Cum explică Alexandru Rafila protestele anti-restricţii: HoReCa nu a primit sprijin, iar campania de comunicare a fost „lipsită de empatie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila / FOTO Inquam Photos / George Calin-
Alexandru Rafila / FOTO Inquam Photos / George Calin-

Medicul Alexandru Rafila a declarat, miercuri seară, că mulţi oameni sunt afectaţi din punct de vedere economic de restricţii, că cei din sectorul HoReCa nu au primit un sprijin, dar şi că întreaga campanie de comunicare este una „lipsită de empatie”, astfel că oamenii au ieşit să protesteze pe străzi.

„Aţi remarcat că mulţi oameni sunt afectaţi din punct de vedere economic, din punct de vedere al vieţii de zi cu zi şi aici în mod evident un Guvern are  o responsabilitate, să facă suportabilă din toate punctele de vedere viaţa cetăţenilor şi să ia acele măsuri care să aibă cel mai mic impact asupra vieţii lor. Mă refer la măsurile restrictive, în condiţiile în care iau măsuri de sănătate publică sau iau măsuri pe care noi le numim nonfarmacologice, măsuri organizatorice care să ină pandemia sub control pe de-o parte, dar să permită şi o funcţionare, cât de cât a societăţii”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24, miercuri seară.

Medicul  spune că este important să fie găsite mijloacele prin care populaţia să fie un partener în combaterea pandemiei.

„Dacă în mod evident HoReCa nu a primit un sprijin, în mod evident foarte multă lume este afectată şi măcar e de încercat un model care s-a încercat şi în alte ţări prin care aceste industrii să poată să fie ţinute în funcţiune. Din punctul acesta de vedere, coroborat şi cu campania de comunicare lipsită de empatie şi claritate, sunt motivele pentru care mulţi dintre cei care au hotărât să iasă pe străzi, în aceste zile, au făcut-o. Atunci nu ai decât o soluţie: să găseşti mijloacele prin care populaţia îţi devine parteneră în combaterea pandemiei şi măsurile pe care  le iei ca să poţi ţine în funcţionare, cât mai mult timp, anumite activităţi”, a declarat Rafila.

Rafila a comentat şi decizia ministerului Educaţiei de a prelungi vacanţa elevilor, parlamentarul PSD considerând măsura un compromis bazat pe un argument „rezonabil”.

„În Franţa se închid şcolile, părinţii sunt îngrijoraţi. În România sunt închise de un an de zile şcolile. Noi ne mirăm de Franţa. Acum s-a ajuns într-o situaţie limită, în acest moment. Sigur, la noi nu sunt închise, merg copiii în vacanţă”, a declarat Rafila la Digi24, miercuri seară.

Întrebat dacă luna de vacanţă este justificată, Alexandru Rafila a răspuns că este o soluţie de compromis. 

„Părerea mea este că e o soluţie de compromis pe care a gândit-o ministrul Educaţiei. Eu nu sunt adeptul întreruperii pentru o perioadă aşa lungă a activităţii copiilor. Argumentul dânsului este rezonabil. Spune că daăc vom intra în perioada aceasta de  4 săptămâni de vacanţă, există o speranţă ca în luna mai copiii să revină la cursuri şi să poată să îşi încheie activitatea până la jumătatea lunii iunie”, a declarat Rafila.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite