Cum a fost posibil ca Victor Ponta să câştige alegerile în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul PSD, Victor Ponta, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova cu 38%. Cum a reuşit PSD să obţină un scor atât de bun ne explică bloggerul basarabean Alex Cozer, într-un material pentru site-ul independent.md.

Cât a contat susţinerea premierului Iurie Leancă 

Susţinerea premierului Iurie Leancă, scrie Alex Cozer, nu a contat prea mult. „Susţinerea lui Leancă, coroborată cu mai multe donaţii ale guvernului român pentru Chişinău nu ar fi adus niciodată 38% pentru Ponta.În primul rând pentru că ideea cu susţinerea lui Leancă a fost trecută destul de rapid cu vederea, mai ales după ce a trezit critici extrem de vehemente la Chişinău. Donaţiile, unele binevenite, într-adevăr, au fost foarte mult mediatizate în presă.Dar donaţiile României nu sunt de ieri de azi. Guvernul român dona Republicii Moldova şi în 2013 şi la începutul lui 2014. Leancă şi Ponta s-au întâlnit de „n” ori şi până la alegerile europarlamentare“, scrie Alex Cozer pentru independent.md. 

Cine l-a votat pe Ponta

Sursa citată susţine că „la aceste alegeri nu au ieşit doar cetăţenii români din Republica Moldova, ci şi extrem de mulţi deţinători de cetăţenie, aduşi cu microbuze, organizat, de către susţinătorii lui Ponta de la Chişinău“.

„Iar «susţinătorii» lui Ponta de la Chişinău e de fapt unul singur. Vladimir Plahotniuc îl cheamă, cel ce a zburat foarte des până în septembrie 2014 la Bucureşti, pentru a-şi rezolva un dosar privind dubla identitate“, mai susţine Alex Cozer.

În luna septembrie, Plahotniuc ar fi semnat la Bucureşti un acord de colaborare între PD şi PSD. Mai mult, acesta i-ar fi  promis atunci lui Ponta că va obţine la Chişinău cât a obţinut Băsescu în scrutinele de până acum.

„Sigur, Plahotniuc, ca întotdeauna, s-a dat mult mai mare decât este, iar planurile i-au fost date peste cap de activismul românilor adevăraţi de la Chişinău, care au obţinut cetăţenie nu doar pentru a ajunge în Europa la muncă.Pentru că, dacă urmărim atent rezultatele, vom vedea că în toate raioanele am avut o prezenţă mult mai mare decât în mod normal. În toate secţiile de vot din afara capitalei am avut de la 8-900 de votanţi până la aproape 2.000. De unde? Din astfel de microbuze, care au circulat duminică prin toată ţara“, susţine Alex Cozer. 

Acesta mai susţine că, şi în Chişinău, premierul Ponta a obţinut scoruri de 20-25%, ceea ce înseamnă un procent foarte mare.

„Însă nici în Chişinău nu obţinea niciodată Ponta asemenea scoruri dacă mai erau deschise minimum 5 secţii de vot. Multă lume, din nou, sinceră, care ar fi votat pentru dreapta, s-a plimbat în Chişinău de la o secţie la alta, ca până la urmă să nu mai voteze. Vorbesc pentru că aşa a păţit chiar tatăl meu. Iar asta în timp ce cei plătiţi cu 300-500 de lei pentru a vota cu Ponta (aşa după cum s-a tot vorbit duminică), au fost nevoiţi să aştepte în faţa secţiilor de vot pentru a-şi primi banii. Fapt care, desigur, a contribuit şi mai mult la formarea cozilor“, mai scrie bloggerul Cozer.

Sforarul Plahotniuc

În finalul materialului, Alex Cozer explică miza implicării lui Plahotniuc. „Pentru că este extrem de important pentru el cine va câştiga alegerile din România şi va conduce la Bucureşti în următorii 5 ani. Ani în care ar trebui şi noi măcar cu câţiva centimetri să ne apropiem de Uniunea Europeană. Iar orice pas spre UE, ştim bine, este egal cu un pus spre puşcărie a corupţilor de la Chişinău. Corupţi în fruntea cărora tronează semeţ Plahotniuc. Având însă un paravan precum România, o ţară la conducerea căreia s-ar afla un individ care să te apere aşa cum a făcut-o Ponta în cazul lui Voiculescu sau Năstase şi-o va face şi cu Hrebenciuc imediat după campanie, este foarte important pentru Plahotniuc“, este de părere Alex Cozer.

În opinia sa, o victorie a lui Victor Ponta riscă „să zdruncine rău de tot sistemul de justiţie din România, care abia începe să funcţioneze“. „Iar o Românie cu o justiţie şubredă ar putea să dea şi mai multă legitimitate mafioţilor de aici.De asta românii de peste tot, de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi din toate colţurile lumii trebuie să fie atenţi şi responsabili pe 16 noiembrie. În dependenţă de cum vor vota, România are şansa să continue pe drumul actual sau să dea câţiva ani înapoi. Iar acelaşi lucru poate fi valabil şi pentru Moldova“, conchide Alex Cozer.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis a pierdut alegerile

Klaus Iohannis a cules ce a semănat. După o campanie dominată de indolenţă în acţiuni, de aroganţă comunicaţională şi mesianism personal bazat pe un mit creat la Sibiu, neamţul nostru a reuşit să piardă din primul tur. Soarta s-a dovedit de multe ori generoasă şi chiar şi acum îi mai oferă o şansă în turul doi. Dar dacă Victor Ponta va fi preşedinte peste două săptămâni, acest fapt i se va putea imputa, în cea mai mare măsură, lui Klaus Iohannis.

Micro-campania

Există „macro-campania”, bătălia la vedere. Atîta cîtă e. Toată lumea îşi dă seama că nu e o întrecere cinstită, pe doctrine, proiecte şi profesionalism. E un simplu caft de cartier. Niciodată nu s-a coborît atît de jos în materie de „proceduri” electorale.

Alegeri prezidenţiale 2014. Rezultate oficiale parţiale anunţate de BEC la ora 11.oo: Ponta - 40,33%, Iohannis - 30,44%

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Conform rezultatelor parţiale anunţate de BEC la ora 11.00, până la ora 10.20 au fost centralizate 98,30% din procesele verbale. Victor Ponta a obţinut 40,33% din voturi, urmat de candidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 30,44%

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite