Cum poate frâna Traian Băsescu noua Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu nu vede cu ochi buni noua Constituţie Foto: Adevărul
Traian Băsescu nu vede cu ochi buni noua Constituţie Foto: Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu se gândeşte să profite de slăbiciunile din actuala Constituţie şi să conteste pentru a doua oară legea referendumului la Curtea Constituţională, deşi legea îi permite, teoretic, o singură sesizare

Şeful statului are o nouă găselniţă pentru a amâna cât mai mult promulgarea legii referendumului, care ar permite modificarea Constituţiei şi demiterea preşedintelui cu un prag de prezenţă de numai 30%. Traian Băsescu încearcă din nou limitele actualei Legi fundamentale şi se gândeşte să conteste, pentru a doua oară, Legea referendumului la CCR, decizie fără precedent în jurisprudenţa Curţii. „Nu exclud posibilitatea să revin la CCR pentru a contesta din nou legea referendumului. Consituţia nu îl limitează pe preşedinte la număr. Preşedintele care pierde majoritatea parlamentară nu numai că poate fi suspendat, ci chiar demis. Devenim un stat instabil. Nu este exclus să vin cu noi argumente la Curte“, a avertizat Traian Băsescu, într-o emisiune la B1Tv.

Ce spune legea
Şeful statului vrea să speculeze formularea laxă din actuala Constituţie, care nu stipulează clar de câte ori poate sesiza preşedintele Curtea Constituţională, înainte de a promulga o lege. Articolul 77 din Legea fundamentală, ce reglemnetază promulgarea legilor, are o formulare ambiguă.

„Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea“, sună textul legii.

Dacă în cazul retrimiterii legii spre Parlament, termenul constituţional este clar (o singură dată), Legea fundamentală nu spune, negru pe alb, dacă aceeaşi prevedere (o singură dată) se aplică şi în cazul sesizării de neconstituţionalitate. Astfel, paragraful cu pricina se poate interpreta în fel şi chip. Chiar şi specialiştii în drept constituţional s-au contrazis atunci când „au tradus“ textul legii.

Opinia specialiştilor
„După ce Curtea a stabilit că legea este constituţională, preşedintele are obligaţia de a o promulga. Aceasta este o interpretare teleologică a articolulului 77 din Constituţie.Nu văd încă o cale de atatc. Dacă, totuşi, preşedintele va mai contesta încă o dată legea, CCR va declara sesizarea inadmisibilă“, a opinat Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional.

La polul opus, Radu Carp, blogger adevarul.ro,  crede că demersul preşedintelui poate avea succes. „Articolul din Constituţie este permisiv, practic nu există niciun fel de restricţie. Din moment ce Curtea judecă pe această Constituţie, nu i se poate restricţiona acest drept preşedintelui“, crede Carp..

Elenina Nicuţ înclină şi ea balanţa în favoarea preşedintelui, dar cu o codiţie: să vină cu argumente noi. „ Legiuitorul nu a spus în mod expres de câte ori poate fi sesizată Curtea. Dacă preşedintele găseşte alte pasaje neconstituţionale în lege, ar putea sesiza din nou CCR. În această situaţie, magistraţii vor trebui să se pronunţe pe temeinicia legii“, a argumentat specialistul în drept constituţional.

Totuşi, dacă va renunţa la această ideea, Traian Băsescu va extinde la maximum limita Constituţiei. „Voi promulga legea în a zecea zi la ora 23.59 de minute, atât cât îmi permite Constituţia“, a spus, tranşant, Băsescu.

Ponta: Parcă e un mic copil, râzgâiat
Premierul Victor Ponta crede că preşedintele nu a vorbit serios şi că va promulga legea în interval legal. „Aici nu există interpretări, nu există loc de «stai, că nu vreau să aplic Constituţia». Preşedintele trebuie să o aplice şi este suficient de fricos pentru funcţia domniei sale ca să zică una la TV şi, după aia, să o promulge. Că o s-o promulge în a 9-a zi, la ora 24, astea sunt chestii de copii. Parcă e un mic copil, râzgâiat, care mai vrea să mai strice jucăriile înainte să i le ia părinţii“, a spus Ponta la România TV.

„ Aşa o putem ataca la nesfârşit"

Nici preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu crede în planul lui Traian Băsescu. „Eu, cum şi domnia sa a recunoscut, nu am mai auzit un asemenea precedent şi nu ştiu dacă este constituţional, pentru că prin absurd gândiţi-vă că în felul acesta o lege ar putea fi blocată la infinit şi eu cred că atacul de neconstituţionalitate se poate face o singură dată. Aşa o putem ataca la nesfârşit şi un singur om că este preşedinte sau ştiu eu altcineva o poate bloca. Nu cred că se poate asta şi eu cred că exact aşa cum v-a spus la ora 23 şi 59 de minute - aici trebuie să ne punem bine ceasurile că iese scandal - va promulga legea, aşa cred şi eu că domnul Băsescu va fi foarte atent să rămână în parametrii constituţionali“, a declarat Antonescu.

Curtea Constituţională a decis ca modificarea Legii referendumului, prin care se reduce la 30% pragul la referendum, este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Citeşte articole pe aceeaşi temă:

Băsescu plânge de mila tricolorilor. Şeful statului are un antrenor favorit pe care l-ar vrea la naţională

Traian Băsescu: „Dacă nu vor renunţa la creşterea cu 7 eurocenţi a accizei la benzină, le trimit bugetul înapoi”

Traian Băsescu, despre descentralizare: „România va fi răvăşită în interes electoral, e crimă administrativă”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite