Cum i-a reevaluat Ludovic Orban pe parlamentarii care au mutilat legislaţia penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, preşedintele PNL. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ludovic Orban, preşedintele PNL. FOTO Inquam Photos / George Călin

PNL şi-a întărit grupul de deputaţi din Parlament cu mai mulţi social-democraţi şi foşti membri ALDE, care în urmă cu doi ani votau pentru modificarea codurilor penale, sub atenta supraveghere a lui Liviu Dragnea, atunci şef al PSD şi lider al Camerei Deputaţilor. De fiecare dată, liberalii au argumentat primirea de noi membri prin faptul că nou-veniţii au pus umărul la dărâmarea Guvernului Dăncilă.

În contextul disputelor politice între PNL şi USR din ultimele săptămâni, nemulţumirile plecând mai ales de la numărul mare de ordonanţe de urgenţă al Guvernului Orban sau atacarea la CCR a legilor Uniunii, deputatul Claudiu Năsui a evidenţiat faptul că liberalii încep să se comporte din ce în ce mai mult ca PSD sau ca Guvernul USL.

Un argument adus de liderul USR Bucureşti a fost faptul că PNL s-a întărit în ultimul an cu numeroşi foşti social-democraţi sau parlamentari care au venit din partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu, aleşi care nu au ezitat să voteze în 2018 mutilarea legislaţiei penale. „Orice ar zice şi oricât ar încerca să destabilizeze USR-ul, PNL şi PSD nu vor putea niciodată să zică de USR că acceptă traseişti. Asta e o caracteristică pură a vechilor partide. Avem aici lista. 9 deputaţi. 9 deputaţi achiziţionaţi prin garantarea de locuri eligibile pe liste la următoarele alegeri parlamentare. Traseismul este mecanismul de autoconservare al mafiei politice. Românii ştiu deja schema. O dată la 4 ani schimbăm vesta, spunem că suntem „noi” şi gata. Scopul lor este unul singur: orice s-ar vota, ei să fie eterni”, a scris Năsui pe Facebook.

Locuri eligibile pentru încă un mandat

Cei nouă parlamentari amintiţi de liderul USR Bucureşti sunt ex-PSD-iştii Alexandru Andrei, Liviu Balint, Cristina Burciu, Damian Florea şi Mihăiţă Găină. Majoritatea au fost reevaluaţi după ce au pus umărul la dărâmarea Guvernului Dăncilă şi la învestirea Guvernului Orban. De asemenea, foştii parlamentari ALDE Florică Ică Calotă, Toma Petcu, Ion Tabugan şi Marius Surgent au votat modificarea codurilor penale. Ică Calotă a trecut oficial la PNL la sfârşitul săptămânii trecute, fiindu-i garantat un loc de deputat la următoarele alegeri. Printre cei care au asigurat un loc de parlamentar este şi Toma Petcu, fost om de încredere al lui Tăriceanu.

PNL a primit şi alţi traseişti în ultimul an, însă aceştia nu au fost prezenţi la voturile privind modificarea codurilor penale. Printre aceştia sunt fosta deputată PSD Elena Hărătău şi foştii deputaţi ALDE Daniel Constantin, Sorin Câmpeanu, Mircea Banias şi Remus Borza, aleşi veniţi pachet tot după dărâmarea Guvernului Dăncilă. Constantin şi Câmpeanu au primit şi funcţii în conducerea PNL, fiind aleşi vicepreşedinţi.

De altfel, şeful PNL, Ludovic Orban, a uitat de tot promisiunea făcută după alegerea sa în fruntea liberalilor, adică faptul că nu vor accepta traseişti şi că vor depune o lege pentru interzicerea traseismului. E drept, acest lucru se întâmpla în 2017 şi liberalii erau în Opoziţie, în timp ce acum sunt la Putere şi în căutare de voturi.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite