Cum forţează PSD legea ca s-o cheme pe Kovesi la raport în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolicea, liderul deputaţilor PSD
Eugen Nicolicea, liderul deputaţilor PSD

PSD a interpretat la limită Regulamentul Camerei Deputaţilor când a decis să ancheteze şi în Parlament corectitudinea alegerilor prezidenţiale din 2009, deşi Parchetul General a deschis dosar penal în acest caz, în urma dezvăluirilor jurnalistului Dan Andronic. Opoziţia acuză faptul că miza PSD este, de fapt, răfuială cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu neapărat aflarea adevărului.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, dominate de coaliţia PSD -ALDE, au decis ca Parlamentul să ancheteze în continuare modul în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009, în urma dezvăluirilor jurnalistului Dan Andronic, deşi Parchetul a început o anchetă penală în acest caz. Ca să arate că nu se amestecă în treburile procurorilor, deputatul PSD Eugen Nicolicea, care va fi şi membru al Comisiei de anchetă, a propus ca parlamentarii să nu ancheteze faptele cercetate de Parchet, şi anume abuzul în serviciu şi falsificarea documentelor electorale. Şi atunci care va mai fi activitatea comisiei, dacă de încălcarea legii se ocupă procurorii? „Sunt foarte multe obiective. Avem de la litera a până la litera o. Nu pot să le enumăr acum pe toate“, a răspuns Nicolicea. Rugat să precizeze doar obiectivele importante, Nicolicea a repetat: „V-am spus, de la litera a la litera o. Dacă vreţi, le citiţi“. Jurnaliştii au insistat că publicul aşteaptă o comunicare oficială din partea lui, dar Eugen Nicolicea a spus că „publicul de acasă va avea comunicatul oficial“. Până seara, comunicatul nu a mai venit.

Conform legii, Parlamentul ar fi trebuit să renunţe definitiv la comisia de anchetă în momentul în care Parchetul General a anunţat că deschide un dosar penal care să cerceteze alegerile din 2009. Numai că PSD, prin Eugen Nicolicea, a apelat la un tertip. Articolul 74 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, legea de organizare internă a deputaţilor, spune la alineatul 1: „Anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată“. Prin amendamentul Nicolicea, PSD respectă, în mod formal, această cerinţă, întrucât Comisia a precizat că nu anchetează faptele cercetate de Parchet, ci are alte obiective, pe care deocamdată nu le ştim.

Însă articolul 74 mai are un alineat, care spune: „O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei“. În mod normal, comisia de anchetă parlamentară ar fi trebuit să-şi înceteze activitatea, din moment ce Parchetul anchetează dezvăluirile lui Dan Andronic. Însă PSD forţează interpretarea legii şi spune că anchetează contextul, nu faptele , deşi subiectul este acelaşi.  „În mod evident, dacă se votează această hotărâre de înfiinţare miercuri în plen se încalcă regulamentul celor două Camere“, a spus şi liderul USR Nicuşor Dan.

„DNA este folosită în jocul politic“

Miza comisiei de anchetă este, de fapt, audierea Laurei Codruţa Kovesi, despre care Dan Andornic a susţinut că se afla şi ea, alături de capii SRI de la acea vreme, George Maior şi Florian Coldea, acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009.  De altfel, Eugen Nicolicea a precizat că reprezentanţii instituţiilor publice vor fi obligaţi să vină la audieri, pe când celelalte persoane vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, spune, la rândul său, că PSD îşi doreşte să se lupte mediatic cu DNA. „ Avem un parteneriat între PSD, ALDE şi un nou-intrat, Traian Băsescu, tot pentru a săpa la temelia procurorului general Laura Codruţa Kovesi”, a spus Turcan. „PNL nu este un apărător al Laurei Codruţa Kovesi, însă este evident pentru toată lumea când o instituţie cum este DNA este folosită în jocul politic al unor partide aflate la guvernare, doar pentru a ajunge la un cadru juridic în România care să-i favorizeze pe corupţi“, a conchis Turcan.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite