Cum otrăvesc interesele de partid legea votului prin corespondenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Votul prin corespondenţă bate pasul pe loc
Votul prin corespondenţă bate pasul pe loc

IPOCRIZIE  După ce şeful interimar al PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că se va implica în adoptarea legii votului prin corespondenţă, liberalii au ripostat spunând că ei sunt, de fapt, promotorii proiectului. Disputa rămâne strict electorală, pentru că niciuna dintre variante nu înlesneşte dreptul românilor din străinătate de a vota

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a venit cu un anunţ care le-a picat greu liberalilor: social-democraţii vor susţine adoptarea legii votului prin corespondenţă. Deşi există mai multe proiecte de lege în Parlament, inclusiv unul al PNL, care a deschis discuţia pe această temă încă din luna martie, Dragnea i-a băgat în corzi pe liberali când a afirmat că, de fapt, Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să redacteze propunerea legislativă, iar preşedintele pesedist al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat să se ocupe de principiile generale după care va fi elaborată legea.

„În privinţa legii votului prin corespondenţă - de prea mult se discută despre această lege. Poziţia PSD este foarte clară, urmărim două obiective: respectarea drepturilor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, în special dreptul fundamental la vot şi, pe de altă parte, securizarea votului. În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat să elaboreze un set de principii, să se consulte, desigur, cu ceilalţi colegi din Parlament, pe care să le înainteze AEP care, într-un timp rezonabil, să transmită partidelor politice parlamentare un proiect care să cuprindă aceste principii şi ca şi în cazul Codului Fiscal, liderii partidelor să se întâlnească şi să ia o decize politică pe forma acestei legi“, a precizat Dragnea.

PNL reacţionează

Anunţul lui Dragnea referitor la proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost făcut exact în ziua în care, la Parlament, preşedintele Comisiei de Cod Electoral, liberalul Mihai Voicu a convocat o şedinţă specială pentru dezbaterea propunerii legislative. Dovada că Dragnea nu s-a consultat cu liberalii, adică nici cu Alina Gorghiu, cu privire la intenţiile sale privind legea votului prin corespondenţă, este chiar o postare publicată de copreşedintele PNL pe contul său de Facebook, cu doar trei zile înainte ca forul condus de Voicu să se întrunească. Gorghiu a scris pe Facebook că Parlamentul „are ocazia de a face dreptate“ cetăţenilor români din Diaspora şi să adopte în sesiunea parlamentară extraordinară legea votului prin corespondenţă, adăugând că speră ca noua conducere a PSD „să renunţe la ostilitatea manifestată până acum faţă de Diaspora“.

Şedinţa comisiei a rămas pe tapet până la anunţul lui Dragnea, iar  abia ulterior Voicu a anulat şedinţa respectivă, dar nu fără a reacţiona faţă de poziţia şefului PSD. Astfel, prinşi în ofsaid pe tema legii votului prin corespondenţă, liberalii au încercat, la rândul lor, să evite marginalizarea uneia dintre principalele teme pe care s-au axat în precedenta sesiune parlamentară. „PNL atrage atenţia că parlamentarii şi Autoritatea Electorală Permanentă nu trebuie să omită opinia celor din Diaspora în privinţa legii votului prin corespondenţă, iar proiectul liberalilor este singurul care conţine prevederi agreate de cetăţenii români din străinătate“, a spus vicepreşedintele PNL Mihai Voicu.

Voicu a plusat şi a susţinut că, în situaţia în care toate partidele îşi vor asuma, practic, paternitatea proiectului, liberalii vor ca proiectul final să includă cel puţin articolele dezbătute cu românii din Diaspora.  „Proiectul de lege depus de Partidul Naţional Liberal este singurul care a fost redactat printr-o consultare reală cu asociaţiile românilor din străinătate şi, de aceea, chiar dacă este perfectibil, conţine prevederi care sunt agreate cu cei care vor beneficia de facilităţile legii“, a declarat Mihai Voicu.

AEP, prinsă la mijloc

Autoritatea Electorală Permanentă, instituţia care a fost mandatată să preia frâiele discuţiei pe tema legii votului prin corespondenţă, s-a arătat dispusă să dea curs dorinţei lui Liviu Dragnea. Astfel, şefa AEP, Ana Maria Pătru, a dat asigurări că instituţia va adopta acest proiect în timp util, pentru a fi aplicat la următoarele alegeri parlamentare, din noiembrie 2016.

„Apreciez preocuparea crescândă a actorilor politici pentru votul prin corespondenţă şi asigur opinia publică de faptul că AEP va elabora proiectul de lege privind votul prin corespondenţă în timp util pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016. Consider că un astfel de proiect va asigura accesul efectiv al diasporei la vot numai sub condiţia identificării unor soluţii sustenabile care să îmbine garanţiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român“, a declarat Pătru.  Preşedintele AEP a mai spus că va invita la discuţii reprezentanţi ai Companiei Naţionale Poşta Română S.A., ai Companiei Naţionale Imprimeria Naţională S.A., precum şi ai Ministerului Afacerilor Externe.

Diaspora îi contrazice pe liberali

Reprezentantul PNL în Italia şi preşedintele Uniunii Liberale a Românilor din Italia, Robert Araveicei, i-a contrazis pe liberalii care au susţinut că actualul proiect depus în Parlament ar fi rezultatul consultărilor cu românii din Diaspora. Araveicei a scris, pe contul său de Facebook, că românii din străinătate vor, de fapt, vot digital. „Pe cei mai mulţi din diaspora nu-i interesează hârţogăraia şi deci nici votul prin corespondenţă! Se aude? Cine v-a spus vouă că cei din diapora doresc votul prin corespondenţă? Pe cine aţi întrebat voi? Asociaţiile abonate? În diaspora, marea majoritate vrem votul digital, adică modern şi fără prea multă birocraţie!“, a scris reprezentantul PNL în Italia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite