VIDEO Cum funcţionează sistemul de rachete Patriot şi ce avantaje strategice ar aduce României INFOGRAFIE

VIDEO Cum funcţionează sistemul de
rachete Patriot şi ce avantaje strategice ar aduce României INFOGRAFIE

Sistem de rachete Patriot. FOTO Getty Images

România este la un pas de a avea sisteme de apărare de tip Patriot, după ce Departamentul de Stat american a dat undă verde vânzării acestora, ca urmare a solicitării Guvernului de la Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Departamentul de Stat american a aprobat posibila vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de aproape 4 miliarde de dolari, iar pe data de 10 iulie Congresul Statelor Unite a fost notificat în legătură cu această potenţială tranzacţie. Anunţul a fost făcut marţi seară de către Defense Security Cooperation Agency (Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate) din SUA.

Potrivit comunicatului remis de această instituţie, Guvernul României a solicitat potenţiala vânzare a şapte unităţi modernizate Patriot constând în şapte seturi de radare AN/MPQ-65, şapte staţii de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) şi şapte generatoare de energie electrică EPP III. De asemenea, au fost solicitate echipamente de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipament de suport, documentaţie tehnică, echipament de instrucţie, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic şi elemente aferente acestuia. Astfel, valoarea totală a programului se ridică la 3,9 miliarde de dolari. Principalii contractori ar fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts şi Lockheed Martin  din Dallas, Texas, a precizat Defense Security Cooperation Agency. 

 

„Ameninţările vin din toate părţile, dar mai ales de la ruşi“

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre semnificaţia vânzării de sisteme de rachete Patriot către România. În primul rând, aceştia au explicat faptul că rostul lor e protejarea de ameninţările aeriene care ar putea veni din orice direcţie. „Achiziţia de rachete Patriot e extrem de importantă pentru noi. Aceste rachete sunt împotriva ameninţărilor venite din orice direcţie, cu toate că partea de Est e cea problematică. Acolo avem desfăşurările de trupe ale ruşilor la graniţa cu Ucraina, ameninţarea constituită de Crimeea, unde aceştia au arme, dar şi trupe masate spre ţările baltice“, a explicat generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz, fost şef al Direcţiei de Management al Resurselor pentru Apărare din MapN.

De asemenea, acesta a precizat faptul că procesul de achiziţie durează din cauza birocraţiei. „Cred că demersurile au început acum un an sau doi ani. Sistemul de achiziţii de la americani e puţin complicat. Se face un memorandum de înţelegere, apoi se dă de aprobat la Departamentul de Stat, după care se aprobă de Pentagon. E un întreg circuit“, a declarat Grumaz pentru „Adevărul“ , precizând că şi în partea română cererea pentru rachetele Patriot trebuie să treacă pe la Departamentul de Înzestrări al MApN, apoi să fie aprobată de Guvern şi să existe şi un aviz al CSAT. 

 

Detalii suplimentare asupa unui asemenea demers a oferit şi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, care susţine că cele 3,9 miliarde de dolari cel mai probabil vor fi plătite eşalonat. „Când vorbim de achiziţii militare, în general e vorba de un pachet livrat unei ţări care cuprinde produsele, instalarea lor şi să spunem, mentenanţa. Se pune problema unui proiect pe termen mediu, putând fi dus până la aproape zece ani. Depinde de prevederile contractuale, dar, din câte ştiu eu, la astfel de înţelegeri e prevăzută plata eşalonată“, a declarat Diaconescu pentru „Adevărul“. 

 

Pe de altă parte, Grumaz a atras atenţia că România, totuşi, nu va cumpăra rachete Patriot de ultimă generaţie, aşa cum cum fac polonezii, cei care după trei ani de negocieri au bătut palma. Aceştia vor primi opt sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru 7,5 miliarde de dolari. 

 

Descurajarea ameninţărilor regionale

„Această propunere de vânzare va consolida obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite prin contribuirea la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care a fost şi continuă să fie o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi progresul economic în Europa. Vânzarea propusă a sistemelor Patriot va  contribui la necesităţile României în termeni de autoapărare şi va sprijini obiectivele NATO în materie de apărare“, se mai arată în comunicat.

 „România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său şi pentru a descuraja ameninţărilor regionale. Vânzarea propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează adesea pe teritoriul României“, mai precizează agenţia, adăugând că România nu ar trebui să aibă nicio dificultate legată de „absorbirea acestui sistem în cadrul forţelor armate“.

De asemenea, „potenţiala vânzare a acestor rachete şi a echipamentului nu va modifica echilibrul militar de bază în regiune“, precizează agenţia americană.

Pentru implementarea acestui acord va fi necesar ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi support tehnic şi logistic.

Ca pentru fiecare contract comercial de vânzare de arme de către Washington, Departamentul de Stat este cel care aprobă „posibila vânzare“, Ministerul Apărării informează Congresul, iar acesta din urmă poate, în teorie, să se opună în termen de 30 de zile.

Însă, având în vedere că România este membră NATO şi că discuţiile privind această potenţială tranzacţie se poartă de multă vreme, este foarte puţin probabil ca congresmenii americani să nu fie de acord.

Decizia finală se va lua la toamnă

Premierul Mihai Tudose i-a convocat ieri pe ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General al Armatei, general Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a discuta despre înzestrarea Armatei în condiţiile anunţului venit de la americani privind posibila achiziţie rachete patriot.  „Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri”, a declarat Tudose, laconic, potrivit unui comunicat al Guvernului. 
 
Mai aplicat pe această chestiune a fost Adrian Ţuţuianu, cel care a spus că discuţia pentru sistemul de rachete Patriot e mult mai veche şi în următoarea perioadă vor stabili dacă vor merge pentru aprobarea cererii în Parlament. Sistemul Patriot nu apare în lista obiectivelor de achiziţii aprobate prin memorandum, adică cele opt programe.
 
 
„Orizontul de timp e undeva în toamnă, septembrie-octombrie. Atunci vom avea o decizie finală“, a declarat Ţuţuianu, care a subliniat că cel mai probabil va fi necesară eşalonarea plăţii. De altfel,  cele 3,9 miliarde de dolari depăşesc cu aproape 250 de milioane de dolari cei 2% din PIB destinaţi pentru cheltuieli la Apărare, în condiţiile în care PIB-ul României pentru acest an e estimat la  182,8 miliarde euro Ţuţuianu s-a văzut ieri şi cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, printre temele de discuţie fiind posibila achiziţie de către România a celor şapte sisteme de rachete sol-aer de tipul Patriot, ocazie cu care diplomatul american l-a felicitat pe ministrul român pentru intenţia României de a-şi întări arsenalul.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: