Cum a fabricat Ponta scandalul „vila lui Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură Antena 3
Captură Antena 3

Antena 3 şi premierul Victor Ponta au susţinut că preşedintele Traian Băsescu ar fi cerut Guvernului să-i repartizeze o vilă pe malul lacului Snagov după încheierea mandatului. De fapt, Traian Băsescu a cerut, conform legii, o casă, nu neapărat vila de la Snagov

Premierul Victor Ponta a girat, ba chiar a amplificat o ştire falsă transmisă de Antena 3, în care subiectul principal era Traian Băsescu. Filmul manipulării arată astfel. La sfârşitul lunii septembrie, în emisiunea „Ediţie specială“ de la Antena 3, moderatoarea Oana Stancu „dezvăluia“ că, după încheierea mandatului la Cotroceni, şeful statului are intenţia să ceară o vilă de protocol pe malul lacului Snagov. Antena 3 susţinea că şeful statului ar vrea să aleagă între Vila nr.1. A şi Vila nr.1.B, imobile cu un teren de peste 37 de mii de metri pătraţi.

Pentru mai multă credibilitate, Antena 3 a trimis la faţa locului un reporter, care a stat de vorbă cu paznicii, a întrebat când a fost renovată vila, şi-a plimbat mâna prin apa piscinei, într-o imagine ce amintea de vara anului 2012, când Guvernul Ponta a deschis porţile Vilei Dante pentru a lăsa poporul să vadă ce casă şi-a pregătit Traian Băsescu pentru pensie. Însă reporterul Antenei 3 nu a pomenit niciodată numele lui Traian Băsescu în timpul filmării de la Snagov. Totul părea un reportaj despre starea vilelor aflate în protocolul de stat. Corelaţia vilă - Traian Băsescu a fost făcută în studioul Antenei 3, de Oana Stancu şi invitaţii săi. În plus, pentru realizarea acelui reportaj, Antena 3 a avut nevoie de avizul RAAPPS, instituţie aflată în subordinea Guvernului.

La câteva zile după emisiune, imediat după ce preşedintele a dezvăluit că Ponta a fost ofiţer SIE, premierul a mers la cealaltă televiziune prietenă, România TV, unde a anunţat că preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului atribuirea unei reşedinţe după finalul mandatului, dar nu a spus nimic de vila de la Snagov.  „E în lucru cererea. Probabil pentru că nu am răspuns rapid la solicitare a sărit cu ofiţerul acoperit. Nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă, cred că o reşedinţă normală, din câte ştiu şi domnul Iliescu şi domnul Constantinescu stau în nişte condiţii decente. Vorbim de decenţă. Nu o garsonieră la etajul 10, dar nici palate“, a spus premierul.

Ce spune legea
Conform legii, preşedintele României se bucură de mai multe privilegii după încheierea mandatului. „Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază “, se arată la articolul 2 din legea 406/2001.

Deci legea îi permite lui Traian Băsescu să ceară o casă, însă nu una anume, ci una atribuită prin hotărâre de Guvern, adică de premierul Ponta. Traian Băsescu a solicitat, într-adevăr, o locuinţă de protocol, însă nu neapărat o vilă la Snagov, pentru că astfel ar fi încălcat legea. „Eu n-am cerut o vilă anume. Eu n-am cerut o locuinţă de protocol şi un birou, aşa cum spune legea. Nu stau cu căciula în mână la Ponta, ca şi cum mi-ar da o casă din cele şapte ale lui “,a declarat Băsescu, aseară, la B1TV. Şeful statului a spus că, dacă ar locui în reşedinţa personală din strada Mihăileanu, unde este un bloc cu nouă familii, ceilalţi locatari ar trebui să fie verificaţi zilnic de către SPP. „Mi-ar crea şi mie un disconfort pentru că ştiu că oamenii aceia ar fi supuşi unui sistem de control, care decurge din obligaţiile SPP în protejarea unui demnitar. Deci aici e singura chestiune“, a subliniat şeful statului.

În acest sens, Traian Băsescu a trimis o cerere către  Secretariatului General al Guvernului (SGG), care are în subordine Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAAPPS), responsabilă cu administrarea locuinţelor de protocol. Iar SGG se află în subordinea premierului Victor Ponta. „Secretariatul General al Guvernului primeşte astfel de cereri. Dacă vine o cerere semnată de Traian Băsescu, sigur că aflu, aş fi nostim să vă spun că nu ştiu, cum să nu ştiu?“, mai spunea Ponta la România TV.

Ponta îngroapă scandalul
Miercuri seară, prezent în studioul Antena 3, Victor Ponta a anunţat că discuţia despre „palatul lui Băsescu“ de la Snagov se încheie, fără a spune concret că preşedintele ar fi cerut o casă la Snagov.„Discuţia e soluţionată pentru că am primit mai multe solicitări de la fundaţii. Am respins acea propunere a RAAPPS şi am discutat cu secretarul general zilele acestea“, a spus Ponta. Aşadar, Ponta a lăsat să se înţeleagă că Băsescu ar fi solicitat vila de la Snagov, iar subordonatul său, şeful SGG, ar fi acceptat acest lucru, numai că el, din postura de premier, ar fi îndreptat lucrurile.În plus, Ponta a întors discuţia în cheie electorală. „Sâmbătă, nemaifiind zi de campanie electorală, o să mă văd cu mai multe fundaţii care promovează performanţa şi una dintre ele probabil că va primi acea proprietate imobiliară în folosinţă gratuită chiar săptămâna viitoare. Deci discuţia despre palatul lui Băsescu se închide“, a spus Ponta.  „Am înţeles că dă la o fundaţie nu ştiu ce vilă pe care au reparat-o la Snagov.  Europarlamentarul Ivan a făcut o fundaţie la Bruxelles împreună cu Daciana Sârbu şi înţeleg că Ponta ar vrea să le dea lor vila de la Snagov pentru fundaţie“, a  dezvăluit Băsescu, aseară.

Unde stau foştii preşedinţi
Fostul preşedinte Ion Iliescu locuieşte într-o casă din strada Moliere, din cartierul Primăverii, locuinţă pe care a cumpărat-o de la stat, la începutul anilor 90, printr-un decret dat chiar de el însuşi. Iliescu nu a putut să cumpere atunci şi terenul aferent imobilului - 1.000 de metri pătraţi. Însă, în 2008, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a făcut cadou terenul printr-o hotărâre de guvern.Emil Constantinescu, al doilea preşedinte post-decembrist al României, a primit după încheierea mandatului o vilă de 246 de metri pătraţi pe strada Pictor Mirea, în zona Kiseleff.

Pe aceeaşi temă:

Băsescu, la mâna lui Ponta. Premierul decide unde va locui preşedintele după terminarea mandatului

UPDATE Guvernul a revenit şi susţine că de fapt a respins proiectul care vrea să pună botniţă jurnaliştilor

Victor Ponta, între Băsescu, Iohannis şi promisiuni electorale de ultim moment

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite