Cum a devenit Liviu Dragnea ţinta unei tentative de asasinat cu priviri insistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea şi-a adus aminte că în aprilie 2017 s-a încercat uciderea sa de către „patru străini“, care l-au privit cu insistenţă şi au încercat să-i blocheze maşina, în spatele lor fiind, chipurile, o persoană influentă. „N-a fost Soros“, asigură liderul PSD. Dragnea a mai pus tunurile pe serviciile secrete, pe multinaţionale şi pe Iohannis.

Liviu Dragnea, al treilea om în stat, a venit marţi seară cu o informaţie-bombă: o aşa-zisă încercare de asasinare a sa de către mai mulţi străini. „Am avut anul trecut o tentativă, în aprilie. Au venit patru străini în România, au fost cazaţi la Athenee Palace, din ceea ce mi s-a spus, şi au stat trei săptămâni aici. Mă rog, am scăpat“, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat dacă a fost ameninţat cu moartea.

Mai mult, liderul PSD a sugerat că în spatele acestei tentative ar sta celebrul om de afaceri şi filantrop George Soros. „Suntem într-un stat mafiot. Statul paralel este o mafie. Ştiu că s-a cercetat, mai departe nu ştiu. Da, un om foarte celebru în lume. Nu, nu mă gândesc la el (Soros – n.r.). El se gândeşte la mine”, a completat Dragnea când a fost întrebat dacă e vorba de Soros. A doua zi, Dragnea a venit cu o precizare: nu e vorba de Soros, dar tot e un om important. Pe de altă parte, a povestit cum cei patru au venit după el într-un restaurant, s-au uitat insistent la el, s-au apropiat şi i-au făcut semn că îl omoară, dar şi că a fost şicanat în trafic şi s-a încercat blocarea sa. Nu îl ultimul rând, n-a depus plângere la Parchet pentru că nu are încredere în instituţii.

SRI, SPP şi Parchetul nu au asemenea informaţii

Miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii, instituţiile abilitate în a cerceta un asemenea caz sau cele care ar trebui să aibă informaţii, în condiţiile în care vorbim de o posibilă încercare de asasinare a celui de-al treilea om ca putere în stat, au subliniat că nu au existat anchete şi că nu există date despre venirea unor persoane străine care să fi plănuit uciderea lui Liviu Dragnea. Parchetul General a precizat faptul că pe rolul instituţiei nu a existat şi nu există vreo anchetă referitoare la spusele preşedintelui Camerei Deputaţilor. De asemenea, DIICOT a anunţat la rândul ei că nu a avut nicio anchetă deschisă pe subiect.

Şi Serviciul de Protecţie şi Pază, adică instituţia care se ocupă de paza demnitarilor, a subliniat că nu are cunoştinţă de o eventuală tentativă de asasinare a lui Dragnea de patru străini: Serviciul de Protecţie şi Pază nu a fost sesizat în niciun fel în legătură cu afirmaţiile făcute publice, ieri (n.r.-marţi), referitoare la un posibil atentat, de către preşedintele Camerei Deputaţilor“, se arată în răspunsul SPP. Nu în ultimul rând, a venit şi reacţia SRI, care a anunţat că nu ţine de competenţa sa şi nu a primit vreo sesizare din partea lui Dragnea. „Adevărul“ l-a întrebat pe liderul PSD la ce instituţie a apelat când a aflat de „asasini“ şi ce instituţie l-a anunţat că se deschide o anchetă, dar Dragnea nu a răspuns mesajelor.

De altfel, o privire asupra evenimentelor de la începutul primăverii lui 2017 arată că Dragnea şi PSD începuseră să îşi revină după scandalul OUG 13, iar liderul PSD îl ducea pe premierul Sorin Grindeanu la pescuit, pentru a-l învăţa să prindă ştiuci. Tot în aprilie a avut întâlniri cu o delegaţie de oameni de afaceri americani, dar şi o întrevedere la Bucureşti cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre oficialii care au avertizat România să nu relaxeze lupta anticorupţie.

Opoziţia politică l-a ironizat pe Dragnea pentru afirmaţiile sale. „E o declaraţie de om defect, o declaraţie de om ridicol“, a declarat senatorul Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL. De asemenea, purtătorul de cuvânt al liberalilor i-a recomandat un „control de specialitate“. În schimb, o parte a PSD, printre care Nicolae Bacalbaşa şi Codrin Ştefănescu, s-au poziţionat alături de Dragnea.  

Ce spun specialiştii
Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ consideră că declaraţia lui Liviu Dragnea urmăreşte să distragă atenţia oamenilor de la violenţele din 10 august, anchetarea acestora, dar arată şi faptul că liderul PSD e dispus să decredibilizeze chiar şi primele funcţii în stat. „E o diversiune. Cred că a vrut să distragă atenţia de la violenţele din 10 august. Dragnea a vrut să scoată de pe prima pagină poveştile cu jandarmi, cu Carmen Dan, cu gaze lacrimogene. Acum toată presa se ocupă de povestea asta. Limpezirea subiectului s-ar putea face printr-un comunicat al SRI în care să ne spună dacă patru ucigaşi profesionişti au fost cazaţi la hotelul Athenee Palace sau nu, dacă au fost depistaţi, identificaţi şi expulzaţi. Dacă situaţia nu e reală, atunci avem un caz clinic. Dragnea ar trebui să meargă la un psihiatru şi să se controleze, deşi eu cred că a tratat povestea cu maximă răceală. Omul s-a acoperit de ridicol.“, a declarat politologul Stelian Tănase pentru „Adevărul“.

La rândul său, sociologul Mircea Kivu merge pe aceeaşi idee. „Dragnea vrea să stabilească agenda şi să nu se vorbească de 10 august. Mută tema de discuţie“. Pe de altă parte, acesta afirmă că dintre politicienii cu funcţii înalte din ultimii 29 de ani, doar Corneliu Vadim Tudor mai făcea asemenea declaraţii. „Mai făcea Vadim declaraţii d-astea, dar dacă îşi lua pastilele, îşi revenea“, a punctat Kivu.

Pe de altă parte, Stelian Tănase subliniază că Dragnea ştie că el şi partidul său au probleme din ce în ce mai mari, atât în ţară, cât şi în străinătate. „Face de la un timp greşeli după greşeli. E într-o lungă serie care produce asemenea situaţii în care ajunge într-o lumină defavorabilă. Lumea îl va privi cu alţi ochi. Într-o ţară europeană, în asemenea funcţii, să vii cu asemenea bazaconii. A arătat că nu are anvergură. El a rămas un ţăran de la Gratia, fiu de şef de post de miliţie. Confundă România cu Teleormanul şi cu satul lui“, a conchis politologul. 

Am început să observ indivizi care mă priveau cu insistenţă, ca să fie văzuţi de mine. În prima parte a lunii aprilie au devenit din ce în ce mai ostentativi. Făceau gesturi care semnifică moartea.
Liviu Dragnea , lider PSD

Darius Vâlcov, în luptă cu KGB 

Consilierul pe teme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunţat, marţi, că în anul 2015 i s-a propus să trădeze PSD şi i s-a oferit funcţia de premier, subliniind că „s-a dorit să fie racolat de KGB“, dar a refuzat acest lucru. Potrivit lui Vâlcov, omul de legătură ar fi fost Cozmin Guşă, naşul său de cununie şi patronul Realitatea TV. „Această ofertă mi s-a făcut de mai multe ori“, a subliniat Vâlcov, persoană condamnată în primă instanţă la opt ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie. Declaraţiile lui Vâlcov l-au făcut pe Cozmin Guşă să-i transmită că e „lovit la mansardă“. De asemenea, Victor Ponta s-a întrebat ce fumează Darius Vâlcov, de spune asemenea lucruri.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite