Cum îşi dispută liberalii locul de la Bruxelles lăsat liber de Ramona Mănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Mănescu a lăsat Bruxelles-ul pentru o funcţie de ministru
Ramona Mănescu a lăsat Bruxelles-ul pentru o funcţie de ministru

Numirea liberalei Ramona Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor le oferă liberalilor nu doar un portofoliu important în Guvernul Ponta, ci şi un post de deputat în Parlamentul European.

După ce Ramona Mănescu a devenit ministrul Transporturilor, liberalii au acum două locuri vacante în Parlamentul European, pentru că nici locul lui Cristian Buşoi nu a fost ocupat. Cu toate acestea, puţini membri ai formaţiunii se grăbesc să le ocupe.  Pe lista PNL  de la alegerile europarlamentare din 2009, Ramona Mănescu s-a clasat pe locul patru, după Norica Nicolai, Adina Vălean şi Renate Weber.  Următorul loc a fost ocupat de Cristian Buşoi, care a demisionat însă din Parlamentul European, după ce a fost numit în funcţia de preşedinte al CNAS. 

La începutul lunii august, surse din cadrul formaţiunii îl plasau pe secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, ca fiind liberalul cotat cu cele mai multe şanse pentru a ocupa locul vacantat de Buşoi, deşi  s-a clasat abia pe poziţia cu numărul 14 la alegerile din 2009. Înaintea lui Hellvig figurau, în ordinea în care s-au clasat, următorii: Ovidiu Silaghi, Ben-Oni Ardelean,  Magor-Imre Csibi, Cătălin Turliuc, Cristian Cojocaru, Ionel Muscalu, Iulian-Radu Surugiu şi Radu-Ioan Puşcariu.

Procedura de ocupare a locurilor vacantate este reglementată de Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit Art. 72 din legea menţionată, „candidaţii înscrişi în liste, care nu au fost aleşi, rămân pe listele respective în ordinea în care au fost înscrişi“.

Totodată, în cazul în care postul este vacantat ca urmare a demisiei, cum este cazul Ramonei Mănescu, mandatele pentru locurile vacantate le sunt atribuite următorilor pe listele de candidaţi, în ordinea în care au fost înscrişi.

Hellvig, pe lista scurtă

Liberalul care avea cele mai mari şanse pentru a ocupa locul din Parlamentul European vacantat de Buşoi, Ben-Oni Ardelean, a ieşit din cursă încă de acum o lună. „Am decis să nu mă duc la Parlamentul European, datorită faptului că sunt într-o poziţie care îmi oferă posibilitatea de a ajuta judeţul Timiş şi întreaga regiune“, declara el pentru site-ul pressalert.ro. Refuzul lui Ardelean l-ar fi trimis pe Magor Csibi în PE, dacă acesta din urmă ar fi acceptat. Nici Csibi nu a părut, însă, grăbit să ocupe locul vacantat şi a declarat, categoric, că nu s-a răzgândit în privinţa refuzului.

Ovidiu Silaghi a fost scos din cursă de două ori: prima dată, când a fost nominalizat pentru funcţia de la Ministerul Transporturilor şi ulterior, când DNA a cerut începerea urmăririi penale împotriva sa.

În prezent, Iulian-Radu Surugiu şi Eduard Hellvig se află pe lista scurtă a celor care ar putea obţine susţinerea partidului pentru a ocupa locurile vacantate în Parlamentul European, dar nu au exprimat o poziţie în acest sens.

O decizie asupra înlocuitorului lui Buşoi la PE va fi luată la finalul lunii august, cu ocazia reuniunii conducerii PNL. Ulterior, va fi notificată Autoritatea Electorală Permanentă, care va transmite la Bruxelles nominalizarea din partea liberalilor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite