Se fac cărţile pentru fotoliul lui Ponta, în PSD. Ce spun analiştii şi cum votează baronii din teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă au anunţat că vor candida în tandem pentru şefia PSD, după ce Victor Ponta va câştiga alegerile. Anunţul celor doi ar putea reactiva un alt tandem celebru în PSD Marian Vanghelie - Mircea Geoană, mai ales că cei doi au fost surprinşi de curînd luând masa împreună. Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ au analizat efectul luptei premature pentru şefia PSD.

Lupta pentru şefia PSD a fost demascată de apariţia în presă a stenogramelor care redau discuţia dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova. Deputatul demisionar, Hrebenciuc,  îi promitea lui Şova că va face tot ce-i va sta în putinţă pentru a-l aduce în fruntea PSD în „epoca post Victor“. Totul, în schimbul unei noi legi a amnistiei şi graţierii.

Marţi, Ponta a reacţionat şi a anunţat suspendarea, doar de ochii lumii însă, a lui Dan Şova, Sebastian Ghiţă şi Marian Vanghelie. Cei trei au foşti traşi pe dreapta până pe 18 noiembrie, adică până după alegeri, când se va şti dacă Victor Ponta a câştigat sau nu fotoliul de la Cotroceni. 

În acest moment, taberele pentru preluarea puterii după «epoca post Victor» prind tot mai mult contur. Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea au anunţat, miercuri, că vor candida în tandem pentru şefia PSD după ce Victor Ponta ajunge preşedintele României. 

„Am avut o discuţie lungă seara trecută cu domnul Dragnea. Am cântărit bine evenimentele care au avut loc la partid. (...) Pentru că astfel de discuţii au apărut în spaţiul public, înpreună cu domnul Dragnea, am hotărât că, după ce Victor Ponta va ajunge preşedintele României, la Congresul partidului, ce va avea loc foarte rapid, ne vom depune candidatura. Domnul Dragnea ca preşedinte al partidului, eu la funcţia de preşedinte executiv", a spus deputatul PSD la România TV.

Liviu Dragnea a confirmat că va face echipă cu Sebastian Ghiţă pentru a prelua frâiele PSD după alegeri. ”Dacă mă voi hotărî să candidez la şefia PSD, într-adevăr voi face echipă cu Sebastian Ghiţă. Partidul nu va rămâne la mâna niciunui combinator”, a anunţat Liviu Dragnea.

Geoană şi Vanghelie negociază la restaurant

Un spumos conflict avut de Marian Vanghelie cu o echipă de paparazzi, timp în care edilul Sectorului 5 i-a înjurat pe Ghiţă şi pe Ponta, a scos la iveală o întâlnire de taină: Marian Vanghelie şi Mircea Geaoană. Între Marian Vanghelie şi Mircea Geoană există o veche prietenie. În 2010, la Congresul PSD în care Ponta a fost ales preşedinte, Vanghelie l-a susţinut pe Mircea Geoană. Imediat,  Ponta l-a debarcat pe Vanghelie din funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti. „N-am nevoie nici de grătarele lui, nici de telefoanele lui. Dacă nu înţelege lucrul ăsta, o să meargă la PDL sau unde vrea el“, declara atunci Ponta.

O altă variantă pentru şefia PSD era Valeriu Zgonea, însă apariţia numelui său în stenogramele DNA i-a diminuat puternic şansele de a ajunge şeful PSD, deşi el nu era implicat direct în negocieri, ci, mai degrabă, era asul din mâneca lui Viorel Hrebenciuc, mentorul său politic. 

Un alt nume despre care se vorbeşte în PSD este Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, prieten bun cu premierul Ponta, care s-ar putea alătura, în final, tandemului Ghiţă-Dragnea.

Ce spun analiştii 

Analistul politic, Adi Zăbavă, a declarat pentru „Adevărul“ că decizia de ieri privind suspendarea face parte dintr-un calcul pragmatic al liderului PSD. „După părerea mea, împărţirea puterii este o problemă pentru PSD şi Victor Ponta. Victor Ponta nu poate împăca pe toată lumea. În momentul de faţă se confruntă cu o problemă de management intern. Nu reuşeşte să mulţumească pe toată lumea şi alege să-i nemulţumească pe cei prin prisma cărora crede că pierde cel mai puţin“, ne-a declarat Zăbavă.

În opinia sa, anunţul făcut de Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă a fost făcut cu buna-ştiinţă a lui Victor Ponta. „Între Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă nu există un conflict, aşa cum lasă ei să seînţeleagă“, susţine Zăbavă. În plus, mai susţine analistul, cei doi deputaţi au ales să facă acest anunţ înainte de alegeri, întrucât fiecare are o poziţie bine definită în partid. 

„Toată lumea în PSD are poziţie bine bătută în cuie, însă aceasta poate fi zdruncinată de rezultatul alegerilor. După alegeri, în funcţie de rezultat, nu se ştie de pe ce poziţie va negocia fiecare. Acesta e principalul argument pentru această luptă premergătoare alegerilor“, este de părere Zăbavă. 

Referitor la repercusiunile acestor frământări din partid asupra alegerilor, analistul spune că acesta se vor vedea abia după alegeri.

„Calicii care se bat pe un ceaun gol“

Sorin Bocancea, doctor în ştiinţe politice, spune că este pentru prima dată în 25 ani de democraţie, când jocurile în partid se fac înainte de alegeri. „Este un joc prematur. Niciun partid, cu un candidat cu şanse la prezidenţiale, nu a avut un asemena episod de împărţire a funcţiei. Aceasta înseamnă că în PSD e o mare tensiune. Pe de o parte, se doreşte plecarea lui Victor Ponta cât mai repede, dar se văd şi taberele. Nu este un semn de partid stabil, ci de mare instabilitate“, ne-a declarat Sorin Bocancea.

În opinia analistului, Dragnea şi Ghiţă, prin anunţul făcut, se aseamănă cu „calicii care se bat pe un ceaun gol“. „Dacă Victor Ponta nu câştigă? Dacă rămâne mai departe? Cine îşi va asuma costurile eşecului. Nu i se vor pune numai lui Ponta în cârcă. Ponta va fi un jucător în partid“, mai susţine Sorin Bocancea.

Referitor la anunţul lui Dragnea şi Ghiţă, Bocancea îl interpretează în cheia unei înţelegeri prealabile cu Victor Ponta, dar că, în acest moment, patronul România TV „atârnă ca un pietroi de premier“.  

Şi analistul politic Radu Magdin susţine că şefia PSD este o miză importantă, dar că interesul social-democraţilor este focusat în acest moment pe câştigarea Preşedinţiei. „Vor mai fi şi alte poziţii de negociat. Nu este interesul celor nemulţumiţi să reintre în opoziţie, noul preşedinte dorind o majoritate şi un Guvern favorabil în mod logic“, susţine Radu Magdin.  

Cuplul Dragnea-Ghiţă, susţinere din teritoriu

La scurt timp după anunţul lui Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea, privind formarea unui tandem care să candideze pentru şefia PSD după alegerile din toamnă, reacţiile baronilor din teritoriu au început să curgă. 

Deşi toţi susţin că, în acest moment, accentul trebuie pus pe câştigarea alegerilor, liderii din teritoriu şi-au arătat susţinerea pentru cuplul Dragnea-Ghiţă. 

Şi vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, care de marţi este singurul purtătorde cuvânt al PSD, după suspendarea lui Dan Şova, susţine tandemul Dragnea-Ghiţă.

„Eu, personal, apreciez tandemul Liviu Dragnea-Sebastian Ghiţă. Dacă îşi vor depune candidaturile, îi voi vota la Congres. Mesajul este de continuitate a rezultatelor foarte bune obţinute de PSD la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare de echipa de conducere Victor Ponta-Liviu Dragnea”, a declarat Gabriela Firea, pentru Mediafax.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. PSD s-a curăţat, Vanghelie - măturat; Iohannis a pedalat

Liderul PSD Victor Ponta a făcut curăţenie în partid, după ce mai vrednicul DNA i-a scuturat pe Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova. Copilul rebel al partidului, Marian Vanghelie, a căzut şi el victimă taifunului din Kiseleff.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite