Cum au încercat politicienii să acapareze emoţia fenomenului 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce diaspora se întorcea acasă pentru a comemora un an de la protestele din 10 august, politicienii au profitat de eveniment şi şi-au adunat semnături pentru alegerile prezidenţiale, au atacat alte partide sau au făcut anunţuri prin care au demonstrat că într-un an de zile nu au învăţat nimic.

Peste 20.000 de persoane au protestat sâmbătă, în Piaţa Victoriei, acolo unde s-a cerut demisia Guvernului Dăncilă. La eveniment au fost prezenţi şi politicieni precum Dan Barna sau Dacian Cioloş, care au anunţat dinainte că nu vor face campanie, precum şi Mihail Neamţu, care a fost apostrofat pe motiv că aduna semnături pentru candidatura sa la alegerile prezidenţiale din toamnă. De la putere, senatorul PSD Liviu Pop declara câteva ore mai târziu pe Facebook că vrea ca ziua de 10 august să devină „Ziua Unităţii Civice”, deşi acesta era printre apărătorii jandarmilor care au acţionat cu violenţă în timpul protestului de anul trecut.

Protestul care a marcat un an de la evenimentele din 10 august a început în Bucureşti odată cu lăsarea serii, la ora 18.00 adunându-se câteva sute de persoane în faţa Piaţa Revoluţiei. Aceştia au plecat mai apoi în marş din faţa Ministerului Afacerilor Interne unde şi-au strigat nemulţumirile faţă de modul în care au reacţionat autorităţile în cazul răpirilor din Caracal şi sau întâlnit în cele din urmă cu mai multe grupuri care s-au dus direct în Piaţa Victoriei. Pe traseu, oamenii au purtat un drapel tricolor şi un steag al UE de mari dimensiuni, au afişat „Alo 112” şi au scandat„demisia”, „nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „PSD, ciuma roşie” şi „10 august”. La ora 21.00, presa centrală nota că în Piaţa Victoriei se adunaseră peste 20.000 de protestatari. Printre aceştia a fost prezent şi pianistul Davide Martello, cunoscut pentru reprezentanţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume, care a interpretat mai multe piese.

Ciupeala Opoziţiei

Câteva ore mai devreme, preşedintele Klaus Iohannis făcea o baie de mulţime în Piaţa Universităţii, acolo unde şi-a lansat oficial campania de strângere de semnături pentru candidatura sa la alegerile prezidenţiale din iarnă. Acesta nu a ratat şansa să atace PSD şi a subliniat că vinovaţii politici ai evenimentelor din 10 august 2018 trebuie să plătească. „PSD a adus România aproape de eşec. E clar că aşa nu se mai poate. Trebuie să reconstruim aproape tot. Este 10 august. Acum un an de zile s-a întâmplat ceva ce a început foarte frumos. Românii au venit să manifesteze paşnic. Guvernul pesedist şi-a atacat proprii cetăţeni cu bâte, gaze lacrimogene. Eu nu-mi doresc să se mai întâmple aşa ceva niciodată. E clar că evenimentele din 10 august trebuie elucidate. Trebuie văzut cine a dat comanda politică”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele USR, Dan Barna, a transmis şi el un mesaj de 10 august şi a explicat că, alături de alţi membri de partid, va fi prezent la protestul din Piaţa Victoriei, însă nu va fi acolo ca să facă campanile politică. „Am fost acolo anul trecut, ne-am luat raţia de gaz şi bastoane distribuită de Guvern. Membrii noştri vor fi şi astăzi în Piaţa Victoriei, printre cetăţeni, alături de ei, aşa cum suntem de trei ani. Nu vom strânge semnături în piaţă şi nu vom face acolo campanie. 10 august este de-acum despre respectul României de pretutindeni. Respect diaspora, respect România”, a afirmat Dan Barna. Ceva mai acid a fost însă Andrei Caramitru, care afirma pe Facebook că PNL „profită” de 10 august pentru a-şi lansa formal campania electorală, făcând referire la campania pentru strângerea de semnături. Cu toate astea, filiala USR Cluj a organizat în aceeaşi zi un eveniment de strângere de semnături pentru candidatura lui Dan Barna la prezidenţiale.

Reacţia PSD la 10 august

La protestul din Piaţa Victoriei a fost prezent şi Mihail Neamţu, care a fost apostrofatde manifestanţi deoarece a încercat să strângă semnături pentru candidatura sa la prezidenţiale. Mihail Neamţu candidează la alegerile din noiembrie din partea partidului Alternativa Dreaptă.

Nici puterea nu a scăpat şansa de a capitaliza evenimentele din 10 august. După ce ministrul interimar al Afacerilor Interne Mihai Fifor le mulţumea protestatarilor că au fost paşnici, senatorul PSD Liviu Pop a anunţat că săptămâna viitoare urmează să depună un proiect legislativ prin care să se instituie ca 10 august să devină „Ziua Unităţii Civice”. Anunţul fostului ministru al Educaţiei vine în contextul în care manifestanţii au scandat, printre altele „PSD, ciuma roşie” sau „demisia”. Totodată, anul trecut, Liviu Pop le lua apărarea jandarmilor care au fost violenţi cu protestatarii şi spunea despre aceştia din urmă că sunt principalii vinovaţi ai incidentelor. „N-am înţeles pe acei cetăţeni care au bruscat jandarmii în plină stradă. Nu lam înţeles nici pe preşedintele statului, care şi-a permis să iasă cu mesaje împotriva jandarmeriei. Organizatorii mitingului, membrii PNL şi USR, conducerea partidelor care au spus că vor participa membrii lor în piaţă sunt direct responsabili de această acţiune a protestatarilor violenţi”, a declarat Liviu Pop, pe 11 august 2018, la Digi24.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite