Cum va fi influenţat Congresul PSD de anunţul lui Ponta că se retrage din politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a pierdut în faţa lui Liviu Dragnea prima bătălie internă în PSD FOTO Mediafax
Victor Ponta a pierdut în faţa lui Liviu Dragnea prima bătălie internă în PSD FOTO Mediafax

Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ cred că PSD îi va retrage lui Victor Ponta  sprijinul politic înainte de Congresul PSD fixat în noiembrie, iar anunţul că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea Guvernului nu îi va împiedica pe social-democraţi să-l tragă pe linie moară şi în partid.

Victor Ponta a anunţat că nu îşi doreşte să mai ocupe funcţia de premier după 2016, dar va susţine pe altcineva din coaliţia de guvernare.  „Nu mai candidez în 2016 să fiu prim-ministru, chiar vreau să fac lucrurile bune, 5 ani de zile cred că reprezintă un mandat important. În 2016 vreau să câştigăm împreună cu UNPR şi cu ALDE din nou majoritatea şi sunt colegi care pot să conducă Guvernul“, a declarat Victor Ponta, la Antena 3.

Înainte de 2016, PSD va trece printr-un Congres, programat în toamnă pentru alegerea unei noi conduceri. Analiştii politici cred că anunţul retragerii lui Ponta din 2016 nu va influenţa în niciun fel Congresul PSD pentru că Victor Ponta nu mai are ce promite partidului. Însă, Congresul PSD va însemna trecerea pe linie moartă a lui Victor Ponta în partid. „Ponta se aşteaptă ca în noiembie să fie debarcat.În momentul în care pierde guvernarea, Ponta pierde totul. Nu cred că va mai candida la Congres. Partidul nu îl va mai lăsa să meargă într-o funcţie. Ponta nici nu ştie să facă pasul în spate. Când va pleca, va pleca fugărit. El va fi dat afară, va fi forţat să plece la Congres. Depinde însă ce se întâmplă cu Codul Fiscal. Dacă va pica în august, pleacă şi Ponta înainte de Congres“, a precizat Sorin Bocancea, analist politic.

Bocancea crede că singurul avantaj a lui Ponta este acela că PSD se află într-o criză de lideri, principalul său adversar intern, Liviu Dragnea, având o situaţie juridică chiar mai complicată. „Marea problemă este a PSD pentru că partidul îl ţine acolo. Au o problemă cu leadershipul. Vedem un partid blocat de între un condamnat şi un inculpat. Este o mare problemă a acestui partid care nu reuşeşte să se reformeze“, a mai spus Bocancea.

„Ponta nu mai poate promite un viitor partidului“

Nici consultantul politic Dan Ionescu nu crede că Victor Ponta mai are vreo şansă de a reveni în funcţia de preşedinte al PSD sau de a mai ocupa demnitatea de premier după 2016. „Anunţul retragerii lui Ponta nu va influenţa Congresul PSD. Pentru a candida la o poziţie, ar trebui ca cineva să-i ofere oportunitatea. Este o declaraţie în stilul lui Ponta. Nu doresc ceva ce nu pot lua. Suntem de acord cu domnul Ponta că nu poate candida la ceva ce nu poate candida. Dacă este achitat, nimic nu-l mai opreşte pe Liviu Dragnea. Nu există altcineva în PSD care să-i ia locul lui Liviu Dragnea. Nu cred în varianta că Victor Ponta ar putea reveni, chiar dacă Liviu Dragnea va fi condamnat. Victor Ponta nu mai poate promite un viitor partidului. Nu văd un motiv pentru care partidul s-ar încolona în spatele lui Victor Ponta şi să spună liderul nostru de acum încolo este Victor Ponta“, a explicat Dan Ionescu.

„Speră să conteze la congresul din toamnă“

Specialistul în comunicare politică, Adi Zăbavă, crede că Victor Ponta speră ca la un moment dat să se întoarcă la vârful PSD. „Modul în care s-au desfăşurat lucrurile la votul pentru alegerea preşedintelui interimar al PSD poate însemna faptul că Victor Ponta e în afara arcului puterii în partid. Şi subiectele premergătoare momentului au întărit această idee. Toate aceste lucruri ne-ar putea duce la ideea că anunţul lui Victor Ponta nu poate influenţa congresul PSD, însă Victor Ponta ştie că, indiferent dacă vor pierde sau nu guvernarea pâna la alegerile viitoare, PSD are nevoie de un lider puternic care să fie şi locomotivă electorală la parlamentare. Liviu Dragnea nu poate fi, Victor Ponta nu poate fi acum, dar speră că va fi, iar alte nume viabile din partid încă nu se întrevăd. De aceea Victor Ponta nu poate fi exclus din discuţiile despre cine va deţine puterea în PSD, iar anunţul său poate fi una din acţiunile prin care el speră să conteze la congresul din toamnă“, a explicat Zăbavă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite