Cum a împărţit Guvernul banii pentru vizita Papei Francisc. Evenimentul principal, beatificarea a şapte episcopi greco-catolici la Blaj, primeşte 2 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a alocat nouă milioane de lei din rezerva bugetară pentru vizita Papei Francisc, din care aproape două milioane sunt pentru evenimentul considerat punctul culminant al acestei vizite, adică liturghia pe Câmpia Libertăţii din Blaj, ocazie cu care va avea loc ceremonia de beatificare a şapte episcopi martiri greco-catolici.

Secretariatul de Stat pentru Culte  din cadrul Guvernului a dat detalii în ceea ce priveşte modul cum au fost alocaţi banii pentru vizita Suveranului Pontif în România, în perioada 31 mai – 2 iunie, în urma unei întrebări adresate de senatorul USR Dan Lungu. Astfel, potrivit răspunsului dat de Guvern, banii se vor duce spre arhiescopiile care au solicitat fonduri astfel: 3 milioane vor merge către Arhiescopia Romano-Catolică din Bucureşti, aceasta fiind responsabilă pentru organizarea vizitei Suveranului Pontif la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti.  „Printre cheltuielile specificate în răspuns s-au numărat închirierea sistemului de sonorizare, a ecranelor led, generatoarelor sau a unei scene mobile“, se arată în răspunsul trimis de Guvern.

Evenimentul Central, la Blaj

A doua sumă ca valoare merge spre  Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Blaj, loc unde va avea punctul culminant al vizitei Papei Francis, deoarece aici va avea loc şi ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi martiri greco-catolici, persecutaţi în periaoda comunismului. Fonduri în valoare de 2,14 milioane de lei vor merge la Blaj pentru cheltuieli logistice şi pentru lucrări de reparaţii.

Restul de bani au mers astfel: 1,5 milioane către Centrul Eparhial Romano-Catolic Alba Iulia, un milion de lei către Episcopia Romano-Catolică de Iaşi pentru fondul de reparaţii curente a Catedralei Sf. Fecioară Maria din Iaşi şi încă un milion de lei pentru organizarea evenimentului religios. Nu în ultimul rând,  Mănăstirea Franciscană Sf. Fecioara Maria din judeţul Harghita, i-a fost alocată tot suma de un milion de lei de lei.

Vizita, la invitaţia lui Iohannis

Papa Francisc vine în România la invitaţiei lui Klaus Iohannis, lansată încă din 2015. Sunt prevăzute întrevederi ale Sanctităţii Sale cu preşedintele Iohannis, cu premierul Dăncilă şi cu Patriarhul BOR, Preafericitul Daniel, în prima zi, pe 31 mai. Toate celelalte momente ale vizitei papale sunt dedicate exclusiv unor slujbe catolice şi întâlnirilor cu enoriaşii care aparţin de Vatican.

Este a doua vizită a unui papă în România, după ce în 1999 Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat ţara noastră, în urma invitaţiei preşedintelui şi premierului de atunci. Vizita lui Ioan Paul al II-lea reprezenta prima venire a unui papă într-o ţară majoritar ortodoxă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite