Cum a devenit Jandarmeria armă de partid. PSD avea altă părere despre jandarmi la mitingul anti-Băsescu din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi la protestele din 2012, PSD critica „abuzurile” Jandarmeriei şi încuraja libertatea de exprimare a manifestanţilor, după acţiunea de la mitingul diasporei, social-democraţii au avut doar cuvinte de laudă la adresa forţelor de ordine, deşi procurorii militari cercetează abuzurile oamenilor de ordine.

La 12 zile distanţă de protestul diasporei, finalizat cu intervenţia în forţă a Jandarmeriei Române, niciun lider PSD nu s-a delimitat de acţiunile forţelor de ordine, ci, dimpotrivă, au susţinut instituţia la unison, motivând că „au intervenit legal şi respectând regulamentul”. Cu toate acesta, ministrul de Interne, Carmen Dan, membru PSD, a anunţat, la audierile Comisiei de apărare din Parlament, că structurile de specialitate au identificat, până acum, şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitiv au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat marţi, în prima sa ieşire publică de după protestul din 10 august, că Jandarmeria a acţionat legal, fără a avea vreo intervenţie disproporţionată. Acesta a explicat că, deşi jandarmii „erau loviţi”, preşedintele Klaus Iohannis a încurajat protestatarii la violenţe, fapt ce a motivat intervenţia puternică a forţelor de ordine. „Am fost marcat profund, am crezut că va fi omorâtă fata aia acolo. Nimeni nu e de acord cu violenţele. În afară de Iohannis. Jandarmii erau loviţi şi Iohannis le spunea «lăsaţi-vă loviţi». Jandarmeria a acţionat legal, cu respectarea regulamentului. Nu am văzut nicio intervenţie disproporţionată”, a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.

Printre liderii social-democraţi vocali pe această temă s-a regăsit şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, potrivit căruia „jandarmii au vegheat la buna desfăşurare a manifestaţiei şi s-au expus unor agresiuni, acţionând corect şi în baza legislaţiei în vigoare, pentru restabilirea ordinii publice”. O altă părere din domeniul siguranţei şi ordinii publice a venit şi de la senatorul PSD Gabriel Leş care a declarat, pentru „Adevărul”, că „reacţiile jandarmilor nu au venit de la sine putere”, sugerând, astfel, că au fost provocaţi de protestatari. „Au fost nişte acţiuni care au determinat genul acesta de abordare, dar îmi e greu să mă pronunţ fără să ştiu detalii. Însă stau şi mă uit la jandarmerie şi de câte ori a acţionat corect în situaţii limită, apărând populaţia, şi nu cred că e ok să judecăm o instituţie după un singur eveniment. Au fost atâtea situaţii în care au reacţionat bine şi să aruncăm, aşa, într-o instituţie după o singură întâmplare nu cred că este în regulă”, a explicat Leş.

Cuvinte de laudă pentru Jandarmerie şi pentru conducerea ei a avut şi preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Dorel Căprar, care declara în urmă cu o săptămână că îl susţine pe Sebastian Cucoş, „un veritabil patriot şi profesionist şi un adevărat camarad”. „Declaraţia colonelului Sebastian Cucoş i-a făcut pe jandarmi să ridice din nou capul sus şi să fie mândri de uniforma pe care o poartă. Îl susţin şi eu pe Colonelul Cucoş, un veritabil patriot şi profesionist şi un adevărat camarad!”, a scris Căprar pe pagina sa de Facebook.

PSD avea altă părere în 2012
Protestele anti-Băsescu din iarna lui 2012 au stârnit, atunci, reacţii vehemente din partea conducerii PSD, liderii social-democraţi condamnând „abuzurile” Jandarmeriei la adresa protestatarilor. Coaliţia USL invoca, printr-un comunicat de presă, „respectarea libertăţii de exprimare”, acuzând PDL „că nu vrea să accepte faptul că românii nu mai doresc această guvernare coruptă şi incompetentă şi nici să le redea acestora dreptul de a-şi alege conducătorii”. Relaţia PSD cu Jandarmeria Română s-a schimbat, însă, recent, primele semne clare de încredere apărând de la instalarea Guvernului Dăncilă, când Executivul anunţa că va renunţa la serviciile de protecţie oferite de SPP, în schimbul pazei Jandarmeriei. Cu toate acestea, legea le interzice demnitarilor să obţină protecţie de la alte instituţii de apărare şi ordine publică din sistemul naţional. 

Conducerea Jandarmeriei, dependentă politic
Potrivit  Legii 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, inspectorul general este numit în această funcţie de ministrul de Interne. Numirea la şefia Jandarmeriei are, însă, nevoie de avizul CSAT şi, deci, de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Cu toate acestea, „numirile în funcţiile de comandă se pot face şi prin împuternicire”, a declarat lt. col. Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. Exact situaţia de faţă, când şeful Jandarmeriei, Ionuţ Şindile, ocupă o funcţie interimară, fiind numit direct de Carmen Dan, fără să susţină vreun concurs.  Şindile este din Teleorman, la fel ca Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Carmen Dan. Potrivit legii, noul şef al Jandarmeriei poate rămâne în funcţie ca intermiar pentru o perioadă de  şase luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă o jumătate de an.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite