Cum împinge PSD moţiunea PNL dincolo de alegerile europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD amână moţiunea de cenzură a Opoziţiei FOTO Cosmin Iftode
PSD amână moţiunea de cenzură a Opoziţiei FOTO Cosmin Iftode

PNL a depus, marţi, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta 3. Deşi conducerea Parlamentului trebuia să hotărască până acum data dezbaterii documentului, şedinţa s-a amânat din lipsă de cvorum, iar prevederile Regulamentului au devenit, pentru parlamentari, ceva mai flexibile. Liberalii cred, însă, că sunt sabotaţi de PSD, în plină campanie electorală.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea se prezintă Birourilor Permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei în ziua în care a fost depusă. Marţi, vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu anunţa că a depus moţiunea de cenzură semnată de parlamentari PNL, PDL, PPDD şi PMP.

Conducerea Parlamentului s-a reunit, într-adevăr, marţi seara, pentru a discuta moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Decizia referitoare la organizarea dezbaterilor a fost amânată, însă, pe  motiv că nu s-a îndeplinit cvorumul necesar. Cu toate acestea, în cazul în care la viitoarea şedinţă se va constata, din nou, că nu sunt prezenţi destui aleşi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că va lua o decizie în lipsa colegilor.

„Dacă la a treia întâlnire (a Birourilor Permanente reunite, n.r.) colegii din opoziţie nu vin, atunci mă voi consulta cu domnul Tăriceanu şi vom face un Birou Permanent în care, pentru a respecta opoziţia, vom decide dacă trebuie sau nu să avem cvorum“, a spus Zgonea şi a precizat că ar putea lua o decizie chiar pe cont propriu.

Termenul fixat de Zgonea pentru o decizie depăşeşte, însă, cu mult cele 24 de ore în care ar fi trebuit stabilit calendarul dezbaterilor. Mai precis, cu o săptămână.

 „O amână intenţionat“

O decizie privitoare la obligaţia de a avea cvorum nu este, însă, decât un pretext, cred membrii PNL. În opinia liberalilor, prelungirea termenului la care ar trebui discutată moţiunea nu este întâmplătoare. Vicepreşedintele PNL, Marian Petrache, coordonator al campaniei liberalilor pentru europarlamentare, susţine că social-democraţii se tem de o dezbatere, din cauza efectului pe care l-ar putea produce la alegeri.

„PSD, cel care poate face majoritatea, a lipsit de la şedinţa Birourilor Permanente. Le e teamă de o dezbatere, de moţiune, dar nu pentru că ar trece neapărat, ci pentru că nu le pică bine în campanie, aşa că amână dezbaterea până după alegeri. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aşa face. El ia decizii pe cont propriu, Ponta – dacă iese preşedinte, la fel va face, va lua decizii pe cont propriu“, a declarat Petrache pentru „Adevărul“.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu nu are nicio îndoială în privinţa intenţiilor PSD.

„Clar, vor să amâne dezbaterea până după europarlamentare. Sper ca golănia asta cu amânarea votului să nu se întâmple, dar este singura raţiune, pun rămăşag pe mize mari că vor să amâne moţiunea după alegeri“, a subliniat Gorghiu.

Şi alţi semnatari ai moţiunii de cenzură împărtăşesc, de altfel, aceeaşi părere. Deputatul Daniel Geantă, membru PMP, se îndoieşte că va fi respectat calendarul dezbaterilor, dar arată că liberalii nu trebuie să se lase intimidaţi.

„Liberalii nu trebuie să dea înapoi, noi ne vom alătura demersului lor. Ce face USD sau PSD este să pună pumnul în gura Opoziţiei“, a declarat Geantă.

 „Moţiunea să fie prezentată luni“

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a insistat, miercuri, ca moţiunea de cenzură iniţiată de liberali trebuie să fie prezentată luni în plenul celor două Camere ale Parlamentului şi a solicitat PSD şi şefilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să respecte prevederile Regulamentului.

„S-au gândit ei cum să mai facem o şmecherie, hai repede să convocăm, profităm de faptul că e marţi ora 18.00, că au început să plece toţi, că le-am zis că nu facem Birou şi acum ne răzgândim şi facem repede pe picior. Asta nu este parlamentarism, e o şmecherie tipic pesedistă", a declarat Pocora.

Ea a precizat că în Regulamentul celor două Camere ale Parlamentului, precum şi în Constituţie, se precizează că prezentarea moţiunii de cenzură se face în maximum cinci zile de la depunerea documentului, care a avut loc marţi.

Totodată, purtătorul de cuvânt al PNL a susţinut că parlamentarii partidului se vor mobiliza pentru ziua de luni pentru a fi prezenţi la o eventuală şedinţă de plen.

Viceliderul grupului deputaţilor PNL, Răzvan Mironescu, a precizat că şedinţa conducerii celor două Camere ale Parlamentului a fost convocată cu aproximativ două ore înainte, fapt pentru care a fost imposibilă mobilizarea membrilor celor două foruri pentru a asigura cvorumul.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă Birourilor Permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Citeşte şi:

Tăriceanu: Birourile permanente se reunesc astăzi pentru moţiunea de cenzură

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că s-a consultat cu preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, şi că Birourile permanente se vor reuni marţi, la ora 18.30, pentru a stabili calendarul de prezentare şi dezbatere a moţiunii de cenzură.

Liberalii se întrunesc vineri în şedinţă. PNL vrea să lanseze tandemul Antonescu-preşedinte, Iohannis-premier

Secretarul General al PNL, Rareş Mănescu, a convocat, pentru vineri, Biroul Politic Naţional al formaţiunii, respectiv Delegaţia Permanentă.

PNL a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta 3, în absenţa lui Antonescu

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat marţi că moţiunea de cenzură a PNL a fost depusă. Aceasta a fost semnată de parlamentari PNL, PDL, PPDD şi PMP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite