şi, implicit, de a ieşi de la guvernare. Radu Stroe spera să pună mâna pe un portfofoliu în momentul Guvernzului Ponta 4, dar a rămas cu buza umflată după ce foştii săi colegi din PNL, Andrei Gerea şi Graţiela Gavrilescu, i-au luat faţa. Prin urmare, Stroe a plecat la UNPR, partid aflat în plin proces de racolări şi condus de vicepremierul Gabriel Oprea.

Un alt parlamentar care l-a părăsit pe Tăriceanu este senatorul Sorin Ilieşiu, primul parlamentar care i s-a alăturat lui Tăriceanu în noul său proiect. Unul dintre motivele pentru care Sorin Ilieşiu  şi-a dat demisia ar fi acela că acesta doreşte să introducă un proiect de lege în circuitul parlamentar, proiect care prevede condamnarea totalitarismului. Ilieşiu nu s-a înscris, oficial, în niciun alt partid, ci activează ca senator independent. Şi deputatul de Dâmboviţa, Ion Pârgaru, a decis săm activeze ca independent, spunând „că au fost mai multe lucruri care l-au şocat în PLR“.

„Mă delimitez complet de Tăriceanu“

Un alt parlamentar a plecat din PLR, fiind dezamăgit de încercările disperate ale lui Tăriceanu de a-l salva pe senatorul PSD Dan Şova de Justiţie. Liderul PLR Vâlcea, deputatul Romeo Rădulescu, a anunţat că demisionează din această formaţiune, acuzând faptul că nu se simte confortabil într-un partid ai cărui lideri îi protejează pe corupţi. „Mă delimitez complet de cum a procedat Călin Popescu-Tăriceanu în legătură cu votul în cazul lui Dan Şova, aplicând regulamentul Camerei, nu Constituţia. Îmi afirm public dezamăgirea faţă de rezultatul votului din Senat, de miercurea trecută“, şi-a argumentat Rădulescu decizia.

Cu atâtea plecări pe cap, Tăriceanu îşi permite să mai dea şi oameni afară din partid. Este cazul senatorului Titus Liviu Paşca, care a fost exclus din PLR. „Grupul senatorilor Partidului Liberal Reformator, constatând că dl. senator Titus Paşca nu mai împărtăşeşte valorile liberale, a decis astăzi, 16 februarie 2015, excluderea acestuia din Grupul Liberal Conservator din Senatul României“, se arăta într-un comunicat al PLR.

Cine a mai rămas

Alături de Tăriceanu au rămas deocamdată doar cei care deţin funcţii în Guvern sau în partid şi câţiva parlamentari. Este vorba de cei doi miniştri din Guvernul Ponta - Andrei Gerea, ministru Energiei, şi Graţiela Gavrilescu, ministru Mediului -, fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, secretarul general al partidului, Petru Ehegartner, purtătorul de cuvânt al PLR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite