Cum a generat PSD o criză la TVR. Cioloş a refuzat să intre în hora lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a încercat să-i forţeze mâna lui Dacian Cioloş, dar nu a reuşit FOTO Mediafax
Liviu Dragnea a încercat să-i forţeze mâna lui Dacian Cioloş, dar nu a reuşit FOTO Mediafax

Televiziunea publică nu mai are, începând de astăzi, un preşedinte-director general care să conducă instituţia pentru că PSD a blocat, în mod deliberat, votul pentru numirea lui George Orbean, propunerea Consiliului de Administraţie şi a Guvernului Cioloş, în funcţia de şef al TVR.

Ieri a fost data la care a expirat mandatul de director interimar al Irinei Radu, cea pe care PSD o dorea în continuare la şefia TVR, însă parlamentarii social-democraţi au boicotat şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care Orbean, ales prin vot de către Consiliul de Admnistraţie al TVR, trebuia validat sau respins de către Parlament.

Iniţial, PSD a încercat să-i forţeze mâna premierului Dacian Cioloş în felul următor: văzând că nu este cvorum de şedinţă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, l-a sunat pe Cioloş în timpul şedinţei de Guvern pentru a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care să-i fie prelungit mandatul Irinei Radu până la o nouă şedinţă a Parlamentului. Cioloş nu a căzut în capcana PSD şi a refuzat propunerea lui Zgonea. „ În cazul TVR, faptul că nu a fost cvorum la Parlament nu este motiv de ordonanţă de urgenţă“, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru „Adevărul“.

Aleşii PSD s-au „evaporat“

După refuzul premierului, parlamentarii s-au întors în Parlament, au spus „prezent“ la apelul nominal. Erau 274, cu trei mai mulţi decât cvorumul necesar. Însă, când au trebuit să voteze, 73 de parlamentari din cei prezenţi nu au introdus bilele în urne. Astfel, deşi votul final a fost în favoarea lui Orbean, nu a putut fi luat în considerare pentru că nu a fost îndpelinit cvorumul legal. „Este un circ, un teatru absurd pe care îl face acum PSD. Cam toţi liderii PSD astăzi au chiulit de la plen şi de la acest vot important. Nu pot să înţeleg poziţia asta a PSD de a avea orice funcţie publică din România şi de a cuceri orice redută. Dacă nu are domnul Dragnea şi TVR, nu mai poate dormi noaptea“, a comentat Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.

Nefiind îndeplinită condiţia de cvorum în privinţa numărului de voturi, procedura va fi reluată marţi, însă situaţia s-ar putea repeta dacă Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş nu vor cădea la pace. „Probabil că marţi vor respinge propunerea Guvernului (George Orbean- n.r.). O propunere tehnică, venită din partea Guvernului nu poate fi uşor digerată de PSD“, a mai spus Gorghiu. Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea încearcă să-l convingă în zilele următoare pe Dacian Cioloş să renunţe la propunerea sa.

Proaspăt votat de Parlament, noul Consiliu de Administratie (CA) al TVR a avut, ieri, ca primă sarcină alegerea dintre membrii săi a unui preşedinte-director general, pe care să-l propună Parlamentului. George Orbean, propunerea Guvernului Cioloş, a obţinut cu un vot mai mult decât Irina Radu, actualul preşedinte interimar al TVR, propunsă de PSD.

Rezultatul votului i-a luat prin surprindere pe social-democraţi, care se aşteptau ca Irina Radu să devină director plin al televiziunii publice. De aceea, şedinţa plenului reunit, în care ar fi trebuit să se voteze propunerea CA de preşedinte-director, a fost suspendată din lipsă de cvorum, urmând ca votul să fie acordat astăzi. Tocmai de aceea Zgonea a oprit votul pentru că a fost o surpriză pentru noi. Dragnea va negocia cu Cioloş şi vom decide mâine, înainte de şedinţă, cum vom vota“, au declarat surse din PSD.

Angajaţii TVR s-au răsculat împotriva PSD

Cum s-a ajuns la această situaţie neaşteptată, în special, pentru PSD, care o dădea ca sigură pe Irina Radu la şefia TVR? Consiliul de Administraţie al TVR este format din 13 membri: Irina Radu (PSD), Doina Gradea (PSD), Alfred Bulai (PSD) , Oana Stănciulescu (PNL) , Radu Carp (PNL), Debreczeni Hajnal (UDMR) , Ruxandra Garofeanu (UNPR), Valeriu Hadji (ALDE), Raico Cornea (Minorităţi Naţionale), Christel Ţopescu (Preşedinţie), George Orbean (Guvern), Teodor Gabriel Giurgiu (personalul TVR), Monica Ghiurco (personalul TVR). George Orbean a primit voturi din partea reprezentantului Preşedinţiei, a Guvernului, a celor două propuneri din partea PNL, a reprezentantului UDMR şi din partea celor doi reprezentanţi ai salariaţilor din TVR. În total, şapte voturi, cu unul mai mult decât Irina Radu.

Surpriza a venit din partea angajaţilor TVR, de la care PSD se aştepta să voteze în favoarea Irinei Radu. „În situaţia în care a fost propus de către ei reprezentantul Guvernului înseamnă că au încredere în politica pe care Guvernul o are pentru ţinerea în viaţă a televiziunii. Sper să ne convingă şi pe noi. Nu ne-au convins până acum. Domnul Cioloş  spunea în urmă cu două săptămâni că nu are soluţii pentru televiziune. Acum, vedem că a găsit un om providenţial. Îi dorim succes“, a explicat Marian Neacşu, secretarul general al PSD, pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite