Cum a lovit Iohannis în Dragnea prin Olguţa Vasilescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Lia Olguţa Vasilescu zâmbesc de faţadă
Liviu Dragnea şi Lia Olguţa Vasilescu zâmbesc de faţadă

Prin refuzul de a o numi pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor, preşedintele Klaus Iohannis l-a obligat pe Liviu Dragnea să o propună pentru Ministerul Dezvoltării, un portofoliu-cheie pentru lupta internă din PSD.

Surse din conducerea partidului susţin că Liviu Dragnea ar fi vrut un „om de paie“ la Ministerul Dezvoltării, robinetul cu bani pentru baronii locali. Din acest motiv a fost ales Ilan Laufer, care nu i-ar fi ieşit din cuvânt liderului PSD. În schimb, Dragnea a trebuit să o accepte pe Lia Olguţa Vasilescu, care, împărţind resurse către primarii PSD, ar putea căpăta tot mai multă putere în partid, deci devine o ameninţare pentru Dragnea.

Potrivit surselor „Adevărul“, Lia Olguţa Vasilescu i-a transmis lui Liviu Dragnea încă de acum două luni, când s-a decis remanierea guvernamentală, că ar vrea să-i ia locul lui Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării. Dragnea s-a opus ferm, tocmai pentru că nu mai vrea să repete cazul Stănescu: cel mai bun prieten i-a devenit rival, tocmi pentru că a căpătat o influenţă mare în rândul baronilor locali distribuind resurse financiare. De altfel, Olguţa Vasilescu a trimis o săgeată către Liviu Dragnea chiar înainte de CEX-ul de seara trecută. „Au fost mulţi colegi de-ai mei care au zis că era mult mai bine să merg de la început la Dezvoltare“, i-a reproşat Olguţa Vasilescu lui Liviu Dragnea.

„Orice femeie e un pericol pentru orice bărbat“
Negocierea dintre Lia Olguţa Vasilescu şi Liviu Dragnea a plecat de la faptul că fostul ministru al Muncii şi-a dorit un minister mai important. În primă fază, Dragnea i-a oferit Transporturile, însă Olguţa Vasilescu a fost refuzată de Iohannis.

Marţi, în şedinţa liderilor PSD, Liviu Dragnea a încercat să o lase pe Olguţa Vasilescu în afara Guvernului. „Dragnea a spus că trebuie să luăm în calcul că Iohannis o poate respinge din nou pe Olguţa“, susţin surse din conducerea PSD. Singurul minister unde mai putea fi propusă Olguţa Vasilescu aera Dezvoltarea, pentru că, după ce l-a respins pe Laufer, şeful statului este obligat să accepte a doua propunere venită dinspre PSD, oricare ar fi ea.

A doua zi, la şedinţa CEX, a fost invitat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, tocmai pentru a confirma că Iohannis este obligat să o accepte pe Lia Olguţa Vasilescu. După ce Toader a garantat că Iohannis nu are de ales, Dragnea nu a mai putut bloca ascensiunea Olguţei Vasilescu spre Ministerul Dezvoltării. Întrebat dacă Olguţa Vasilescu e o ameninţare pentru şefia PSD, Liviu Dragnea a răspuns ironic: „Orice femeie din interiorul PSD reprezintă un pericol pentru orice bărbat din PSD. Reprezintă un pericol pentru poziţia mea în partid cei care sunt în diverse instituţii şi care au făcut o organizaţie subterană şi cu care ne batem“.

Încă un mic detaliu care arată cât de mult a râvnit Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării. În urmă cu o lună, fostul ministru al Muncii spunea că nu va vota niciodată împotriva lui Paul Stănescu, cu care are o relaţie foarte apropiată. Luni, în CEX, când s-a decis remanierea guvernamentală, Olguţa Vasilescu a votat ca Paul Stănescu să plece.

Olguţa Vasilescu, săgeţi către Dragnea: Mulţi colegi au zis că trebuia să merg la Dezvoltare de la început. Un joc politic din care preşedintele profită

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite