Cum influenţează cazul Ponta încercarea PNL de a doborî Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ cred că problemele cu legea ale premierului Victor Ponta nu vor genera un alt deznodământ al moţiunii de cenzură a PNL, care va eşua în Parlament. Însă, susţin analiştii, Victor Ponta va fi schimbat cu un alt premier, propulsat tot de către actuala coaliţie de guvernare.

Social-democraţii care îl apără necontenit pe Victor Ponta au vorbit în cor despre faptul că punerea sub învinuire a lui Victor Ponta în aceeaşi zi cu depunerea moţiunii de cenzură a PNL nu este o pură coincidenţă. Astfel, PSD a lăsat să se înţeleagă cei care sunt beneficiarii chemării lui Ponta la DNA sunt liberalii. Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ cred că şansele tentaivei PNL de răsturnare a Guvernului, prin moţiune de cezură, rămân la fel de mici ca dinainte de punerea sub învinuire a lui Victor Ponta.

„Meciul se joacă între naşu’ şi finu’“

Analistul politic Sorin Bocancea este de părere că scaunul de premier al lui Victor Ponta depinde mai mult de Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, şi mai puţin de liberali. De aceea, Bocancea mizează mai mult pe formarea unui Guvern din aceleaşi partide aflate acum la guvernare, însă cu un alt premier decât Victor Ponta. La cum arată aritmetica din Parlament, moţiunea de cenzură a liberalilor poate să conducă la schimbarea Guvernului numai dacă UNPR se alătură demersului PNL, scenariu în care Bocancea nu are încredere. 

„Moţiunea de cenzură nu avea niciun fel de forţă. S-a dovedit în cazul Şova că liberalii au cozi de topor care lucrează cu PSD. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este un mare dar de ziua Învăţătorului pentru că un plagiator este chemat în faţa Justiţiei. Cred că s-a cioplit mitul Victor Ponta. Am văzut o declaraţie a domnului Oprea care a spus că urmează interesul naţional. Cred că UNPR îl va da jos. Va exista o presiune din partea partidului şi a coaliţiei de guvernare pentru eliminarea domnului Ponta. Cred că UNPR va face o mişcare astfel încât Ponta să-şi dea demisia. Va fi sacrificat Ponta şi se va merge pe un Guvern sprijinit de aceleaşi partide. Meciul se joacă între naşu’ şi finu’, şi nu în curtea liberalilor“, a spus analistul Sorin Bocancea, pentru „Adevărul“.

„PSD are şanse să treacă cu bine de moţiune“

Nici analitul politic Adi Zăbavă nu crede în reuşita liberalilor de a dărâma Guvernul prin moţiune de cenzură pentru că parlamentarii PSD îl vor suţine până la capăt pe Victor Ponta. Zăbavă observă şi faptul că PSD va aranja lucrurile în aşa fel încât moţiunea de cenzură să fie votată înainte de cererea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta. Astfel, Ponta evită un eventual scenariu dezastruos pentru el, acela de a rămâne fără imunitate şi de a fi suspendat din funcţie de către Klaus Iohannis, ceea ce va determina pierderea susţinerii UNPR la votul pentru demiterea Guvernului.

„Teoretic, jocul politic are şanse să se reseteze odată cu urmărirea penală a lui Victor Ponta. Însă, aşa cum apar informaţiile dinspre Camera Deputaţilor, pare că vom avea cererea procurorilor votată după moţiunea de cenzura. E modul în care PSD are şanse mai mari să treacă cu bine de moţiunea de cenzură. Însă Victor Ponta şi PSD se află în defensivă, iar săptămâna viitoare poate fi decisivă pentru primul, dar şi pentru partid. Asta pentru că în momentul de faţă nu există opoziţie în partid şi singura lor şansă e să-l urmeze pe Ponta. Asta face ca PNL să aibă şanse crescute de accedere la guvernare, chiar dacă moţiunea nu va trece“, a comentat şi specialistul în comunicare politică, Adi Zăbavă.

Prim-ministrul, acuzat de fapte de corupţie. „Ponta rămâne premier“

În acelaşi ton, Dan Ionescu, analist politic şi blogger adevarul.ro,  este de părere că moţiunea de cenzură a PNL se va devedi a fi un fiasco, în ciuda multiplelor  probleme cu care se confruntă şeful Guvernului. „Aritmetica coaliţiei guvernamentale, care îl sprijină pe Victor Ponta, nu ar trebuie să permită moţiunii de cenzură să treacă. Şi deşi a trecut puţin timp de la anunţul urmăririi penale a Premierului, partidele din interiorul arcului guvernamental nu au dat semne că s-ar dezice de el. Mai mult, liderii locali ai PSD au dat semne că sunt dispuşi să vină la Bucureşti şi să facă un zid simbolic în jurul liderului lor. Pe de altă parte, ca Victor Ponta să fie demis de moţiunea de cenzură, ar însemna ca în interiorul PSD să existe o facţiune suficient de puternică şi convingătoare care să ofere iluzia unui destin post moţiune. Momentan nu avem un astfel de grup sau măcar o persoană suficient de influentă care să mişte PSD către opoziţie printr-un plan pe termen mediu şi lung, care să includă înlăturarea lui Victor Ponta. Dacă nu apare un element suplimentar în zilele care urmează, care să acţioneze decisiv asupra PSD, Victor Ponta rămâne Prim Ministru“, a opinat Dan Ionescu.

„Va influenţa“

Opinia preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus în repetate rânduri că îşi doreşte un Guvern al lui, are altă părere decât cea a specialiştilor. Şeful statului crede că, în situaţia în care se regăseşte Victor Ponta, parlamentarii se vor gândi de două ori înainte să-l mai susţină.  „Este clar o coincidenţă faptul că exact în ziua în care PNL depune o moţiune de cenzură, DNA solicită procedură de urmărire penală. Dacă acest fapt va influenţa sau nu modul în care vor vota parlamentarii, eu tind să cred că va influenţa. Cred că lumea va ţine seama de această evoluţie. Nu putem face abstracţie de ce s-a întâmplat astăzi la DNA. Parlamentarii îşi dau seama când este important să recţionze politic corect. Acest Parlament va avea şansa să arate că înţelege ce doreşte alegătorul de la parlamentar. Aştept o decizie pragmatică şi corelată cu situaţia politică“, a spus Iohannis, la TVR.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

 Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Prim-vicepreşedintele CE: Nu sunt în poziţia să comentez discuţiile politice interne din Romania

Calendarul votului pentru ridicarea imunităţii lui Ponta. Cum poate fi amânat „cazul Ponta“ până în toamnă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite