Cum l-a lucrat Victor Ponta pe Liviu Dragnea, ultimul lider puternic din PSD care putea să-i ameninţe poziţia în partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Victor Ponta FOTO Mediafax
Liviu Dragnea şi Victor Ponta FOTO Mediafax

În ultimele şase luni, Victor Ponta şi-a eliminat rivalii, rând pe rând, din partid. Mai întâi, pe Mircea Geoană şi pe Marian Vanghelie, apoi pe Cătălin Ivan şi pe Liviu Dragnea. Însă cazul Dragnea se distinge prin minuţiozitatea cu care a lucrat premierul

Imediat după pierderea alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta a scăpat de oamenii care îi ameninţau serios poziţia în partid. Primii pe listă: Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, foşti lideri ai PSD, conectaţi încă la reţeaua baronilor locali. Practic, Geoană, pierzător în 2009, a decontat şi eşecul lui Ponta din 2014. „Ponta nu putea accepta o ameninţare directă la autoritatea sa de preşedinte al partidului. Asocierea lui Geoană cu Vanghelie era foarte periculoasă pentru Ponta. Geoană era «gonflabila» de aşezat în vitrină pentru credibilizarea electorală a proiectului, iar Vanghelie era omul care putea construi BOB-urile (adică Birourile Organizaţiilor de Bază) din teritoriu “, spune analistul politic Răzvan Prişcă, într-un text publicat pe blogul adevarul.ro, intitulat „Începutul voievodatului lui Ponta“.

După excluderea tandemului Geoană- Vanghelie, singura voce critică în partid mai rămăsese Cătălin Ivan, europarlamentar, fost purtător de cuvânt al partidului. În luna martie, conducerea PSD sector 1 Bucureşti l-a suspendat din partid, pentru 12 luni.

Disperarea lor e din ce în ce mai mare

După două  luni în care Ivan a continuat să critice politica lui Victor Ponta, PSD Sector 1 i-a convertit suspendarea în excludere. „Cătălin Ivan era suspendat, iar la ora 18.00 am avut şedinţă de partid şi Biroul Permanent de sector a decis excluderea sa din PSD“ a declarat, marţi, pentru „Adevărul“, preşedintele Sectorului 1 Bucureşti, Marian Tudorache, omul instalat de Victor Ponta la şefia organizaţiei chiar în locul lui Cătălin Ivan.  „Asta arată disperarea conducerii PSD. Nu mai au sprijin din teritoriu, de la baronii locali, cu care Victor Ponta a pactizat în toţi aceşti ani pentru a avea puterea. Acum se teme că nu va mai avea susţinerea acestora la un viitor Congres. Le e frică de mine pentru că pot fi un contracandidat serios la Congres. Eu nu am probleme cu DNA, eu sunt curat, tocmai de aceea m-au exclus“, a spus Ivan pentru „Adevărul“.

Excluderea lui Cătălin Ivan a venit imediat după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la un an cu suspendare în dosarul Referendumul. Cătălin Ivan spune că nu este întâmplător. „Condamnarea  lui Dragnea a accentuat disperarea. Şi nu numai condamnarea lui Dragnea, ci şi problemele  de la Iaşi din ultima vreme. Disperarea lor e din ce în ce mai mare“, a declarat Ivan.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu analizează şi el tactica premierului de a-şi apăra cu orice preţ fotoliul de preşedinte. „Ca să rămână preşedinte al PSD,  a acţionat deja prin eliminarea potenţialilor competitori. Geoană a fost exclus, Ivan a fost şi el exclus şi asta doar pentru că s-au declarat pretendenţi la titlu. Dragnea a fost mai tăcut, a dat impresia că joacă cu Ponta, în speranţa că îi trage scaunul după parlamentarele din 2016, când toţi se aşteaptă ca PSD să treacă în opoziţie. Condamnarea în primă instanţă i-a jucat însă o festă. Deja a demisionat din partid, n-a mai aşteptat să fie revalidat în funcţie de colegii din CEX“, spune Lăzăroiu. 

Demisia lui Dragnea, studiu de caz

Potrivit unor surse din PSD, chiar Victor Ponta a tras sforile ca Liviu Dragnea să nu mai fie revalidat de Consiliul Executiv Naţional (CEX). Pentru a înţelege exact cum au stat lucrurile, să derulăm puţin filmul.

Liviu Dragnea a fost condamnat vinerea trecută la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“. Imediat, a anunţat că demisionează din Guvern, însă, când a venit vorba să renunţe la funcţia de preşedinte executiv al PSD, n-a mai fost aşa decis. „Luni, în Biroul Permanent, îmi voi pune mandatul pe masă“, a spus Dragnea, cu gândul că, luni, liderii din teritoriu, pe care i-a tot sponsorizat în utlimii doi ani cu bani de la Ministerul Dezvoltării, îl vor ruga să rămână în fruntea partidului. Exact asta s-a şi întâmplat. „Liviu Dragnea nici n-a mai apucat să vorbească, pentru că toţi ne-am opus la orice fel de discuţie despre autosuspendare, demisie, demitere şi aşa mai departe. Se convoacă şi CExN, care să susţină acelaşi lucru“, a spus vicepreşedintele PSD, Lia Olguţa Vasilescu, după şedinţa BPN-ului de luni.

Planul era următorul: un for de conducere mai mare, cum ar fi CEX , care cuprinde 60 de oameni, urma să-i ceară lui Dragnea să rămână in conducerea partidului, astfel, poziţia sa în PSD ar fi căpătat şi mai multă greutate. „Toată lumea ştia în PSD că miercuri ne vom întâlni şi îl vom reconfirma pe Dragnea. E drept, Ponta nu a spus nici da, nici ba la şedinţa de luni“, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“.

Numai că, marţi noaptea, liderii PSD au primit un mesaj de la secretarul general Andrei Dolineaschi, în care erau anunţaţi că CEX-ul de a doua zi nu se va mai ţine, pe motiv că se suprapune cu jurământul noului ministru al Dezvoltării, Sevil Shaiddeh. Argumentul oferit de Dolineaschi a fost îndoielnic, pentru că ceremonia depunerii jurământului durează cam 20 minute, deci ar fi fost timp pentru CEX.

„Arestaţi sau în drum spre arest“

Aceleaşi surse spun că Dragnea însuşi a primit mesajul direct de la Dolineaschi, fără a fi anunţat de Ponta sau de alt vicepreşedinte. „Ponta ştia că, dacă şedinţa CEX nu mai are loc, nu mai are cine să îi ceară lui Dragnea să rămână. Iar Ponta a mizat foarte mult pe faptul că Dragnea a spus că demisionează. Ponta îl cunoaşte pe Dragnea şi ştie că e încăpăţânat. Dragnea nu mai putea aştepta atâtea zile pentru a-i mai cere PSD să rămână. CEX-ul poate fi amânat la nesfârşit“, mai spun surse din PSD. Planul lui Ponta a funcţionat exact: Liviu Dragnea a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al PSD, urmând ca partidul să-i decidă soarta ulterior. „Nu mai vreau să prelungesc această discuţie despre demisia mea. În consecinţă, astăzi, când ajung la partid, o să o înregistrez şi demisia va deveni efectivă“, a anunţat Dragnea. 

Maniera în care Dragnea a fost „executat“, bazată pe trecerea timpului, este similară cu cea în care Ponta a rămas în fruntea PSD. În noiembrie, după alegeri, Ponta a spus că va organiza un Congres al PSD „până la sfârşitul anului“, în care se va tranşa chestiunea conducerii. După ce apele s-au mai calmat, Ponta a anunţat că va organiza un Congres în martie, pentru ca, în final, să-l împingă până în luna noiembrie, când va sigur că nu va mai avea rival şi va câştiga din nou funcţia de preşedinte al PSD. Ce va urma? „Prin fuziunea cu UNPR, Ponta va avea în locul lui Dragnea un om loial care să nu-i vâneze scaunul, Gabriel Oprea“, arată Sebastian Lăzăroiu.

Concluzia lui Răzvan Prişcă: „Singurii oameni care ar fi putut avea puterea să îl demită sau îi influenţeze mandatul lui Ponta sunt astăzi arestaţi sau în drum spre arest. Singura şansă ca partidul să scape de dictatură este ca Ponta să piardă prin orice mijloc guvernarea şi astfel să îşi piardă accesul la instituţiile de forţă“.

Prin fuziunea cu UNPR, Ponta va avea în locul lui Dragnea un om loial care să nu-i vâneze scaunul, Gabriel Oprea Sebastian Lăzăroiu



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite