Cum face pe mai departe PSD jocurile politice în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce s-a petrecut în cursul ultimelor zile pe scena politică din România pare să infirme ipoteza unui blat între PSD şi PNL. Blat dat ca sigur de numeroşi jurnalişti şi analişti politici în frunte cu  infailibilul  constructor de scenarii eşuate, negreşit infirmate de realitate. E vorba- aţi ghicit!- despre Ion Cristoiu.

Am în vedere când spun şi scriu asta nu doar umilirea, măcelărirea de care au avut parte în comisiile parlamentare cei propuşi spre a face parte din viitorul guvern Orban 2, măcelărire la care s-au dedat spre ruşinea şi decredibilizarea lor şi imberbii parlamentari ai USR, ci şi respingerea de către Plenul Senatului a OUG privind organizarea de alegeri anticipate. Miercuri, odată mai sus menţionatele audieri încheiate, preşedintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, a declarat că partidul pe care îl conduce va respinge respectiva OUG şi cu ocazia votului din Camera Deputaţilor. Şi tot miercuri, cu ocazia CExN al PSD, s-a aflat că social-democraţii iau au hotărât neprezentarea la şedinţa  Camerelor reunite ale Parlamentului României, amânând astfel votul de învestire a noului Executiv. Ceea ce înseamnă încă o stavilă pusă în faţa organizării de alegeri parlamentare anticipate,  Se vorbeşte chiar despre faptul că PSD ar prefera ca votul să fie amânat până după Congresul partidului, atunci când va fi clar şi sigur cine vor fi cei în sarcina cărora va cădea elaborarea strategiei electorale social-democrate.

Două par a fi temele de dispută din interiorul PSD. Prima ţine de decizia de a accepta sau nu organizarea de alegeri legislative şi mai ales când anume ar putea avea loc acestea.  Înainte, concomitent sau la o săptămână după alegerile locale. Cea de-a doua are în vedere viitorul relaţiei dintre PSD şi partidul Pro România al d-lui Victor Viorel Ponta.

Aşa după cum am arătat şi eu, şi alţii, dacă PSD se va învoi  în cele din urmă cu alegerile anticipate, lucru care după decizia de miercuri a CExN şi după declaraţiile de după încheierea preacinstitei adunări social-democrate  ale d-lui Ciolacu devine tot mai puţin probabil,  ori dacă ele vor avea loc totuşi ca urmare a unei decizii favorabile guvernului Orban dată de CCR (reamintesc că premierul a anunţat că va ataca că la CCR respingerea de către Senat a OUG pe această temă), PSD ar fi avantajat ca respectivele alegeri să aibă loc înaintea sau concomitent cu alegerile locale.  Şi aceasta deoarece astfel s-ar putea conta pe mobilizarea intensă a activului şi a baronilor partidului din teritoriu.

Duminica trecută, preşedintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu, şi primarul general al Capitalei, d-na Gabriela Firea, au luat parte la Convenţia Naţională a partidului Pro România de la a cărui tribună au lansat apeluri la unitatea stângii chiar de revenire în matca pesedistă a fiilor rătăcitori. Faptul nu a fost şi nu este tocmai pe placul tuturor pesediştilor, în special al celor care ilustrează latura peremistă a partidului,  în frunte cu duetul politic Lia Olguţa Vasilescu –Claudiu Manda. Este de aşteptat ca această controversă să fie unul dintre punctele de bază de dezbatere în zilele ce au mai rămas până la Congresul PSD şi îndeosebi în  timpul acestuia. De decizia câştigătoare va depinde mai mult ca sigur soarta alegerilor anticipate (ne place sau ne place, pesediştii sunt cei care vor hotărî asta) dar şi cine şi cum va guverna ţara până foarte aproape de finele anului 2020. La ora actuală ştim că o va face PNL. Cum şi cu ce rezultate? Cu ce costuri electorale pentru el? Dar pentru ţară? Ne vom lămuri în zilele viitoare. Impresia de moment e că miniştrii PNL se află la Palatul Victoriei, dar legea în România o face PSD.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite