Cum a fost ales noul şef al Camerei Deputaţilor: etajul şi şantajul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Ciolacu a ajuns al treilea om în stat după un troc politic: deputaţii ALDE au votat pentru candidatul PSD, în timp ce senatorii PSD vor vota împotriva ridicării imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE. Negocierile s-au întins, la propriu, pe trei etaje din Parlament. La finalul zilei, PSD şi ALDE au dat restart guvernării.

PSD şi ALDE s-au ţinut reciproc în şah pe parcursul zilei de miercuri. „Adevărul“ vă prezintă filmul evenimentelor care, la finalul zilei, s-a terminat cu alegerea deputatului PSD Marcel Ciolacu în fruntea Camerei Deputaţilor şi menţinerea alianţei PSD-ALDE la guvernare.

Ora 10.00. Comisia juridică din Senat, etajul 5. Pe ordinea de zi a senatorilor jurişti apare, surpinzător, solicitarea DNA de ridicare a imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, după şase luni de amânari. Liderul ALDE e acuzat de procurori că ar fi luat o mită de 800.000 de lei pe vremea când era premier. Comisia, unde PSD are singur majoritatea, dă raport pozitiv pentru cererea DNA. Senatorii PSD lansează informaţia, pe surse, că imediat va fi dat votul final, în plen.

Ora 10.30. Plenul Camerei Deputaţilor, etaj P1. Deputaţii încep discuţiile despre alegerea unui nou şef al Camerei Deputaţilor, după ce Liviu Dragnea şi-a pierdut mandatul în urma condamnării la 3 ani şi 6 luni de închisoare. PSD realizează că nu are majoritatea pentru a-şi impune candidatul, pe Marcel Ciolacu, şi cere de mai multe ori sistarea lucrărilor Camerei sau pauze scurte. La cel moment, PSD se putea baza doar pe cele 139 de voturi ale aleşilor săi şi câteva de la minorităţi, în timp ce Opoziţia, formată din PNL, USR şi PMP, o susţine pe liberala Raluca Turcan la şefia forului. În acelaşi timp, în plenul Senatului, acolo unde PSD are majoritate aproape singur, nu e cvorum, deci nu se poate vota cazul Tăriceanu. Senatorii PSD au lipsit deliberat.

Ora 12.30. Camera Deputaţilor, etaj 1M, exact sub plen. Tot după prânz, premierul Viorica Dăncilă vine pe grabă la Parlament pentru o discuţie cu aleşii PSD şi pentru a negocia cu Călin Popescu Tăriceanu susţinerea lui Marcel Ciolacu la şefia Camerei Deputaţilor. După aproape o oră de discuţii, premierul iese la 1M şi afirmă că PSD va avea majoritatea în plenul Camerei, o sală aflată un etaj mai jos. În paralel, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, susţine că senatorii PSD nu-l vor lăsa pe Tăriceanu fără imunitate. „Nu îmbrăţişăm forme de abuz care au paralizat România“, a spus Şerban Nicolae, deşi, de dimineaţă, în Comisia Juridică, PSD a votat împotriva lui Tăriceanu.

Ora 14.00. Plenul Camerei Deputaţilor, etaj P1. Partidele îşi prezintă oficial candidaţii. Trei aleşi, Raluca Turcan, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor se bat pentru o singură funcţie: preşedinţia Camerei Deputaţilor. „Aici s-au tranzacţionat voturi, s-au făcut şantaje asupra unor voturi. Am asistat la tranzacţionări jenante chiar şi azi“, îi acuză Raluca Turcan pe social-democraţii care au venit în sală pentru a vota doar după ce s-au asigurat că ALDE va fi de partea lor. „Nu cred că o vreţi pe Turcan care, într-un alt mandat, sechestra colegi parlamentari în birou ca să nu voteze motiunea împotriva Guvernului Boc“, răspunde Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD.

Ora 15.30. Plenul Camerei Deputaţilor. Marcel Ciolacu obţine 172 de voturi, cu toate că PSD şi ALDE au doar 158 de deputaţi. Aşadar, au mai venit voturi de la minorităţi şi Pro România. Fix ieri, PSD i-a oferit dreptul lui Victor Ponta de a-şi face grup parlamentar, după ce Dragnea a refuzat acest lucru aproape un an. Astfel, la sfârşitul zilei, Ciolacu e înscăunat la şefia Camerei Deputaţilor, PSD şi ALDE arată că au în continuare majoritate, iar Tăriceanu are promisiunea că senatorii PSD vor rspinge săptămâna viitoare solicitarea DNA de începere a urmării penale. Deci dosarul său va fi închis. Cât despre Marcel Ciolacu, întrebat dacă nu îi e teamă să se aşeze pe fotoliul ocupat până de curând de Liviu Dragnea, noul preşedinte al Camerei Deputaţilor a spus: „Nu ştiu. Nu cred“. Mai îngrijorată a fost soţia sa.  Mi-a dat azi un mesaj cu trei nume: Adrian Năstase, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea”, a povestit Marcel Ciolacu, amuzat, după şedinţa CEX.

Ciolacu a pescuit cu Drgnea şi a vânat cu Hayssam
Marcel Ciolacu a fost unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, cu care obişnuia să meargă la pescuit. A fost numit vicepremier în Guvernul Tudose tocmai pentru a-i transmite lui Dragnea în timp real toate mişcările din Guvern. Însă Ciolacu a trecut în barca lui Mihai Tudose. S-au scufundat  împreună la începutul anului 2018. În toamna anului trecut, în Parlament, Liviu Dragnea a fost aproape să se ia la bătaie cu fostul său locotenent, trecut în grupul „puciştilor“ din partid. Motivul: Marcel Ciolacu şi Mihai Tudose unelteau cu Victor Ponta să-l răstoarne pe Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor.

În mai 2015, în presă au aparut fotografii cu Marcel Ciolacu alături de Omar Hayssam, la o partidă de vanătoare organizată de Directia Silvica Buzău, judeţul de baştină al noului şef al Camerei Deputaţilor. Deputatul PSD a recunoscut că pozele sunt reale, însă a precizat că sunt tăiate. La vânătoare ar fi participat mai multe persoane. Omar Hayssam era la momentul în care s-a făcut fotografia, la începutul anilor 2000, un apropiat al liderilor PSD.

Presa a scris că Ciolacu apare pe o lista de datornici ai lui Hayssam. La începutul anilor 2000, sirianul l-ar fi împrumutat cu 200 de milioane de lei vechi. Omar Hayssam este condamnat la peste 23 de ani de închisoare, pentru răpirea a trei jurnalişti în Irak, în 2005, precum şi pentru alte infracţiuni.

Te-ar putea interesa şi:

Reportaj. Cum a decurs primul vot important din epoca post-Dragnea: la fel ca în era Dragnea

Culise. Cum se împart taberele în PSD în era post-Dragnea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite