Cum îşi aranjează liberalii prezenţa în Parlament pentru un nou mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Atanasiu nu mai candidează în Alba, ci în Buzău. FOTO Arhivă Adevărul
Teodor Atanasiu nu mai candidează în Alba, ci în Buzău. FOTO Arhivă Adevărul

Numeroşi deputaţi şi senatori, printre care Cezar Preda şi Teodor Atanasiu, nu vor mai candida în circumscriipţiile în care au fost aleşi în 2012, la baza deciziilor fiind conflictele pe care le au cu organizaţiile judeţene sau faptul că nu ar mai fi avut loc pe o poziţie eligibilă.

Apropierea alegerilor din 11 decembrie i-a făcut pe numeroşi liberali care nu ar mai prinde locuri eligibile în care organizaţiile în care au fost aleşi în 2012 să caute să-şi asigure un loc eligibil în alte filiale judeţene. Unul dintre primii care şi-a asigurat un loc bun este senatorul Teodor Atanasiu, în prezent parlamentar de Alba. În condiţiile în care fostul PDL-ist Mircea Hava nu-l agreează pe Atanasiu, senatorul şi-a găsit un loc pe lista PNL de la Buzău, organizaţie pe care a preluat-o pentru reorganizare, după plecarea deputatului Cezar Preda.

Considerat unul dintre principalii oameni din PNL care se ocupă de negocierile cu alte partide pentru „transferuri“ de politicieni, Atanasiu a încercat în primăvară să-i aducă la liberali pe parlamentarii Adrian Mocanu şi Constantin Popa. A eşuat.

De asemenea, Cezar Preda este un alt deputat care nu va mai candida în fost circumscrpţie. După ce în campanie a fost purtătorul de cuvânt al lui Cătălin Predoiu, Preda a fost trimis de conducerea partidului să se ocupe de filiala judeţeană a PNL Dâmboviţa, unde acesta va şi candida pe lista pentru Camera Deputaţilor.

Din teritoriu la Bucureşti

Un alt exemplu de liberal adus din teritoriu (de la conducerea PNL Dolj) şi care a reuşit, potrivit unor surse politice, să-şi asigure un loc pe listele de Camera Deputaţilor, e şi preşedintele PNL Sector 1, Mihai Voicu. Acesta va fi printre fruntaşii listei PNL de la Capitală.

 Şi deputatul Mugur Cozmanciuc, ales în 2012 în circumscipţia Iaşi, are şanse mari să prindă un nou mandat. Numit în 2014 preşedinte al filialei PNL Neamţ, acesta îşi va depune aici o nouă candidatură pentru Camera Deputaţilor, potrivit unor surse din partid.

Un loc eligibil îi va fi asigurat şi  pentru secretarul-general adjunct Marian Zlotea, politician apropiat de Vasile Blaga. Zlotea va fi pe lista parlamentarilor pentru Diaspora, cel mai probabil pe un poziţie eligibilă pentru Camera Deputaţilor.   

Nu în ultimul rând, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, nu va candida în circumscripţia în care a fost aleasă. Listele la Bucureşti cel mai probabil vor fi deschise de Cătălin Predoiu şi Adriana Săftoiu, iar printre parlamentarii înscrişi pe lista PNL din Capitală nu va fi şi Gorghiu, aceasta urmând a fi pe lista unui filiale din teritoriu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite