Cum marchează politicienii „Vinerea Verde”. Premierul a venit pe jos la birou: „Fac des acest lucru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu susţine iniţiativa „Vinerea Verde”. FOTO: Captură/ Facebook Guvernul României
Florin Cîţu susţine iniţiativa „Vinerea Verde”. FOTO: Captură/ Facebook Guvernul României

Florin Cîţu s-a alăturat campaniei „Vinerea verde”, care încurajează să se folosească mijloace de transport nepoluante o zi pe săptămână, şi în această dimineaţă a mers pe jos până la birou. Mai mulţi miniştri au folosit maşini electrice, în timp ce Lucian Bode, Cătălin Drulă şi Ciprian Teleman au ales mijloace de transport în comun, iar Claudiu Năsui a ales să meargă la birou cu trotineta.

UPDATE Dan Barna: „Uităm că putem trăi, măcar uneori, şi fără automobile”

Vicepremierul Dan Barna s-a alăturat iniţiativei „Vinerea Verde - Stop! Azi, maşina stă pe loc” şi a mers pe jos la serviciu.

„Nu e prima oară când vin pe jos la muncă. Astăzi am făcut-o pentru a mă alătura iniţiativei «Vinerea Verde - Stop! Azi, maşina stă pe loc». În viteza cu care ne ducem vieţile, uităm uneori să mai fim atenţi la detalii. Uităm că putem trăi, măcar uneori, şi fără automobile. Putem să mergem pe jos sau, după preferinţe, cu bicicleta sau tramvaiul. Pentru sănătatea noastră şi a mediului. Cred că ne vom apropia de societatea pe care ne-o dorim atunci când particula «eco» nu va mai fi un lucru cool şi excepţional, marcat pe la ocazii festive, ci va desemna un stil de viaţă mai puţin poluant, mai sănătos şi, de ce nu, mai eficient”, a scris Dan Barna vineri pe Facebook. 


„Fac acest lucru foarte des, îmi pare bine că nu ştiţi de fiecare dată când fac acest lucru, că aţi atrage prea mult atenţia, aşa cum este acum”, a spus Florin Cîţu.

Premierul a transmis că face plimbări în fiecare dimineaţă şi că merge şi la sală, iar astăzi a făcut în jur de 15 minute.

„Nu este frig, este ok”, a completat premierul, întrebat dacă nu l-a incomodat vremea de afară. În ceea ce îi priveşte pe miniştrii care au venit cum maşina astăzi la muncă, Cîţu a spus că „se vor adapta”.

„Este o zi mai răcoroasă pentru această perioadă, dar sunt convins că în lunile următoare vor veni pe jos, vinerea, cu toţii”, a explicat acesta.

Florin Cîţu a mai spus că nu mai merge cu bicicleta, dar că mai foloseşte metroul „din când în când”.

„Bucureştiul va fi mai prietenos pentru biciclişti, acum că avem un nou primar general care susţine acest mod de transport în comun”, a completat el.

Întrebat dacă transportul în comun de suprafaţă este o opţiune pentru ca bucureştenii să îşi lase maşinile acasă, prim-ministrul a răspuns: „Cred că da, bineînţeles că poate fi îmbunătăţit, dar este o opţiune. Ştiu că la Bucureşti se va înnoi deja parcul auto pentru tramvaie şi sigur se va îmbunătăţi situaţia”.

 

Raluca Turcan marchează „Vinerea Verde” cu o maşină electrică

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a sosit vineri, la minister, cu o maşină electrică împrumutată de ministrul Mediului pentru a marca Vinerea Verde, iniţiativa prin care cetăţenii sunt încurajaţi să vină la serviciu în ultima zi lucrătoare a săptămânii cu mijloace de transport nepoluante.

„Am venit astăzi cu o bijuterie de maşină electrică pe care mi-a împrumutat-o ministrul Mediului şi am acceptat această provocare pentru că vreau să dau un semnal public că susţin iniţiativa Ministerului Mediului de a institui în România Vinerea Verde. E o iniţiativă care dă semnalul şi al unei politici publice pe care Guvernul doreşte să o o aplice, să o lanseze şi anume să fim mult mai atenţi cu mediul şi să folosim mijloace de transport eco şi fac lucrul acesta pentru că pe fond, dacă te uiţi pe cifre, realizezi că în România suntem cu toţii responsabili anual aproximativ de poluarea cu 7.000 de kilograme de dioxid de carbon ceea ce pe fond ne afectează pe toţi", a declarat Raluca Turcan, potrivit News.ro.

Ea a precizat că şi-ar fi dorit să vină cu bicicleta, dar nu a putut din cauza vremii.

„Dacă vom ajunge să îi convingem pe cât mai mulţi români să apeleze la mijloacele de deplasare prietenoase cu mediul va trebui ca şi autorităţile locale să fie atente şi să creeze facilităţi pentru ca românii să poată să se deplaseze cu bicicletele sau cu maşinile electrice tot mai mult. Mărturisesc sincer că astăzi mă gândeam să vin cu bicicleta pentru că eu sunt şi sportivă, din nefericire vremea nu mi-a permis, dar chiar şi aici la Ministerul Muncii dorim să fixăm un suport pentru ca angajaţii Ministerului Muncii să poată să vină cu bicicletele la serviciu şi lucrul acesta ar trebui să se întâmple în cât mai multe instituţii publice", a afirmat Raluca Turcan.

De asemenea, maşini electrice au folosit Sorin Cîmpeanu şi Virgil Popescu.

Ministrul Cercetării, cu autobuzul spre serviciu

Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, s-a alăturat vineri campaniei derulate de Ministerul Mediului privind reducerea poluării în marile oraşe.

„O idee foarte bună a ministrului Mediului, vineri fără maşină personală", a scris Teleman pe Facebook, alături de o fotografie din autobuz.

Nu în ultimul rând, Lucian Bode a folosit metroul, Cătălin Drulă tramvaiul, iar Claudiu Năsui a folosit trotineta pentru a ajunge la serviciu.

„Vinerea Verde cu trotineta”, a scirs Năsui pe Facebook, alături de o poză reprezentativă.

    

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a lansat campania „Vinerea Verde”, o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite