Cum se face Orban că nu vede pomana de peste 2 milioane de euro pentru Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Ludovic Orban s-au înţeles la bani. Banii statuui
Victor Ponta şi Ludovic Orban s-au înţeles la bani. Banii statuui

Premierul Ludovic Orban decupează doar partea care-i convine din reducerea finanţării partidelor. Liderul PNL se laudă că a diminuat cu 30% fondurile oferite de stat formaţiunilor politice, dar se face că nu vede cadoul oferit lui Victor Ponta: partidul ProRomânia a fost mufat de Guvern la bugetul de stat, deşi nu avea dreptul să primească finanţare. Până la finalul anului, Ponta va primi peste 2 milioane de euro.

Premierul a fost întrebat, la Bruxelles, de ce a acceptat ca ProRomânia să primească bani de la stat, deşi nu a participat la alegeri, aşa cum cere legea. „E un amendament care a fost aprobat la legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut finanţarea de exemplu pentru PSD. Nu am făcut calcule, lucrul cel mai important e că am redus în total cu 30% finanţarea pentru partidele politice. Nu ştiu către cine se duc banii“, a răspuns Ludovic Orban.

Într-adevăr, amendamentul acceptat de Guvern a scăzut finanţarea pentru PSD, însă, pe de altă parte, a oferit bani nemeritaţi ProRomânia. Practic, banii tăiaţi de la PSD au fost redistribuiţi către Victor Ponta. Concret, Guvernul Orban a acceptat un amendament la buget prin care, în 2020, vor primi finanţare de la stat toate partidele care au parlamentari, nu doar cele care au participat la alegerile din 2016, aşa cum cere legea. Derogarea e cu dedicaţie pentru ProRomânia, partid creat strict pe bază de traseism politic, fără a fi participat la alegerile din 2016. De altfel, amendamentul a fost depus de Mircea Titus Dobre, deputat ProRomânia (ales pe listele PSD) şi a fost negociat direct de Victor Ponta cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul de Finanţe Florin Cîţu, potrivit documentului obţinut de „Adevărul“. Aşadar, Ludovic Orban a ştiu exact cine a depus amendamentul.

Câţi bani a tăiat Orban de la PSD

Statul oferă partidelor parlamentare o subvenţie lunară în funcţie de numărul de senatori, deputaţi şi aleşi locali. PSD, partidul cu cei mai mulţi aleşi, încasează, proproţional, cei mai mulţi bani de la stat. Spre exemplu, în luna decembrie, în conturile social-democrţailor au intrat aproape 12.000.000 de lei din subvenţie, deci aproape 2,5 milioane de euro. Guvernul a diminuat cu 30% suma oferită partidelor. În plus, PSD a mai pierdut încă 10% din bani, pentru că, în urma amendamentului depus de ProRomânia şi acceptat de Guvern, se ia în calcul numărul de parlamentari bifat de partide la 1 ianaurie 2020. Or, PSD a rămas fără 23 de parlamentari între decembrie 2016 şi decembrie 2019. Aşadar, PSD va mai încasa în 2020 doar 60% din suma de anul trecut: aproape 7 milioane de lei, deci 1,5 milioane de euro lunar. Cei 23 de traseişti care au plecat de la PSD au migrat, cu câteva excepţii, către ProRomânia. De asemenea, partidul lui Victor Ponta a mai strâns „oaste“ şi de la alte formaţiuni, în final reuşind să adune aproape 30 de membri, pentru care va primi aproximativ un million de lei de la stat, deci 200.000 de euro lunar. Chiar dacă Ponta va rămâne singur în partid, până la finalul anului ProRomânia va încasa 2, 4 milione de euro. 

Dacă Orban nu ar fi acceptat amendamentul lui Titus Dobre, cei 200.000 de euro ar fi mers la PSD, partidul care i-a propulsat pe cei 20 de traseişti în Parlament. Însă Guvernul PNL ar fi putut tăia banii de la PSD, fără să accepte finanţarea unui partid care nu a trecut prin alegeri (ProRomânia). „Este preţul moţiunii de cenzură“, susţin surse liberale pentru „Adevărul“. Fără voturile aduse de Victor Ponta, Guvernul Dăncilă nu putea fi trântit la moţiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite