Cum au fost numărate semnăturile candidaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central (BEC) a realizat doar o analiză de fond a listelor de semnături şi s-a bazat pe buna-credinţă a candidaţilor în ceea ce priveşte veridicitatea semnăturilor, fără a le număra bob cu bob.

Pentru ca o persoană să poate intra în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat, Legea 370/2004, privind alegerea preşedintelui României, prevede ca dosarul de candidatură să fie însoţit de cel puţin 200.000 de semnături de susţinere.

Cei 14 candidaţi validaţi de Biroul Electoral Central au adunat împreună 7.651.660 de semnături. Numărul alegătorilor cu domiciliul în România înscrişi în Registrul electoral este de 18.313.698. Dacă raportăm numărul de semnături  la această cifră rezultă că aproape un român din doi cu domiciliul în ţară a semnat pentru susţinerea unui candidat.

Se naşte o întrebare: cum s-a contabilizat un număr atât de mare de semnături în cele 48 de ore pe care BEC le-a avut la dispoziţie, potrivit legii, pentru a accepta sau respinge o candidatură?

Contactat de „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, ne-a declarat că din cauza timpului limitat nu este posibilă decât o verificare a „formei listelor de semnături“.

„Semnăturile au fost verificate de cei 14 membri BEC. Vă daţi seama că în cele 48 de ore ar fi fost imposibil să verificăm veridicitatea fiecărei semnături în parte. Cu alte cuvinte, calitatea semnăturilor nu o putem verifica, pentru că nici nu avem la dispoziţie un sistem informatic care să ne permită acest lucru“, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al BEC.

A contat buna-credinţă a candidaţilor

De asemenea, potrivit lui Marian Muhuleţ, un element important în procesul de verificare l-a jucat şi onestitatea candidaţilor. „Nu aveam de ales decât să plecăm de la premisa că fiecare candidat este de bună-credinţă. În plus, ne gândim că fiecare candidat angrenează în strângerea de semnături oameni corecţi care îşi asumă acele liste“,  a mai afirmat Muhuleţ. Potrivit legii, listele de semnături sunt însoţite de un aşa-numit opis centralizator care cuprinde datele personale ale celui care a strâns semnăturile şi o declaraţie pe propria răspundere că datele de identificare ale persoanelor care au semnat sunt reale.
Codul penal prevede că falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoarea  de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Semnăturile:

Victor Ponta şi Klaus Iohannis, candidaţii credidaţi de sondaje ca principalii contracandidaţi din turul II, au strâns fiecare peste două milioane de semnături. Redăm lista completă a numărului de semnături adunate de candidaţi, potrivit BEC: Victor Ponta – 2.195.357, Klaus Iohannis – 2.210.000, Monica Macovei – 328.745, Călin Popescu Tăriceanu – 279.160, Elena Udrea – 381.902, Kelemen Hunor – 265.670, Dan Diaconescu – 237.230, Teodor Meleşcanu – 364.840, Constantin Rotaru – 235.268, William Brânză – 253.858, Corneliu Vadim Tudor – 215.840, Mirel Amariţei – 226.815, Zsolt Szilagyi – 217.369 şi Gheorghe Funar – 239.606.   

Udrea: Voi cere verificarea

În plin proces de strângere a semnăturilor, prezidenţiabilul PMP, Elena Udrea, declara că va cere ca toate semnăturile să fie verificate. Ea invoca faptul că, cel mai probabil, multe semnături au fost reportate de la acţiunile trecute de strângere a semnăturilor.

„Sunt ultimul candidat intrat în competiţie şi nu este uşor să strângi semnături. Nu ştiu ce fac ceilalţi candidaţi, dar eu chiar o să cer ca toate semnăturile să fie verificate pentru că, probabil, foarte multe sunt copiate din acţiunile trecute de strângere de semnături. Noi strângem semnături în stradă, sunt semnături reale, nu sunt copiate sau falsificate“, susţinea Elena Udrea.

“Nu aveam de ales decât să plecăm de la premisa că fiecare candidat este de bună-credinţă. În plus, ne gândim că fiecare candidat angrenează în strângerea de semnături oameni corecţi care îşi asumă acele liste“, a declarat Marian Muhuleţ, purtător de cuvânt Biroul Electoral Central.

Ordinea pe buletinele de vot

Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii candidaţilor pe buletinele de vot are loc astăzi, începând cu ora 14.00, a precizat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Potrivit procesului verbal-constatator încheiat duminică de BEC, cele 14 candidaturi sunt definitive.
BEC a stabilit ieri că orele de referinţă pentru transmiterea datelor privind prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale sunt: 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 şi 22.30.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite