Cum a împărţit PSD ministerele. Dragnea a răsplătit filialele din Moldova pentru victoria în faţa lui Tudose. Gabriel Firea, marea pierzătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 ian 2018
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 17 ian 2018

Organizaţiile din Moldova, care l-au sprijinit decisiv pe Liviu Dragnea în războiul cu Mihai Tudose, au obţinut portofolii importante în Guvernul Dăncilă. De partea cealalta, organizaţia Bucureşti, condusă de Gabriela Firea, aflată în relaţii reci cu Dragnea, a primit doar Ministerul Culturii, pentru care oricum nu se lupta nimeni. O lecţie a primit şi Gabriel Petrea, liderul TSD, acuzat de trădare: partidul i-a desfiinţat cu totul ministerul

În urmă cu două săptămâni, aflat în plin război cu Mihai Tudose, preşedintele PSD Liviu Dragnea a plecat, însoţit de vicepremierul Paul Stănescu, unul dintre oamenii săi de încredere, într-un turneu prin nordul ţării, unde şi-a asigurat susţinerea baronilor locali, mai mari sau mai mici. După câteva zile, în şedinţa Comitetului Executiv (CEX) al PSD, Mihai Tudose a demisionat, în condiţiile în care  majoritatea covârşitoare a fost de partea lui Dragnea.

Vineri, când PSD a împărţit ministerele, organizaţiile din nordul ţării, care au fost fără ascunzişuri alături de Dragnea în conflictul cu Tudose, au obţinut portofolii cu greutate.

Spre exemplu, Valentin Popa, susţinut de filiala Suceava, şi-a adjudecat funcţia de minsitru al Educaţiei, într-o competiţie cu mult mai titrata Ecaterina Andronescu, susţinută de  Gabriela Firea, şefa organizaţiei Bucureşti, una dintre cele mai puternice din ţară.

Noul ministru al Economiei este Dănuţ Andruşcă, parlamentar anonim de Neamţ, judeţ condus de Ionel Arsene, unul dintre liderii fideli lui Dragnea.

Un alt lider PSD din Moldova, Dumitru Buzatu, aflat şi el în relaţii extrem de strânse cu Dragnea, a impus-o în Guvern pe Ana Birchall, ca vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice.

Lucian Şova, susţinut de organizaţia Bacău, a fost mutat de la un minister mai de mâna a doua - Comunicaţiile -  la Ministerul Transporturilor, unul dintre portofoliile cele mai râvnite în PSD. 

Guvernul Viorica Vasilica Dăncilă. Lista miniştrilor

Pentru Viorel Ştefan, parlamentar de Galaţi, organizaţie care n-a trădat, PSD a mai creat o funcţie de vicepremier. Deşi nu are stabilit un portofoliu fix, Viorel Ştefan, fost ministru de Finanţe în Guvernul Grindeanu, va coordona activitatea din zona buget-finanţe.

Şi pentru filiala Iaşi s-a găsit un portofoliu, mai mărunt. Bogdan Cojocaru, liderul organizaţiei de tineret, a fost numit în funcţia de ministru al Comunicaţiilor, în locul lui Lucian Şova.

Firea, marea înfrântă

În schimb, organizaţia Bucureşti, condusă de Gabriela Firea, a plecat cu mâna goală din CEX. Firea a susţinut-o pe Rodica Nassar, şefa PSD Sector 2, pentru Ministerul Sănătăţii. A pierdut.  Firea a susţinut-o pe Ecaterina Andronescu pentru Ministerul Educaţiei. A pierdut. Firea a mai susţinut-o pe Rovana Plumb pentru funcţia de vicepremier. Rovana Plumb a primit, până la urmă, Ministerul Fondurilor Europene, nu şi funcţia de vicepremier. Firea l-a mai suţinut pe actorul George Ivaşcu pentru funcţia de ministru al Culturii. A câştigat, în condiţiile în care n-a fost niciun alt doritor.

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Dragnea a vrut astfel să taxeze jocul dublu făcut de Gabriela Firea. Potrivit surselor citate, Dragnea a bănuit-o pe Firea de alinaţă cu Tudose, deşi, pulbic, primarul Capitalei îndemna la împăcare între tabere.

O lecţie dură a primit şi Gabriel Petrea, liderul TSD şi unul dintre oamneii apropiaţi de Dragnea până de curând.  Înainte de CEX-ul în care Tudose şi-a dat demisia, Gabriel Petrea, pe atunci ministru pentru Dialog social, a publicat o scrisoare în care cerea mai multă democraţie în partid, adică exact retorica folosită de tabăra Tudose. Acum, PSD nu doar că l-a scos pe Gabriel Petrea din Guvern, dar i-a desfiinţat cu totul ministerul.

Lista miniştrilor

Viorica Dăncilă- premier

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite